Τα βιβλία είναι τα δικά μου «ταξίδια»… Μέσα από τις σελίδες τους δεν μεταφέρομαι απλώς σε φανταστικούς κόσμους, αλλά διαμορφώνω την σκέψη μου, εμπλουτίζω τις γνώσεις μου και φυσικά περνάω ευχάριστα την ώρα μου μαζί τους.

Κάθε βδομάδα μέσα από το intronews.gr προτείνω βιβλία, συνήθως νέες εκδόσεις, αυτή τη βδομάδα επέλεξα να προτείνω πέντε βιβλία που έχω στη βιβλιοθήκη μου, τα έχω διαβάσει και απόλαυσα τη συντροφιά τους από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα τους…

Πέντε βιβλία που διάβασα και αγάπησα

Έγκλημα στην Αρχαία Ολυμπία

Θάνος Κονδύλης
Εκδόσεις Ψυχογιός

Μην ξεγελιέστε από τον τίτλο, είναι αστυνομική λογοτεχνία και όχι ιστορικό βιβλίο. Αυτός ήταν και ο λόγος που εντυπωσιάστηκα από το συγκεκριμένο βιβλίο. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Αρχαία Αθήνα και στην Αρχαία Ολυμπία, δύο πόλεις όπου εξελίσσεται ένα πολιτικό θρίλερ γεμάτο σασπένς και δράση. Κάπου ανάμεσα γεννιέται και ένας έρωτας.

Διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός καλού αστυνομικού μυθιστορήματος, ένα ανεξήγητο έγκλημα, έναν καλό αρχαίο ντετέκτιβ που ψάχνει την άκρη του νήματος και μυστικά, ψέματα, δολοπλοκίες κ.λπ.
Έχει και Ολυμπιακούς Αγώνες που φέτος είναι στην επικαιρότητα μιας και το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024.

Το βιβλίο αυτό το απέκτησα το 2007 -πάντα σημειώνω πότε απέκτησα ένα βιβλίο, σαν ένα αναμνηστικό ημερολόγιο που με γυρνάει πίσω στο χρόνο.

Ήταν μία μάλλον ανιαρή περίοδος της ζωής μου τότε και θα έλεγα και δύσκολη, είχα μία εργασία που ένιωθα μεγάλη πίεση, με σχετικά κακές συνθήκες, ήταν βέβαια και η εποχή των τρελών πάρτι, πριν ακόμη η οικονομική κρίση χτυπήσει τη χώρα. Με αυτό το βιβλίο απέδρασα και από τη δύσκολη κατάσταση που βίωνα επαγγελματικά και από τα… πάρτι.

Θυμάμαι ότι το διάβασα μονοκοπανιά, δηλαδή μου τράβηξε το ενδιαφέρον και ανήκει στα βιβλία εκείνα που ήθελα να τελειώσω μετά μανίας και όταν τα τέλειωσα ένιωθα ότι ήθελα και άλλο ακόμη. Ας περάσουμε και στην υπόθεση, έτσι όπως τη γράφει το οπισθόφυλλό του…

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 5ου αιώνα μ.Χ. Ο Αλέξανδρος ο Αθηναίος, αριστοκράτης και πρώην αξιωματούχος με ειδικότητα στην εξιχνίαση εγκλημάτων, φτάνει στην Ολυμπία για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως προσκεκλημένος του φίλου του Αγήνορα, αρχιερέα της Ολυμπίας.

Η είδηση της δολοφονίας ενός Σπαρτιάτη αθλητή θα ξεσηκώσει κύματα αγανάκτησης. Η σπαρτιατική ομάδα θα κατηγορήσει την αθηναϊκή για το φόνο και μπροστά στον κίνδυνο της διάλυσης των αγώνων, ο Αγήνορας θα τους πείσει όλους να αναλάβει ο Αλέξανδρος την εξιχνίαση του εγκλήματος, ενώ μαζί του οι Σπαρτιάτες θα του επιβάλουν για βοηθό το Σπαρτιάτη Λεωνίδα.

Οι έρευνες γρήγορα θα αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία, ενώ οι δυο τους θα αναγκαστούν να μεταβούν και στην Αθήνα, όπου θα συνειδητοποιήσουν ότι τελικά η δολοφονία που ερευνούν δεν είναι παρά η αφορμή για μια μεγάλη συνωμοσία που έχει τις ρίζες της έξω από την Ελλάδα. Ένα συγκλονιστικό πολιτικό θρίλερ δράσης και έρωτα με φόντο την αρχαία Αθήνα και την αρχαία Ολυμπία.

Πέντε βιβλία που διάβασα και αγάπησα

Ο Μονοσήμαντος Κόσμος

Τόμας Μπάουερ
Μετάφραση: Κατερίνα Τζινάβα
Επίμετρο: Νεφέλη Παπουτσάκη
Εκδόσεις: Αντίποδες

Εδώ τα πολλά λόγια είναι περιττά!!! Αυτό το βιβλίο διεύρυνε την σκέψη μου. Το απέκτησα τον Σεπτέμβριο του 2020, λίγο πριν την έλευση του κορονοϊού και σε περίοδο που ήμουν άνεργη, είχα χρόνο κυριολεκτικά για μελέτη και πολύ άγχος ομολογουμένως για να βρω εργασία.

Όμως Ο Μονοσήμαντος Κόσμος ήταν ένα από τα πιο ευχάριστα διαλείμματα για μένα…

«Σύμφωνα με το μοντέλο της αυθεντικότητας, αντίθετα, πέρα από τους ρόλους, υπάρχει ένας αληθινός εαυτός και αξίζει να προσπαθούμε να τον βιώνουμε όσο το δυνατόν πιο αδιαμεσολάβητα.

Ωστόσο αυτός ο αληθινός εαυτός οδηγεί (και εδώ ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε την σχέση αυθεντικότητας και καπιταλισμού) σε έναν εαυτό καταναλωτή, σε έναν άνθρωπο που είναι ο εαυτός του μόνο όταν καταναλώνει αυτό που αντιστοιχεί στις “αυθεντικές” του ανάγκες και υποστηρίζει έτσι την ταυτότητά του (“το δικό του άρωμα” γραμμένο πάνω σε εκατομμύρια μπουκαλάκια δεν αποτελεί αντίφαση.

Η οικονομίας της διαφήμισης έχει ως στόχο αυτόν ακριβώς τον καταναλωτή που βρίσκει την ταυτότητά του καταναλώνοντας μαζικά προϊόντα» γράφει σε ένα σημείο του βιβλίου.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται…

Ζούμε σε έναν κόσμο με όλο και λιγότερη ποικιλομορφία: από τη χλωρίδα και την πανίδα μέχρι τις ομιλούμενες γλώσσες, από τη θρησκευτική ζωή μέχρι την τέχνη και την πολιτική παρατηρείται, παρά τη φαινομενική ποικιλία και τις επιφανειακές πολιτισμικές συγκρούσεις, μια βαθιά τάση ομογενοποίησης.

Όμως η πολυσημία και η αοριστία του κόσμου δεν μπορούν ποτέ να εξαλειφθούν εντελώς.

Ο Μπάουερ διερευνά πώς οι σύγχρονες αντιλήψεις περί ταυτότητας και αυθεντικότητας οδηγούν στην πλήρη κυριαρχία της μονοσημαντότητας και στην άρση της αμφισημίας, αντλώντας τα αναπάντεχα και οξυδερκή παραδείγματά του από πεδία όπως ο αθλητισμός, η ισλαμική κουλτούρα, η ποπ μουσική, η οινοποιία, η σεξουαλικότητα, η πολιτική και η αγορά της τέχνης.

Πέντε βιβλία που διάβασα και αγάπησα

Ο Αναρχικός Τραπεζίτης

Φερνάντο Πεσόα
Μετάφραση: Θάνος Καραγιαννόπουλος
Εκδόσεις: Οξύ classics

Το 2019 πηγαίνοντας σε μία εμποροπανήγυρη και περιδιαβαίνοντας τους διάφορους πάγκους που ήταν στημένοι εκεί, έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο από εκείνα που ανήκαν στη wish list μου…

Ο Αναρχικός Τραπεζίτης του Πεσόα ήταν ένα βιβλίο που επιθυμούσα καιρό να διαβάσω και θεώρησα ότι η τυχαιότητα να πέσω επάνω του σε εκείνο το πανηγύρι, μάλλον μου έστελνε το μήνυμα ότι είχε έρθει η ώρα να… γνωριστούμε με τον αναρχικό τραπεζίτη.

Η αλήθεια είναι ότι με γοήτευσε ο τρόπος που ξεδιπλωνόταν η σκέψη αυτής της κεντρικής μορφής του βιβλίου και πώς ένας τύπος που μαχόταν το σύστημα απέξω, αποφάσισε να το πολεμήσει από μέσα, εισχωρώντας μέσα στο σύστημα.

«Η πιο σημαντική κοινωνική σύμβαση, τουλάχιστον στην εποχή που ζούμε, είναι το χρήμα. Και πώς μπορούσα να υποτάξω το χρήμα, ή, για να είμαι πιο ακριβής, τη δύναμη και την τυραννία του χρήματος; Με το να ελευθερώσω τον εαυτό μου από την επιρροή και την εξουσία του, να βγω από τη σφαίρα επιρροής του και να το καταστήσω παντελώς ανίσχυρο απέναντί μου».

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου…

Το διήγημα με τον προκλητικό για την κοινή λογική τίτλο «Ο αναρχικός τραπεζίτης» δημοσιεύεται για πρώτη φορά το 1922. Παραβολή, διαλεκτική σάτιρα, υποδειγματικό οικοδόμημα μιας αυστηρής επαγωγικής λογικής, διαθέτει την εγγενή επικαιρότητα που χαρακτηρίζει ολόκληρο το έργο του Πεσσόα.

Στους αντίποδες του «Βιβλίου της ανησυχίας», «Ο αναρχικός τραπεζίτης» πραγματεύεται την πρακτική πλευρά της ζωής: την κοινωνία και τα επινοήματά της, το χρήμα, την άσκηση της εξουσίας και τους νόμους της. Ο Πεσσόα δίνει αυτή τη φορά τον λόγο στο πολιτικό ετερώνυμο του ποιητή.

Πέντε βιβλία που διάβασα και αγάπησα

Καρλ Μαρξ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Η βιογραφία ενός ημιτελούς αριστουργήματος

Francis Wheen
Μετάφραση: Ελένη Αστερίου
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

Η βιογραφία του εμβληματικού κεφαλαίου του Μαρξ, ενός βιβλίου που συγκλόνισε και άλλαξε τον κόσμο, ήρθε στα χέρια μου το 2014. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ακόμη ένα βιβλίο που διάβασα με μία ανάσα και θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν θέλει να διαβάσει το Κεφάλαιο του Μαρξ που είναι τεράστιο και προτιμά να δει κάποια σημεία του αναλυμένα με τον καλύτερο τρόπο.

Κάποια στιγμή το συγκεκριμένο βιβλίο το είδα και σε θεατρική παράσταση σε κάποια θεατρική σκηνή της Αθήνας.

Πρόκειται για ένα ακόμη βιβλίο που είχε επίδραση στον τρόπο σκέψης μου και με έκανε να προβληματιστώ για την κοινωνία και την εξέλιξή της.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου…

«Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα όμως είναι να τον αλλάξουν», έγραφε ο Καρλ Μαρξ το 1845.

Εδώ βρίσκεται η ουσία του “Das Kapital”, αυτής της συναρπαστικής περιγραφής του καινούργιου καπιταλιστικού κόσμου της Βικτοριανής εποχής, οι ιδέες του οποίου έμελλε να επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και να μεταβάλουν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας.

Σε αυτό το βιβλίο ο Francis Wheen αφηγείται με ζωηρές λεπτομέρειες την εικοσάχρονη προσπάθεια του Μαρξ να ολοκληρώσει το ημιτελές αριστούργημα του. Το “Κεφάλαιο” γεννήθηκε σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στο Σόχο, εν μέσω πολιτικών φιλονικιών και μιας προσωπικής τραγωδίας.

Ο πρώτος τόμος δημοσιεύτηκε το 1867, μετά σιωπηρών επαίνων, αλλά μόνο μετά τον θάνατο του Μαρξ θα επηρέαζε σημαντικά στοχαστές, συγγραφείς και επαναστάτες, από τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο ως τον Λένιν.

Ένα ευφυές και καλογραμμένο βιβλίο, που δείχνει ότι, εκτός από μια στεγνή οικονομική πραγματεία, “Το Κεφάλαιο” μπορεί να διαβαστεί σαν ένα γοτθικό μυθιστόρημα, οι ήρωες του οποίου υποδουλώνονται από το τέρας που οι ίδιοι δημιούργησαν: τον καπιταλισμό.

Και κάτι άλλο: «όσο υπάρχει καπιταλισμός», λέει ο Wheen, «θα πρέπει πάντα να διαβάσουμε “Το Κεφάλαιο” και φυσικά να προσπαθούμε να το κατανοούμε».

Πέντε βιβλία που διάβασα και αγάπησα

Το Τέλος της Εργασίας και το Μέλλον της

Jeremy Rifkin
Πρόλογος: Νίκος Κοτζιάς
Μετάφραση: Γιούρι Κοβαλένκο
Εκδόσεις: Νέα Σύνορα Α.Α. Λιβάνη

Εκείνη την εποχή, το 2017, εργαζόμουν σε ένα έντυπο και έγραφα για βιβλία. Κοντά στο Πάσχα μου πρότειναν να μου κάνουν δώρο ένα βιβλίο και μου είπαν να επιλέξω ποιο θα ήθελα. Αφού το μελέτησα πολύ, επέλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο, ως ένα παρελκόμενο του προηγούμενου βιβλίου μεν, του Κεφαλαίου του Μαρξ και δεύτερον γιατί τα θέματα γύρω από την εργασία είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μου…

Το συγκεκριμένο βιβλίο λοιπόν ενίσχυσε τις γνώσεις μου πάνω σε εργασιακά θέματα και μου έδωσε και επιχειρήματα που χρησιμοποιώ ως σήμερα όταν θέλω να πείσω κάποιον ότι η εξέλιξη στην εργασία αποτελεί επιλογή, ότι τα εργασιακά δικαιώματα είναι αυτονόητα και ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το μέλλον και να προσαρμοζόμαστε σε αυτό χωρίς να μένουμε στάσιμοι σε αναχρονιστικές εργασιακές πρακτικές.

Είναι ίσως ένα βιβλίο διαχρονικά επίκαιρο και λίγο περισσότερο στην εποχή που διανύουμε, καθώς βλέπουμε μία τάση εξασθένησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου…

Σε αυτό το βιβλίο, ο Τζέρεμι Ρίφκιν υποστηρίζει πως εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της ιστορίας – μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη σταθερή και αναπόφευκτη μείωση εργασιών.

Η ανεργία, παγκοσμίως, βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της μεγάλης κρίσης της δεκαετίας του 1930.

Ο αριθμός των υποαπασχολούμενων ή των ανέργων αυξάνεται ραγδαία, καθώς εκατομμύρια νεοεισερχόμενοι στο εργατικό δυναμικό διαπιστώνουν ότι είναι θύματα μιας άνευ προηγουμένου επανάστασης στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

Υπερσύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ρομπότ, τηλεπικοινωνίες και άλλες μορφές τεχνολογίας αιχμής αντικαθιστούν με τεράστια ταχύτητα τους ανθρώπους σε όλους σχεδόν τους τομείς και τους κλάδους -από τη βιομηχανική παραγωγή, τη λιανική πώληση και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι τις συγκοινωνίες, τη γεωργία και τον τομέα της διακυβέρνησης.

* Μιας και παρουσίασα σήμερα κάποια βιβλία που έχω διαβάσει, θα ήταν ενδιαφέρον να μας στείλετε και εσείς τα βιβλία που αγαπάτε και βρίσκετε ενδιαφέροντα και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε ως δικές σας προτάσεις. Μπορείτε να στείλετε τις προτάσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: