Βρισκόμαστε ακόμα στις πρώτες στιγμές της «εισβολής» της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας και κάθε τι που μαθαίνουμε για τις δυνατότητές της είναι πρωτόγνωρο. Η τελευταία γνώση, όμως, αφήνει υποσχέσεις καθώς σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη δοκιμή που έχει γίνει μέχρι σήμερα, η χρήση της AI στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού είναι ασφαλής και μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων.
Με περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια γυναίκες να προσβάλλονται κάθε χρόνο, ο καρκίνος του μαστού είναι σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο πιο διαδεδομένος παγκοσμίως και είναι σημαντικό ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση και να μειώσει τη θνησιμότητα, εφόσον το πρόβλημα εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, ο προσυμπτωματικός έλεγχος τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο καλός όσο το να συνεργάζονται δύο ακτινολόγοι.
Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης ασφάλειας της πρώτης τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής του είδους της, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80.000 γυναίκες, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Oncology
Ένα παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα, όπως γράφει ο Guardian, είναι ότι σε αυτή τη μελέτη, εξετάστηκαν γυναίκες από τη Σουηδία με μ.ο. ηλικίας τα 54 έτη και έγινε σύγκριση του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσω ΑΙ με την απευθείας ιατρική φροντίδα.
Στη μία περίπτωση βρέθηκαν να έχουν καρκίνο 244 σε σύγκριση με 203 γυναίκες (25%) όπου ο έλεγχος έγινε με την τυπική διαδικασία. Με απλούστερα λόγια, η AI ανίχνευσε επιπλέον 41 περιπτώσεις καρκίνου.