Πολλά τα περίεργα που συμβαίνουν στον κόσμο και πολλές φορές δεν κατανοούμε πως το δικό μας περίεργο είναι νορμάλ αλλού και vice versa. Εν προκειμένω, στην Ιαπωνία, συμβαίνει κάτι που μόνο αν βρεθείς εκεί μπορείς να το κατανοήσεις και ιδίως αν έχεις iPhone, διότι φαίνεται πως πρόκειται για μια ρύθμιση που αφορά μόνο αυτά τα κινητά, σύμφωνα με αναρτήσεις που διαβάσαμε στο Threads και μας έμαθαν αυτή τη συνθήκη.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αν έχετε παρατηρήσει λογαριασμούς ατόμων που ζουν στην Ιαπωνία, θα έχετε δει πως δεν αναρτούν συχνά φωτογραφίες από εξωτερικούς χώρους και δη τα τοπία που βλέπουν, δεν υπάρχουν, αναλογικά, τόσες φωτογραφίες από τα picturesque μέρη της χώρας, σε σχέση με άλλες χώρες. Κι υπάρχει εξήγηση.

Στην Ιαπωνία, αλλά και στη Νότια Κορέα, και, μάλλον, γενικά στην Άπω Ανατολή, υπάρχει για χρόνια μια κουλτούρα καταγραφής με κάμερα γυναικών και αν φοράνε φούστες, να γίνονται λήψεις από κάτω, άρα να παραβιάζονται. Για να σταματήσει λοιπόν αυτό, έγινε μια ρύθμιση ώστε τα κινητά που βρίσκονται εντός της επικράτειας, παράγουν έναν πολύ δυνατό ήχο κάθε φορά που γίνεται λήψη, που ακούγεται σαν ka-ching, ώστε να προδίδει αυτόν που φωτογραφίζει.

Επειδή, προφανώς, δε μπορούν να γίνουν διακρίσεις στο τι φωτογραφίες τραβάς, αυτός ο ήχος ακούγεται και όταν πάνε να απαθανατίσουν ένα τοπίο, ένα φαγητό, τον εαυτό τους. Κι όταν σε μια στιγμή ησυχίας ακούγεται αυτός ο θόρυβος, είναι κάπως ντροπιαστικό. Έτσι, η ρύθμιση έχει οδηγήσει αρκετούς στο να αποφεύγουν να τραβήξουν οποιαδήποτε φωτογραφία.

Από μια παραβατική και creepy συμπεριφορά, ξεκίνησε αυτός ο νόμος και υπό τη μορφή του άγραφου κανόνα, επεκτάθηκε και πλέον δεν είναι μόνο για να μην υπάρχουν άντρες που παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των γυναικών, αλλά και γιατί υπάρχουν πολλά ιερά σημεία στην Ιαπωνία, όπως ναοί, που δεν θέλουν να τα πολυφωτογραφίζουν οι επισκέπτες.

Κρίνοντας από αρκετά βίντεο που έχουμε δει στα social, όπου κάμερες καταγράφουν το πώς είναι ντυμένες γυναίκες στον δρόμο, εν αγνοία τους, και τις εκθέτουν σε μεγάλη μάζα κοινού, ίσως θα έπρεπε να πάρουμε ένα παράδειγμα από τον ιαπωνικό νόμο.

Σε κάποια σχόλια πάντως, αναφέρεται ένα παραθυράκι, αν δηλαδή βάλεις την κάμερα σε live mode, τότε το ka-ching δεν ακούγεται.