Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα λεγόμενα futures, πετρελαίου έχουν αποδυναμωθεί ελαφρώς φέτος, πολλοί traders στον τομέα της ενέργειας και στελέχη τα βλέπουν να σκαρφαλώνουν – ίσως στα 100 δολάρια το βαρέλι – καθώς η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει μετά την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό και τον πληθωρισμό σε άλλες μεγάλες οικονομίες.
Η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία αύξησε τις περισσότερες επίσημες τιμές πώλησης για την Ασία τον Απρίλιο. Η κύρια κατηγορία Arab Light της εταιρείας αυξήθηκε στα 2,50 δολάρια το βαρέλι πάνω από το περιφερειακό σημείο αναφοράς, 50 σεντς περισσότερο από το επίπεδο του Μαρτίου.
Αυτό ήταν σύμφωνο με έρευνα του Bloomberg σε διυλιστήρια και εμπόρους, η οποία προέβλεπε άνοδο 55 σεντς. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας για τον οποίο η Aramco αυξάνει τις τιμές για την Ασία, τη μεγαλύτερη αγορά της.Οι τιμές για τους πελάτες των ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες. Οι τιμές για τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο εκτινάχθηκαν έως και 1,30 δολάρια το βαρέλι.
Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε 0,1% φέτος στα 85,83 δολάρια το βαρέλι. Έχει πέσει από περίπου 115 δολάρια από τα μέσα του 2022, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τα υψηλότερα επιτόκια να αντισταθμίζουν τις διακοπές του εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ηγείται της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ μαζί με τη Ρωσία. Η συμμαχία των 23 εθνών έχει προτείνει ότι δεν θα αυξήσει την παραγωγή τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.
Η Aramco πουλά περίπου το 60% των αποστολών αργού της στην Ασία, τα περισσότερα από αυτά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, η τιμολόγηση των οποίων αναθεωρείται κάθε μήνα. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές. Οι αποφάσεις τιμολόγησης της εταιρείας ακολουθούνται συχνά από άλλους παραγωγούς του Κόλπου, όπως το Ιράκ και το Κουβέιτ.