Υπάρχουν πολλά είδη φιλίας. Οι περισσότεροι Αμερικανοί ενήλικες λένε ότι έχουν φίλους που ταιριάζουν σε συγκεκριμένες θέσεις στη ζωή τους, όπως οι φίλοι στο γυμναστήριο ή οι φίλοι στη δουλειά.

Αυτές οι σχέσεις μπορεί να έρχονται και να φεύγουν καθώς αλλάζουν οι συνθήκες ζωής, ξεθωριάζοντας όταν κάποιος αλλάζει δουλειά ή χάνει το ενδιαφέρον του για ένα κοινό χόμπι.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι στενοί φίλοι, αυτοί στους οποίους στηρίζεστε σε δύσκολες στιγμές και τους οποίους γνωρίζετε σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Πολλοί ενήλικες στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχουν μόνο μια μικρή χούφτα φίλων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ακόμη πιο σπάνιοι είναι οι αληθινοί, οι για πάντα καλύτεροι φίλοι, εκείνοι που είναι στο πλευρό σας για δεκαετίες, σε δουλειές, μετακομίσεις, σχέσεις, καυγάδες, απώλειες και στάδια ζωής -και μπορεί να τους αισθανόμαστε με κάποιο τρόπο σαν οικογένειά μας. Αλλά τι κάνει μια φιλία αρκετά ανθεκτική ώστε να αντέχει στις δοκιμασίες του χρόνου και να αποκτά ουσία;

Τα κοινά χαρακτηριστικά, τα ενδιαφέροντα και το υπόβαθρο βοηθούν πολύ, λέει η Ρόμπιν Ντανμπαρ, εξελικτική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Friends: Understanding the Power of Our Most Important Relationships.

Το έργο της Ντανμπάρ υποδεικνύει ότι υπάρχουν επτά τομείς αλληλοεπικάλυψης που είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τη δημιουργία μιας σταθερής φιλίας: να μιλάτε την ίδια γλώσσα, να μεγαλώνετε στην ίδια περιοχή, να έχετε παρόμοια επαγγελματική πορεία και να μοιράζεστε χόμπι, απόψεις, αίσθηση του χιούμορ και μουσικές προτιμήσεις.

Κάθε ζευγάρι στενών φίλων μπορεί να μην έχει όλα αυτά τα κοινά -αλλά όσο περισσότερα μοιράζονται, τόσο πιο δυνατή είναι η σχέση τους, λέει ο Ντανμπάρ.

Παρά το κλισέ ότι τα αντίθετα έλκονται, οι έρευνες δείχνουν ότι «προτιμούμε ανθρώπους που μας μοιάζουν πολύ», λέει.

Η έρευνα του Tζέφρι Χολ, διευθυντή του Εργαστηρίου Σχέσεων και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, διαπιστώνει επίσης ότι οι άνθρωποι πρέπει να περνούν πολύ χρόνο μαζί -τουλάχιστον 300 ώρες- για να γίνουν πραγματικοί κολλητοί φίλοι.

Και, όπως λέει ο Χολ, οι φίλοι που εκφράζουν τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά τους ο ένας στον άλλον, τείνουν να γίνονται πιο στενά δεμένοι από εκείνους που κρατούν τα πράγματα στην επιφάνεια.

Όταν είστε σταθερά κοντά με κάποιον, η συνέπεια είναι το κλειδί για να παραμείνετε έτσι, επισημαίνει η Αμινατού Σόου, η οποία συνέγραψε το βιβλίο Big Friendship: How We Keep Each Other Close (Πώς κρατάμε ο ένας τον άλλον κοντά μας) με τη φίλη της Αν Φρίντμαν.

Οι διαβεβαιώσεις σχετικά με το μέλλον -το να ξεκαθαρίσετε στον φίλο σας ότι τον θέλετε στη ζωή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα- και η ανάπτυξη κοινών τελετουργιών είναι καλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό, τονίζει στη συνέχεια.

Ένα «τελετουργικό» μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η τακτική αποστολή memes ή ο προγραμματισμός μιας μηνιαίας τηλεφωνικής συνάντησης. Ή μπορεί να είναι κάτι ανάλογο με δράσεις που κάνουμε και με την οικογένειά μας ή τις σχέσεις μας: να κάνετε ετήσιες διακοπές με φίλους, να γιορτάζετε μαζί τα γενέθλια και τα γεγονότα της ζωής σας, ακόμη και να γιορτάζετε την επέτειο της φιλίας σας.

«Αυτά είναι μικρά πράγματα που διατηρούν τη μαγεία ζωντανή», λέει η Σόου. Και αυτό είναι πράγματι «μαγικό», κατά την άποψη της Σόου. Δεν πιστεύει ότι η επιστήμη έχει όλες τις απαντήσεις όταν πρόκειται για τη στενή φιλία και γιατί κάποιες σχέσεις διαρκούν για πάντα.

«Δεν μπορείς να προβλέψεις ποιον θα ερωτευτείς», ρομαντικά ή πλατωνικά, λέει. «Κάποια από αυτά είναι μυστήριο και μαγεία και τα υπόλοιπα είναι σκληρή δουλειά».

Υπάρχει μια ανείπωτη ποιότητα σε ορισμένες καλύτερες φιλίες, συμφωνεί η Χολ. Η επιστήμη υποδηλώνει ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να χτιστεί ένας ισχυρός δεσμός -«αλλά αυτό που είναι πολύ περίεργο», λέει, είναι ότι όταν οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι φίλοι, μπορεί να περάσουν μήνες ή ακόμη και χρόνια χωρίς να μιλήσουν και να συνεχίσουν ακριβώς από εκεί που σταμάτησαν.

Μερικές φορές, «όταν έχει δημιουργηθεί μια πολύ δυνατή φιλία», λέει η Χολ, «δεν παύει ποτέ να είναι έτσι».

Η επιστήμη απάντησε: Τόσες ώρες χρειάζεται να περάσεις με κάποιον για να γίνετε φίλοι

Πέντε κανόνες για να κάνετε BFF

Παρότι η φιλία χτίζεται σε απρόβλεπτες συνθήκες και χρειάζεται χρόνο, υπάρχουν πέντε κανόνες που οριοθετούν το μέλλον της και τη χαρακτηρίζουν.

Ανοιχτή επικοινωνία

«Ένα εκατομμύριο παράγοντες υπεισέρχονται σε μια διά βίου φιλία και καμιά φιλία δεν είναι ίδια, αλλά υπάρχει ένα βασικό πράγμα που έχουν κοινό όλες οι δυνατές φιλίες: την ειλικρινή επικοινωνία», δήλωσε η Λόρι Χάρνετρ, συγγραφέας του βιβλίου «A Tribe Called Bliss» και οικοδέσποινα του podcast «Earn Your Happy».

Για να είσαι σε μια φιλία για μια ζωή, πρέπει να ξέρεις ότι εσύ και η BFF σου δεν θα είστε οι ίδιοι άνθρωποι όσο περνούν τα χρόνια. Δεν πρόκειται να έχετε μια επιτυχημένη σχέση, χωρίς να μιλήσετε για τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας.

Πρέπει να συζητάτε τα θέματα και να συγχωρείτε ο ένας τον άλλον όταν συμβαίνουν παρεξηγήσεις. Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, οι παρεξηγήσεις θα συμβούν.

Μην κρίνετε ο ένας τον άλλον

«Οι γυναίκες θέλουν να μοιράζονται μια φιλία με άλλες φίλες σε μια ζώνη “χωρίς κρίσεις”», σύμφωνα με την αδειούχο επαγγελματική σύμβουλο Ντέμπορα Α. Όλσον.

Οι γυναίκες, από τα 20 έως τα 80, θέλουν την ελευθερία να είναι αυθεντικά ο εαυτός τους στις φιλίες τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα κριθούν. Αυτό παρέχει ένα στέρεο θεμέλιο για να αναπτυχθεί η φιλία, να ευδοκιμήσει και να γίνει μια φιλία με διάρκεια ζωής».

Μπορεί να μη συμφωνείτε με όλες τις επιλογές ζωής της φίλης σας και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Αλλά αν θέλετε να παραμείνετε φίλοι με κάποιον για μια ζωή, πρέπει να αποδεχτείτε τον φίλο σας γι’ αυτό που είναι και να τον αγαπάτε γι’ αυτό.

Κανείς δεν θέλει να είναι φίλος με κάποιον που απλώς θα τον κρίνει ή θα τον επικρίνει. Κρατήστε το χωρίς κρίσεις.

Να είστε καλός ακροατής

«Νομίζω ότι το νούμερο ένα πράγμα που κάνει τις φιλίες να διαρκούν είναι η ακρόαση», δήλωσε η Καρολίν Μπίρσκι, πιστοποιημένη life coacher.

«Μπορεί να ακούγεται βασικό, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της φιλίας είναι να νιώθεις ότι σε ακούνε. Πηγαίνεις στους φίλους σου για να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα, γιατί ξέρεις ότι θα σε ακούσουν».

Όταν εμφανίζεσαι με συνέπεια και δίνεις στους φίλους σου τον ασφαλή χώρο που χρειάζονται για να τα βγάλουν όλα από μέσα τους, τους δείχνεις πόσο πολύ νοιάζεσαι γι’ αυτούς.

Μερικές φορές, δεν χρειάζεται καν να πεις τίποτα. Αρκεί να ακούσετε, να είστε απόλυτα παρόντες και απλώς να είστε εκεί γι’ αυτούς.

Όπως είπε η Μπίρσκι: «Οι άνθρωποι αναζητούν ανθρώπους που τους κάνουν να νιώθουν ότι τους ακούνε και θέλουν να κρατήσουν αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή τους».

Να είστε συνεπείς

«Νομίζω ότι η συνεπής προσπάθεια είναι το νούμερο ένα πράγμα που κάνει μια φιλία να διαρκεί μια ζωή», αναφέρει η Nicole Zangara, LCSW, συγγραφέας του βιβλίου «Surviving Female Friendships: The Good, The Bad, and The Ugly». «Όταν και οι δύο σας καταβάλλετε προσπάθεια, και μάλιστα σε σταθερή βάση, αυτή η φιλία θα διαρκέσει».

Οι φιλίες είναι όπως κάθε σχέση. Αν βγαίνεις με κάποιον και αυτός μπαίνει και βγαίνει ασυνεχώς από τη ζωή σου, δεν πρόκειται να είσαι ευτυχισμένη. Όταν κάποιος εμφανίζεται μόνο όταν τον βολεύει, σου δείχνει ότι δεν σε εκτιμάει όσο εσύ τον εκτιμάς.

Χρειάζονται περισσότερα από εσάς και μόνο για να διατηρηθεί μια φιλία μακροπρόθεσμα. Έτσι, αν ο φίλος σας καταβάλλει την ίδια προσπάθεια για τη σχέση με εσάς, η σχέση σας θα παραμείνει δυνατή.

Κρατήστε επαφή

Ένα από τα πιο εύκολα, αλλά και κατά κάποιο τρόπο τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνετε σε μια φιλία είναι απλώς να κρατάτε επαφή, δήλωσε η αδειούχος επαγγελματίας σύμβουλος Κάιλι Πλέις.

«Η απόσταση, η ζωή, ο χρόνος -όλα αυτά θα συμβούν. Το να παρακολουθείτε τους φίλους σας ρωτώντας τους για τη ζωή τους ή λέγοντάς τους για τη δική σας είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας φιλίας».

Ο καθένας είναι απασχολημένος. Όλοι έχουμε ευθύνες και πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Αλλά πόσο δύσκολο είναι να στέλνετε ένα γρήγορο μήνυμα ή να κάνετε ένα τηλεφώνημα κάθε τόσο;

«Ο,τιδήποτε διατηρεί αυτή τη σύνδεση φρέσκια και συνεπή θα κάνει θαύματα για να διατηρήσετε έναν φίλο για μια ζωή», λέει.

«Απλώς αφιερώστε 10 λεπτά για να καταβάλλετε προσπάθεια και να δείξετε σε ένα άτομο ότι έχει σημασία για εσάς. Ποιος δεν αγαπάει; Σε ποιον δεν αρέσει να νιώθει ότι τον σκέφτονται;».

Σε όλη σας τη ζωή, οι άνθρωποι θα έρχονται και θα φεύγουν. Αλλά αν είστε αρκετά τυχεροί, θα βρείτε μερικά επιλεγμένα άτομα που θα είναι εκεί για σας μακροπρόθεσμα.

Αν θέλετε οι κολλητοί σας να παραμείνουν στη ζωή σας, πρέπει να πάρετε την απόφαση να τους κρατήσετε στη ζωή σας. Η διατήρηση μιας διά βίου φιλίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε.

Με πληροφορίες από Time, hellogiggles