Περιεχόμενα
Ορισμένες χώρες έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια κέντρα (hub) ταλέντων λόγω της καινοτομίας, των εκπαιδευτικών τους συστημάτων, της προσέλκυσης επενδύσεων και της δημιουργίας περιβαλλόντων που ευνοούν την ανάπτυξη ταλέντων σε διάφορους τομείς, όπως η τεχνολογία, οι επιστήμες και η δημιουργική βιομηχανία.
Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, η Ελβετία κατατάχθηκε πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη ταλέντων του IMD για το 2024, κυριαρχώντας στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης ταλέντων. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ είναι το επίκεντρο των κορυφαίων ταλέντων, η Ευρώπη αποδεικνύεται ακόμα ισχυρότερη, καθώς 8 από τις 10 χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προέρχονται από την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Δύο ασιατικές οικονομίες, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, κατέχουν τη δεύτερη και την ένατη θέση αντίστοιχα στην παγκόσμια κατάταξη. Η φετινή λίστα, που περιλαμβάνει στοιχεία από 67 οικονομίες παγκοσμίως, αξιολογεί την επένδυση στην ανάπτυξη εγχώριων ταλέντων, την ικανότητα προσέλκυσης διεθνών ταλέντων μέσω ανταγωνιστικών πακέτων εργασίας και το συνολικό επίπεδο ταλέντων στη «δεξαμενή» κάθε χώρας. Η Ελλάδα δεν φαίνεται, ωστόσο, πουθενά μέσα στην δεκάδα και ας λέμε ότι έχουμε τα καλύτερα μυαλά.
Αυτές είναι οι 10 πιο ανταγωνιστικές για τα ταλέντα οικονομίες παγκοσμίως
- Ελβετία
- Σιγκαπούρη
- Λουξεμβούργο
- Σουηδία
- Δανία
- Ισλανδία
- Νορβηγία
- Ολλανδία
- Χονγκ Κονγκ
- Αυστρία
Η Ελβετία εξασφάλισε την πρωτιά βασισμένη σε κριτήρια όπως η υψηλή ποιότητα ζωής, οι ανεπτυγμένες υποδομές υγείας, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η ύπαρξη θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού και η ικανότητα προσέλκυσης εξειδικευμένου ξένου εργατικού δυναμικού.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνησης και η αύξηση των διακρίσεων κατά των γυναικών
Η έκθεση WTR του 2024, με τίτλο «Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας», αναδεικνύει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό τομέα. Η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, ανώτατα στελέχη παρατηρούν την αυξανόμενη παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας, με την τεχνολογία να αρχίζει ήδη να αντικαθιστά ανθρώπους. Επιπλέον, σύμφωνα με ανάρτηση στο blog της IMD, παρατηρείται και άνοδος των διακρίσεων σε αυτές τις οικονομίες.
«Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό μπορεί να προκαλέσει νέες μορφές διακρίσεων, καθώς οι αλγόριθμοι συχνά εμφανίζουν μεροληψία απέναντι στις γυναίκες, ενισχύοντας τις υφιστάμενες ανισότητες και επηρεάζοντας δυσανάλογα τις περιθωριοποιημένες κοινότητες», ανέφερε ο Caballero στην έκθεση. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση (7,9%) σε σύγκριση με τους άνδρες (2,9%) στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
*Photo Credits: Shutterstock