Από τη στιγμή που άρχισε το φθινόπωρο μέχρι και τώρα, που είναι, τυπικά, χειμώνας, αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα διαρκές πρόβλημα με βήχα, με βλέννα, με δυσφορία στην αναπνοή. Εκεί που νομίζεις ότι είναι ίωση και περνάνε 3-4 μέρες που ταλαιπωρείσαι, νιώθεις ότι επανέρχεσαι και μετά από λίγο πάλι νιώθεις το ίδιο χάλια. Κάποιοι βιώνουν για εβδομάδες ή και 2 μήνες αυτό το πρόβλημα με τον έντονο βήχα, ενίοτε δυσκολία στην αναπνοή και τη βλέννα.
Η πρώτη σκέψη είναι να δεις έναν γιατρό για τα επίπεδα οξυγόνου σου, μήπως έχεις κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Δεν είναι πάντα αυτή η περίπτωση. Σε ένα ρεπορτάζ που έκανε η Huffington στις ΗΠΑ, μιλώντας με δύο ειδικούς, αναλύεται το πώς διάφοροι μικρο-ιοί έχουν προκαλέσει αυτόν τον ενοχλητικό βήχα και όπου και να κοιτάξουμε φέτος, ακούμε το γκουχ γκουχ.
Κι αυτό ίσως ενταθεί στις επόμενες εβδομάδες, μιας και οι μαζώξεις, οι συναθροίσεις σε σπίτια, η διασκέδαση σε κλειστούς χώρους όπου στοιβάζεται ο κόσμος, φέρνουν ανθρώπους κοντά, άρα μεταφέρονται τα μικρόβια.
«Έχουμε δει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ασθενών που έχουν τυπικές λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά ταλαιπωρούνταν από έναν συνεχόμενο βήχα που κράτησε ως και μήνες», αναφέρει ο δρ. Σκοτ Μπράουνστιν από το Sollis Health.
Δεν πρόκειται για τη συνηθισμένη ίωση ή COVID, αλλά για έναν άλλο παθογόνο μικροοργανισμό που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.
Η δρ. Τζάνετ Ο’ Μαχόνι από το Mercy Medical Center στη Βαλτιμόρη, αναφέρει ότι πολλοί ασθενείς που κουράρει, έχουν εμφανιστεί στο γραφείο της με έναν άσχημο βήχα που τον είχαν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αρκετοί έχουν ρινική συμφόρηση, ξερό λαιμό και μεταρινική σταγόνα.
«Δεν ανταποκρίνονται σε αντιβιοτικά, επομένως πρόκειται για καθαρή ίωση», τονίζει η Ο’ Μαχόνι, που εντοπίζει την πηγή σε συνηθισμένους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όπως ρινοϊοί, αδενοϊοί ή κορονοϊοί που δεν είναι COVID.
Δεν μπορεί όμως να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Ο λόγος είναι ότι οι γιατροί και όσοι έρχονται αντιμέτωποι με τους ασθενείς, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν την ειδική εξέταση για να εντοπίσουν το είδος του ιού, εφόσον ο ασθενής δεν έχει βαριά συμπτώματα. Μόνο αν νοσηλευθεί κάποιος, θα γίνει αυτό. Η πιθανότητα του αδενοϊού ή του ρινοϊού, είναι η μεγαλύτερη.
Όταν ένας ιός προσβάλλει τον οργανισμό μας, μολύνει τα κύτταρα και τα αναπαράγει, με αποτέλεσμα να προκαλεί λοίμωξη και ενόχληση στον λαιμό, τη μύτη και το στήθος. Και για να καθαρίσει όλο αυτό, χρειάζεται χρόνος.
Ο Μπράουνστιν εξηγεί ότι ο επίμονος βήχας οφείλεται, πιθανότατα, σε κάποια φλεγμονή που έχει διαρκέσαι για εβδομάδες, με αποτέλεσμα ακόμα κι αν ο ιός έχει αποχωρήσει, το σώμα να παράγει βλέννα και να έχει βρογχοσπασμούς, άρα να βήχει.
Καθώς δεν έχουμε να κάνουμε με συμπτώματα που εφιστούν την προσοχή των ανθρώπων, η μεταδοτικότητα τέτοιων ιών είναι μεγάλη, αφού αρχίζει περίπου 24 ώρες πριν τα συμπτώματα και διαρκεί για μερικές ημέρες, συνήθως τις τρεις πρώτες έντονα και μετά τις επόμενες 2-4 σε μικρότερο βαθμό, εξηγεί η Ο’ Μαχόνι.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, που μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμα και εβδομάδες μετά.
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία για ρινοϊό, αδενοϊό ή RSV, είναι στην ευχέρεια του γιατρού που θα σε εξετάσει, τι αγωγή θα σου δώσει. Εσύ μπορείς μόνο να ξεκουράζεσαι και να ενυδατώνεσαι. Και, φυσικά, να το παρακολουθείς με έναν παθολόγο, διότι είναι αρκετά πιθανό να πάθεις βακτηριακή λοίμωξη ή να σε προσβάλλει εκ νέου ιός, που θα το καταλάβεις είτε με πυρετό είτε γιατί θα έχεις σκούρα απόχρεμψη.
Οπότε, μέχρι να έρθει ο Απρίλιος, οι ιοί θα βρίσκονται παρέα μας και πρόκειται να ταλαιπωρηθούμε αρκετά ακόμα, back-to-back.
* Πηγή: Huffpost