Περιεχόμενα
Ακροδεξιοί πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη, εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν τις αναταραχές στη Γαλλία για να απαιτήσουν από την ΕΕ να σκληρύνει την μεταναστευτική της πολιτική, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται πρόσφατο δημοσίευμα του Politico, αναφορικά την τάση των ηγετών της Ηπείρου να κινούνται προς τον συντηρητικό χώρο.
Αρχής γενομένης από την Πολωνία, που από κοινού με την Ουγγαρία του Όρμπαν συαναποτελούν το προπύργιο της ακροδεξιάς σε επίπεδο Ένωσης, ο πρωθυπουργός Ματέους Γιάκουμπ Μοραβιέτσκι χρησιμοποίησε τα γεγονότα στη Γαλλία ως ευκαιρία, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόρριψη της Βαρσοβίας στο προτεινόμενο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ, το οποίο η πλειοψηφία των χωρών μελών ενέκρινε τον περασμένο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Πολωνία, τάχθηκαν υπέρ, στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας.
«Καταστήματα λεηλατήθηκαν, αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, οδοφράγματα στους δρόμους – αυτό συμβαίνει τώρα στο κέντρο του Παρισιού και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις», έγραψε ο Μοραβιέτσκι χαρακτηριστικά στο Twitter κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. «Δεν θέλουμε τέτοιες σκηνές στους πολωνικούς δρόμους. Δεν θέλουμε τέτοιες σκηνές σε καμία πόλη στην Ευρώπη», επιδιώκοντας να μεθοδεύσει εκ νέου τη ρητορική φόβου που πλειοψηφικά χρησιμοποιούν αυτής της μορφής κυβερνήσεις.
Επέκρινε μάλιστα τις Βρυξέλλες σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι «προσπαθούν να αναγκάσουν την Πολωνία» να αποδεχθεί το σύμφωνο μετανάστευσης, το οποίο θα εισαγάγει υποχρεωτικές ποσοστώσεις εισδοχής για τους αιτούντες άσυλο και θα απαιτεί από τα μέλη της ΕΕ που αρνούνται να τους δεχτούν να πληρώσουν βοηθώντας στη φιλοξενία τους, επιχειρώντας να ηρωοποιήσει τις τακτικές μίσους που εφαρμόζει παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως άλλο σωτήρα του έθνους που πρεσβεύει.
«Αυτές είναι οι συνέπειες των πολιτικών της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε», είπε αφού ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο με βίαιες σκηνές από τη Γαλλία αντιπαραβαλλόμενες με… «βουκολικές» εικόνες που γυρίστηκαν στην Πολωνία, αποδεικνύοντας ότι η προπαγάνδα δεν κοιτάζει… σύνορα.
Από τη Λέγκα του Βορρά στους εθνικιστές στα Νότια της Ευρώπης
Ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Νικόλα Μολτένι, γνωστός για τις μεταρρυθμιστικές του τεχνοτροπίες, μέλος της Λέγκα, είπε ότι οι ταραχές στη Γαλλία ήταν «μια πιστοποίηση της αποτυχίας της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και μια προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη», εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως το θύμα της σφαίρας του αστυνομικού στη Ναντέρ, ήταν γάλλος έφηβος βορειοαφρικανικής καταγωγής. Επιδίωξε να κάνει σαφές δε, ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να «διαχειριστεί, να σχεδιάσει, να καθοδηγήσει το μεταναστευτικό κύμα» , αλλά την ίδια στιγμή ανέφερε τη σκληρή στάση της χώρας του στη μετανάστευση ως πρότυπο. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εργασία και στην ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Δεν μπορείς να έρθεις στην Ιταλία και να κάνεις ό,τι θέλεις: Υπάρχει μια ταυτότητα που πρέπει να σεβαστείς» και… ο νοών νοείτω.
Και οι δύο αξιωματούχοι επιμένουν στην καλλιέργεια του εθνικού ενστίκτου. Στην αφομοίωση του συναισθήματος που καμιά πολιτική ως τώρα δεν προώθησε, δυστυχώς, προς κέρδος των πολλών και των αδυνάμων, των λαϊκών στρωμάτων εν γένει, που μαστίζονται από την οικονομική κρίση και τις παθογένειες των καιρών- με πιο ισχυρή την πανδημική περίοδο στην σύγχρονη εποχή- αποτελώντας ωστόσο, το ισχυρότερο πληθυσμιακά τμήμα της εκάστοτε εκλογικής βάσης για τη χώρα τους. Ας μην λησμονάται πως ο λαϊκισμός του Όρμπαν άντεχε στην Ουγγαρία, πολύ νωρίτερα από τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία, την πανδημική κρίση κοκ. Το κύμα που έμελλε να πλήξει την Δυτική Ευρώπη, σε συνέχεια της ροπής των ΗΠΑ στην ακροδεξιά αποδείχθηκε όταν τα ποσοστά της Λεπέν σκαρφάλωναν το 2017, στήνοντας μια γερή βάση για τα περυσινά ρεκόρ και όταν το ακροδεξιό συνονθύλευμα της Μελόνι υπενθύμιζε στους Ιταλούς πόσο δυσκολεύτηκαν να αποτινάξουν το φασισμό από την πολιτιστική ταυτότητα του 20ου αιώνα.
Κοινώς, δεν υπήρξε το παραμικρό χαρακτηριστικό στην εποχή της μετα- οικονομικής κατάρρευσης του δυτικού κόσμου που να μην νοθευτεί ωφελώντας να κυριαρχήσει η ακροδεξιά. Από την προσφυγική κρίση του 2015, διεκδικώντας απάνθρωπα μέτρα, μέχρι την υλοποίηση των μαθόδων αναφορικά με τις αυστηρότερες προϋποθέσεις στις αιτήσεις ασύλου.
Ταυτότητα – Προσφυγιά – Ισλάμ: Το τρίπτυχο της επιτυχίας
Εθνική ταυτότητα, μεταναστευτικό-προσφυγικό και Ισλάμ είναι οι λέξεις-κλειδί, χάρη στις οποίες η κεντροδεξιά οραματίζεται τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ώστε να φαντάζουν κοντά στο μέτρο του αναγκαίου, συγκριτικά με την φασίζουσα ακραία ρητορική. Δεν είναι άλλωστε, σπάνια η μόδα των κυβερνήσεων… συνασπισμού, όπου τα πράγματα δυσκολεύουν και αντί της αντιπολιτευτικής διαμάχης, ως πανάκεια ψήφισης ακραίων μέτρων λειτουργεί η πρόφαση της σταθερότητα στο εσωτερικού του κράτους.
Τα ακροδεξιά κόμματα συμμετέχουν ήδη σε κυβερνήσεις συνασπισμού σε χώρες όπως η Φινλανδία και παρέχουν εξωτερική υποστήριξη σε κυβερνήσεις όπως η Σουηδία. Στην Ισπανία δε, όπου η ακροδεξιά θα μπορούσε ενδεχομένως να κυβερνήσει με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, με τις εθνικές εκλογές να πλησιάζουν, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox χρησιμοποίησε τις ταραχές για να ζητήσει σκληρότερες μεταναστευτικές πολιτικές.
«Η Ευρώπη απειλείται από όχλους αντιευρωπαίων που σπάνε αστυνομικά τμήματα, καίνε βιβλιοθήκες και μαχαιρώνουν για να κλέψουν ένα κινητό τηλέφωνο, που δεν είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής μας και στους νόμους μας», υποστήριζε ο ηγέτης του κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ, επιμένοντας πως ούτε οι χαμηλοί μισθοί και η φτώχεια, ούτε η βίαιες πολιτικές συνιστούν τις θεμελιώδεις αιτίες των διαδηλώσεων, υποστηρίζοντας ότι ομοίως περιθωριοποιημένοι Χριστιανοί δεν διέπραξαν ποτέ πράξεις βίας, κατηγορώντας τους «ριζοσπάστες μουσουλμάνους» ότι βρίσκονται πίσω από τις αναταραχές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα «πραγματικό εμφύλιο» για τη Γαλλία.
Υπερβαίν0ντας την κοινή λογική, δεν δίστασε να επιμείνει πως οι μειονοτικές ομάδες όπως η LGBTQ+ κοινότητα ήταν καλύτερα με ομοφοβικά ακροδεξιά κόμματα, παρά με κεντρώες πολιτικές δυνάμεις που επέλεξαν να αγνοήσουν «τι συμβαίνει στη Γαλλία». «Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες», κατέληξε.
Στο Βέλγιο πάντως, που αναμένεται να διεξαχθούν περιφερειακές και εθνικές εκλογές το επόμενο έτος, ο Tom van Grieken, πρόεδρος του υπερεθνικιστικού κόμματος Vlaams Belang, μίλησε για τις ταραχές στη Γαλλία και τα όμοια περιστατικά που θα συνέβαιναν στο Βέλγιο το Σαββατοκύριακο. Ο ηγέτης της ακροδεξιάς είπε ότι η αναταραχή αντικατοπτρίζει «το πολυπολιτισμικό όνειρο της αριστεράς να είναι ένας πολυπολιτισμικός εφιάλτης για τους πολίτες».
Αντανακλά σε επίπεδο πολιτικής της η ΕΕ την συχνά απάνθρωπη εσωτερική πολιτική όσων καπηλεύονται το ανθρώπινο αίσθημα κατά την διάρκεια των κρίσεων;
Η μνήμη του Ναέλ, πρέπει να θυμίζει το χρέος κάθε πολίτη να αντισταθεί σε αυτού του είδους τις πολιτικές, πριν καν φτάσουν να αρθρώνονται στα κοινοβούλια.
Μονόδρομος, η πρόληψη ώστε να αποφεύγονται τα θύματα αυτής της προπαγάνδας που συχνά εκατέρωθεν απομακρύνει από την ουμανιστική προσέγγιση των στρατηγικών αντιμετώπισης διεθνών προβλημάτων, αφήνοντας στον πυρήνα τις ιδεοληπτικές διαφορές των ηγετών που τις υποστηρίζουν.