Σε όλη την Ιστορία, υπήρχαν πάντα στιγμές, με μια συγκεκριμένη συχνότητα, όπου ένα μοντέλο είτε κοινωνικό, είτε πολιτικό, είτε εργασιακό, έφτανε στο τέρμα του, είχε φθαρεί και έπρεπε να αναζητηθεί κάτι καινούργιο, με καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους. Ο σύγχρονος καπιταλισμός αποδεικνύεται πως δεν είναι, ίσως δεν ζούμε για να τον δούμε να καταρρέει, αλλά σίγουρα μπορούμε να δούμε προσαρμογές και αλλαγές που θα τον κάνουν λιγότερο ανυπόφορο. Και η 4ήμερη εργασία είναι μια τέτοια κατεύθυνση, ιδίως συνδυασμένη με την διατήρηση των μισθών.
Εδώ στη Δύση, πάντα περιμένουμε την Αμερική να κάνει την αρχή για να ακολουθήσουμε μετά από 5-10 χρόνια (στη Βρετανία και τη Σκανδιναβία βέβαια έχουν εφαρμόσει την 4ήμερη εργασία σε αρκετούς κλάδους και βλέπουν θετική πορεία) και η πανδημία φαίνεται πως, αν αφήσουμε στην άκρη τις απώλειες, λειτούργησε πιεστικά προς την επιτάχυνση των αλλαγών. Οι άνθρωποι άρχισαν να σέβονται περισσότερο τους εαυτούς τους, να θέτουν όρια και να παίρνουν το ρίσκο της παραίτησης για να αναζητήσουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες.
Έτσι, το τεράστιο κύμα παραιτήσεων τα τελευταία 3-4 χρόνια που είχαμε αναφέρει στο παρελθόν, έχει οδηγήσει σε μια αλλαγή φιλοσοφίας, με αποτέλεσμα ένα 30% των μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ να αλλάζουν σε 4ημερη εργασία ή να ψάχνουν τρόπο μείωσης των ωρών και ημερών με τακτικές όπως το Early Friday (το τέλος της εργασίας στο μέσο της 8ωρης βάρδιας κάθε Παρασκευή ή κάθε 2η Παρασκευή του μήνα), σύμφωνα με έρευνα της KPMG.
Είναι τέτοιες οι ζυμώσεις που ακόμα και το work from home για μία ή δύο ημέρες, δεν θεωρείται καν ως μέσο περιορισμού του εργασιακού burnout, ενώ σιγά σιγά και το early friday φαίνεται να χάνει την μαγεία του.
Σαρωτικά υπέρ στην 4ήμερη εργασία οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ
Καθώς το εργασιακό-υπαλληλικό δυναμικό στις ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιημένο από τις χρηματικές απολαβές και τον χρόνο που ξοδεύει στην εργασία, οι CEO αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν τους καλούς υπαλλήλους τους ή να καλύψουν θέσεις που καλύπτονται πολύ δύσκολα πλέον, μιας και υπάρχουν άλλοι κλάδοι που προσφέρουν, θεωρητικά, πιο εύκολα χρήματα, όπως η ενασχόληση με τα social media.
«Ψάχνουμε κι εμείς να βρούμε τι είναι το καλύτερο και θα συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε και να ανακατευθυνόμαστε», ανέφερε στο CNN ο Πολ Νοπ, CEO της KPMG στις ΗΠΑ.
Η 4ήμερη εργασία είναι κάτι που θέλει το 77% των εργαζομένων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που είχε γίνει τον Νοέμβριο.
«Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε ότι θα γίνει κανονικότητα σύντομα», διευκρινίζει ο Νοπ, καθώς οι CEO σε όλο τον κόσμο αναζητούν το πώς θα μπορούσε η 4ήμερη εργασία να επηρεάσει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων που ζουν την εποχή της Μεγάλης Εξάντλησης. Ο Νοπ εξηγεί ότι στα οικονομικά, το μάρκετινγκ και δουλειές γραφείου, το 4ήμερο είναι μια επιλογή, αλλά δε μπορεί να είναι στον κατασκευαστικό τομέα ή στην υγεία. Αυτό εξηγεί και γιατί δεν είναι εύκολο να συμβεί, καθώς μια 4ήμερη εργασία θα ωθούσε αρκετούς στους κλάδους που την εφαρμόζουν και θα άφηνε χωρίς ανθρώπους άλλους κλάδους.
Σε αυτή την διαδικασία αναζήτησης, έχει ρόλο και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι δεδομένο πως το AI θα επιτρέψει μεγαλύτερη αποδοτικότητα στους εργαζομένους, άρα θα μπορούν να βγάζουν τη δουλειά των 5 ημερών σε 4 και να έχουν τριήμερο ηρεμίας μπροστά τους. Γι’ αυτό και το 61% των CEO προτρέπει τους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσουν κάοιες διαδικασίες της δουλειάς τους.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Στιβ Κόεν ανέφερε στο CNBC ότι πιστεύει πως η 4ήμερη εργασία είναι πολύ κοντά, ειδικά με την ανάπτυξη του AI και μάλιστα επένδυσε σε μια λέσχη γκολφ επειδή πιστεύει ότι η έξτρα ελεύθερη μέρα για τους εργαζόμενους, θα τους οδηγεί συχνότερα σε τέτοιες δραστηριότητες.
Ήδη πάντως, αρκετοί CEO έχουν σταματήσει να πιέζουν για επιστροφή στον χώρο εργασίας και ένα 46% βλέπει πως το υβριδικό μοντέλο θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια, γιατί «οι υπάλληλοι θέλουν ευελιξία και τώρα οι CEO αναγνωρίζουν ότι το υβριδικό μοντέλο ήρθε για να μείνει».