Η αποψίλωση των δασών στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο μειώθηκε κατά τουλάχιστον 60% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, δήλωσε στον Guardian η υπουργός Περιβάλλοντος, Μαρίνα Σίλβα.

Τα καλά νέα έρχονται ενόψει μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής που στοχεύει να αποτρέψει τον μεγαλύτερο φόβο της Νότιας Αμερικής να φτάσει ένα καταστροφικό σημείο καμπής.

Ο ακριβής αριθμός, που βασίζεται στο σύστημα δορυφορικής προειδοποίησης Deter, θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά ανεξάρτητοι αναλυτές περιέγραψαν τα προκαταρκτικά δεδομένα ως «απίστευτα» και είπαν ότι η βελτίωση σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι μπορεί να είναι η καλύτερη από το 2005.

Με το βλέμμα στον Αμαζόνιο ο Λούλα

Η ταχεία πρόοδος υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής αλλαγής. Πριν από ένα χρόνο, υπό τον ακροδεξιό τότε πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο Αμαζόνιος υπέφερε μια από τις χειρότερες εποχές κοπής και καύσης στην πρόσφατη ιστορία.

Αλλά από τότε που μια νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του έτους, η κυβέρνηση τιμώρησε τους αρπαγούς γης, διοργάνωσε παραστρατιωτικές επιχειρήσεις για να εκδιώξει τους παράνομους ανθρακωρύχους, οριοθέτησε περισσότερη γη των ιθαγενών και δημιούργησε περισσότερες περιοχές διατήρησης.

Τα αποτελέσματα θα ενισχύσουν τον Λούλα, τη Μαρίνα Σίλβα και άλλους Βραζιλιάνους οικοδεσπότες μιας συνόδου κορυφής του Αμαζονίου που αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στο Μπελέμ στις 8-9 Αυγούστου με τη συμμετοχή των εννέα εθνών των τροπικών δασών: Βραζιλία, Κολομβία, Βολιβία, Περού, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Σουρινάμ και Γαλλική Γουιάνα.

Η Σίλβα είπε ότι η οξεία απειλή της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει φέρει ρεκόρ θερμότητας σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής, σήμαινε ότι η σύνοδος κορυφής έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από μια επίδειξη ενότητας.

Χρειαζόταν να παράγει συγκεκριμένα και συνεχή αποτελέσματα για να διασφαλίσει ότι ο Αμαζόνιος δεν θα φτάσει σε σημείο όπου θα αρχίσει να στεγνώνει και να πεθαίνει, κάτι που οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι πλησιάζει.

Έχει προταθεί κάθε χώρα να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης, να δημιουργήσει από κοινού μια επιστημονική ομάδα για να τις ενημερώνει με τα πιο πρόσφατα δεδομένα και να μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές για την επίτευξη των τριών στόχων της συνόδου κορυφής: προστασία των δασών και των παραδοσιακών λαών, και για την καταπολέμηση της ανισότητας και την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Το κλειδί για τη βελτίωση στη Βραζιλία, η οποία φιλοξενεί το 60% στον Αμαζόνιο, είπε, ήταν ένας ισχυρός στόχος. «Ο κύριος λόγος είναι η απόφαση του Λούλα να στοχεύσει στη μηδενική αποψίλωση των δασών.

Έκτοτε, δημιουργήσαμε νέες μονάδες διατήρησης και αυτόχθονες περιοχές που έχουν δώσει κάποια αποτελέσματα. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε προς ένα νέο μοντέλο ευημερίας που είναι λιγότερο ληστρικό, λιγότερο επιζήμιο για τους ντόπιους και το δάσος».

Τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η αποψίλωση των δασών στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο μειώθηκε κατά 34%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το σύστημα δορυφορικής προειδοποίησης Deter.

Τα στοιχεία για τον Ιούλιο, που είναι ένας πιο αποκαλυπτικός μήνας καθώς συνήθως σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου εκκαθάρισης, εξακολουθούν να συγκεντρώνονται, αλλά η Σίλβα είπε ότι θα παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση «τουλάχιστον 60%» από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ανεξάρτητοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να φτάσει ακόμη και το 70%. «Είναι απίστευτο, εντελώς τρελό», είπε ο Tasso Azevedo, μηχανικός δασών και ιδρυτής της αναλυτικής ομάδας MapBiomas. «Αυτή πρόκειται να είναι η πιο απότομη πτώση από το 2005. Εξακολουθούμε να καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνει αυτό τόσο γρήγορα».

Σαφής η επιβράδυνση στον Αμαζόνιο

Πιστεύει ότι η επιβράδυνση οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων: την επανάληψη των εμπάργκο και άλλων προστατευτικών δραστηριοτήτων από την κυβέρνηση, βελτιωμένη τεχνική ανάλυση που αποκαλύπτει πού εμφανίζονται τα προβλήματα πιο γρήγορα και λεπτομερέστερα, μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών για άρνηση πίστωσης στους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες γης. στην απομάκρυνση των δέντρων, καθώς και την επιφυλακτικότητα μεταξύ των αγροτών που δημιουργείται από τους νέους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπόριο χωρίς αποψίλωση των δασών.

Μπορεί να μην είναι τυχαίο ότι η αποψίλωση των δασών δεν έχει μειωθεί τόσο εντυπωσιακά στη σαβάνα του cerrado, η οποία δεν καλύπτεται ακόμη από τους ελέγχους της ΕΕ.

Η Σίλβα προειδοποίησε ότι ένας μόνο μήνας που βασίζεται σε προκαταρκτικά δορυφορικά δεδομένα δεν αντιπροσωπεύει τάση. Μια σαφέστερη εικόνα μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια, επειδή ο ετήσιος απολογισμός της κυβέρνησης διαρκεί από τον Αύγουστο έως τον Ιούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι το σύνολο του τρέχοντος έτους θα περιλαμβάνει τους καταστροφικούς τελευταίους πέντε μήνες της διακυβέρνησης του Μπολσονάρο.

Ωστόσο, είδε ενθαρρυντικά σημάδια σε σύγκριση με την τελευταία φορά που ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, από το 2003 έως το 2008. Τότε, το υπουργείο δεν είχε καταρρεύσει όπως συνέβαινε στα χρόνια του Μπολσονάρο και η ομοσπονδιακή αστυνομία διεξήγαγε μεγάλες επιχειρήσεις υποστήριξης, κάτι που δεν έγινε συνέβη πολύ φέτος, αλλά χρειάστηκαν ακόμα δύο χρόνια μέχρι να αρχίσουν να δείχνουν αποτελέσματα οι πολιτικές.

Φέτος, το υπουργείο χρειάστηκε να αρκεστεί με πολύ λιγότερους πόρους και να βασιστεί περισσότερο σε απομακρυσμένα εμπάργκο σόγιας και βοοειδών με βάση τη δορυφορική παρακολούθηση. «Τώρα είναι διαφορετικά. Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και πιο περίπλοκο, αλλά έχουμε περισσότερη εμπειρία και ξέρουμε πώς να το κάνουμε», είπε.

Στόχος η ευημερία στον Αμαζόνιο

Η Σίλβα ελπίζει ότι η βελτίωση μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για έναν νέο κύκλο ευημερίας στον Αμαζόνιο και πέρα από αυτό, με βάση τη βιώσιμη χρήση των πόρων, τις ανοιχτές αγορές σε πιστοποιημένα προϊόντα, την ανάπτυξη μιας βιοοικονομίας και τη μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από πλούσιες χώρες που επωφελούνται από το ο ρόλος του τροπικού δάσους ως σταθεροποιητής του κλίματος και παράγοντας βροχής.

Οι εξωτερικές επενδύσεις, το εμπόριο και η οικονομική στήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για να δείξουν ότι υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα καταστροφικά αγροκτήματα βοοειδών και τις φυτείες σόγιας.

Λόγω της επιτυχίας της στην καταπολέμηση των χειρότερων υπερβολών της εκκαθάρισης των δασών, η Σίλβα δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τα λόμπι της γεωργίας και του πετρελαίου στη Βραζιλία και το Κογκρέσο έχει διαβρώσει τη δύναμη του υπουργείου της.

Αντιμετωπίζει μια πρόσθετη πρόκληση από το El Niño, που έχει φέρει τρομακτικές θερμοκρασίες 38,9 C στις Χιλιανές Άνδεις στα μέσα του χειμώνα, απελπιστική έλλειψη νερού στην Ουρουγουάη και μηνιαία ρεκόρ ζέστης σε αρκετές περιοχές της Βραζιλίας.

Αυτό αναμένεται να επιδεινώσει τους κινδύνους ξηρασίας και πυρκαγιάς στον Αμαζόνιο τους επόμενους μήνες, αν και θα ήταν χειρότεροι εάν οι πολιτικές του προηγούμενου προέδρου είχαν συνεχιστεί.

Ο Λούλα και η Μαρίνα Σίλβα έχουν δεσμευτεί για το πολιτικό τους μέλλον στη μηδενική αποψίλωση των δασών και θα πιέσουν για συνεχείς μειώσεις εν όψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Cop30, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στην πόλη Μπελέμ στον Αμαζόνιο το 2025.

Με πληροφορίες από τον Guardian