Περίπατο φαίνεται ότι πηγαίνει και μάλιστα πολύ νωρίς η σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τα τραγικά γεγονότα στις δύο χώρες, οι καταστροφικοί σεισμοί και το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, πρόσφεραν μερικές ημέρες ηρεμίας και αβροφροσύνης, ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ξεκίνησε και πάλι την επικίνδυνη ρητορεία, με δηλώσεις του περί «διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο».

«Είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, είμαστε έτοιμοι να έλθουμε όποτε μας καλέσουν και το αντίθετο, εκφράζουμε διαρκώς ότι είμαστε υπέρ του διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίου». Αυτή ήταν η ακριβής δήλωση του Ακάρ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο. Στο παρελθόν η Τουρκία είχε θέσει πολλές φορές ζήτημα συνεκμετάλλευσης των πόρων που τυχόν θα ανακαλυφθούν, ωστόσο τους τελευταίους μήνες είτε έκανε λόγο για πυραύλους που μπορούν να πλήξουν την Αθήνα και «θα έλθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Το ίδιο επιθετικός ήταν ο Ακάρ και κατά των ΗΠΑ, με αφορμή τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των αεροσκαφών F-35. Τόνισε ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας δεν είναι να επιστρέψει στο πρόγραμμα, αλλά να κανονίσει «τεχνικά θέματα», όπως ανέφερε, τα οποία αφορούν στην επιστροφή ποσού σχεδόν 1,4 δις δολαρίων που έχει δοθεί ως προκαταβολή για την αγορά τους! Τόνισε, επίσης, ότι από τα χρήματα που έχει ήδη καταβάλλει η Τουρκία οι ΗΠΑ της χρωστούν πέντε τέτοια αεροσκάφη. Για τα F-16 παραδέχτηκε ότι το ζήτημα «πηγαίνει λίγο αργά», άρα δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο σημείο αυτό.

Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μεταστροφή του Ακάρ έγινε ακριβώς μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου για να τονιστεί η αποτελεσματικότητα του καθεστώτος Ερντογάν όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις. Όσο προχωράει η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία αναμένεται να υψωθούν ακόμα περισσότερο οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά.