Δεν υπάρχει πιο απολαυστική εμπειρία από ένα ταξίδι σε ένα νησί και τα βιβλία είναι ιδανική συντροφιά. Δες ποια βιβλία σου προτείνουμε να πάρεις μαζί σου…

Ένα νησί

Βιβλιοπροτάσεις για το νησί βιβλία

της Karen Jennings
Μτφρ. Καλοφωλιάς Αλέξης
Εκδόσεις: Gutenberg

Εδώ και είκοσι χρόνια ο Σάμιουελ ζει στον φάρο ενός μικρού νησιού της Αφρικής. Σπανίως βλέπει ανθρώπους, ενώ η θάλασσα ξεβράζει συχνά πτώματα πνιγμένων μεταναστών. Μια μέρα εντοπίζει έναν ναυαγό που αναπνέει ακόμη. Τον σώζει, παρ’ όλους τους δισταγμούς του και τον φόβο μήπως ο άγνωστος είναι επικίνδυνος.

Δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, αλλά προσπαθώντας να επικοινωνήσουν έρχονται πιο κοντά. Η παρουσία του ξένου φέρνει οδυνηρές αναμνήσεις στον Σάμιουελ από τα χρόνια της αποικιοκρατίας, για τους επαναστάτες που μετατράπηκαν σε δικτάτορες και για τη δική του σχέση με το καθεστώς. Φροντίζοντας τον ναυαγό, έχει την ευκαιρία να λυτρωθεί από το δικό του σκοτεινό παρελθόν.

Η υπόθεση Αλάσκα Σάντερς

Βιβλία για το νησί

του Joel Dicker
Μτφρ. Στρίγκος Γιάννης
Εκδόσεις: Πατάκης

Απρίλης του 1999. Το Μάουντ Πλέζαντ, ήρεμη κωμόπολη του Νιου Χαμσάιρ, συγκλονίζεται από τη δολοφονία της Αλάσκα Σάντερς, νεαρής επίδοξης ηθοποιού, που βρίσκεται βάναυσα δολοφονημένη στην όχθη μιας λίμνης.

Ο υπαστυνόμος Γκαχάλογουντ και οι συνεργάτες του δεν αργούν να εντοπίσουν τους βασικούς υπόπτους. Ο ένας καταλήγει νεκρός, ο δεύτερος ομολογεί, η υπόθεση κλείνει. Έντεκα χρόνια αργότερα μια ανώνυμη επιστολή θα ανατρέψει τα πάντα.

Ο διάσημος συγγραφέας και ερασιτέχνης ντετέκτιβ Μάρκους Γκόλντμαν, παλιός φίλος του Γκαχάλογουντ από την εποχή της εμβληματικής «Υπόθεσης Χάρρυ Κέμπερτ», θα πιάσει από την αρχή το νήμα της υπόθεσης. Ο υπαστυνόμος είναι αποφασισμένος να ξανανοίξει τον φάκελο και να αποκαταστήσει την αλήθεια, ξετυλίγοντας το κουβάρι μιας ιστορίας που κρύβει πολλές ανατροπές και εκπλήξεις για όλους.

Η αγαπημένη του

Βιβλια για το νησί

της Sarah Jollien-Fardel
Μτφρ. Σκοπλάκης Νίκος
Εκδόσεις: Angelus Novus 2024

Στο μικρό ελβετικό χωριό, όλος ο κόσμος ξέρει τι συμβαίνει στο σπίτι της Ζαν. Κανείς, όμως, δεν μιλάει, κανείς δεν κάνει κάτι για να σταματήσει τον κακοποιητή. Η Ζαν βρίσκει καταφύγιο στα βιβλία. Φεύγει νωρίς από το σπίτι για να σπουδάσει στη γειτονική κωμόπολη κι έπειτα για ν’ αναζητήσει μια καινούργια ζωή στη Λοζάννη.

Ωστόσο, είναι υποχρεωμένη να έρθει ξανά και ξανά αντιμέτωπη με το ανεπούλωτο τραύμα, με τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της ελβετικής κοινωνίας και την καταγωγή της, με την ανειρήνευτη οργή, με τα απωθημένα και τις τύψεις για την τύχη της μητέρας και της αδερφής της, με τα αντιφατικά συναισθήματα για τη γενέθλια γη.

Το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για την εξαναγκαστική αυτονόμηση περιπλέκει την ερωτική ζωή της Ζαν μέχρι το απροσδόκητο τέλος.

H Sarah Jollien-Fardel, με γραφή πυρετική, ανεπιτήδευτη, ζωντανή κι αληθινή, παραδίδει το πρώτο της, σκληρό και ριζοσπαστικό μυθιστόρημα. συνοδεύοντας την ηρωίδα της σε κάθε βήμα αυτού του εφιάλτη που βίωσε μες στη σιωπή ενός ελβετικού χωριού και στην αναζήτηση διεξόδου.

Η εκδρομή

Βιβλία για το νησί

του Kvensler Ulf
Μτφρ. Νάτση Αγγελική
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας 2022 Ντεμπούτο της Χρονιάς\

Η Άννα και ο Χένρικ δεν μπορούν να πουν όχι στη Μιλένα όταν τους ζητά να φέρει μαζί στην ετήσια εκδρομή τους για πεζοπορία τον καινούργιο της φίλο. Μόνο που από τη στιγμή που τον γνωρίζουν η Άννα δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τη σκέψη ότι από κάπου ξέρει αυτόν τον άντρα…

Η άγρια ομορφιά του Εθνικού Πάρκου της Σουηδίας Σάρεκ όπου θα βρεθούν τα δύο ζευγάρια θα ξυπνήσει ένστικτα, κρυφά πάθη και βαθιά καταχωνιασμένα μυστικά.

Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος της Φύσης, το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια και οι μάσκες του πολιτισμού πέφτουν. Ο ανθρώπινος πόνος ξεχύνεται ασυγκράτητος και η επιστροφή στην πρωτόγονη μάχη της επιβίωσης είναι μονόδρομος.

Ραντεβού στο Ποζιτάνο

Βιβλία για το νησί

της Goliarda Sapienza
Μτφρ. Παπασταύρου Άννα
Εκδόσεις: Πατάκης 2024

Ποζιτάνο, δεκαετία του 1950. Μια δυνατή φιλία γεννιέται με φόντο το πανέμορφο χωριό της Ακτής του Αμάλφι. Σε μια απομονωμένη παραλία, η Γκολιάρντα, νεαρή ηθοποιός του κινηματογράφου, συναντά την Έρικα, μια όμορφη πλούσια χήρα, την «πριγκίπισσα» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, σαγηνευμένοι από την αινιγματική της παρουσία.

Καθώς οι δύο γυναίκες με τις τόσο διαφορετικές προσωπικότητες έρχονται πιο κοντά, απολαμβάνοντας σε διάστημα είκοσι χρόνων τη θάλασσα και το ιταλικό καλοκαίρι σε μια γωνιά του κόσμου σχεδόν απείραχτη, αποκαλύπτονται σιγά σιγά οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αλλά και τα φαντάσματα από το παρελθόν που τις στοιχειώνουν.

Σ’ αυτό το βαθιά ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, που αντλεί στοιχεία από τη δική της περιπετειώδη, αντισυμβατική ζωή, η ηθοποιός και συγγραφέας Goliarda Sapienza μάς μεταφέρει στο ηλιόλουστο Ποζιτάνο μιας μαγευτικής εποχής.

Ξεδιπλώνοντας την ιστορία μιας αναπάντεχης και καθοριστικής φιλίας ανάμεσα σε μια αριστερή ιδεαλίστρια και σε μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα, η συγγραφέας φωτίζει τα παράδοξα και τις αντιθέσεις της ιταλικής κοινωνίας.