Η παρατηρητικότητα ενός συνταξιούχου πιλότου της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ μπορεί να έλυσε ένα από τα πιο ανεξιχνίαστα μυστήρια του 20ου αιώνα: Την εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ, της πρώτης γυναίκας πιλότου στην ιστορία, που εξελίχθηκε σε θρύλο με τα απίστευτα επιτεύγματά της στον αέρα.
Ο Τόνι Ρομέο, ένας πρώην αξιωματικός πληροφοριών και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, παρουσίασε στην έγκυρη Wall Street Journal εικόνες από σόναρ, οι οποίες καταγράφουν ένα συγκεκριμένο σημείο στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού, σε βάθος κάτι περισσότερο από 5.000 μέτρων! Σε αυτές τις εικόνες διαγράφεται ξεκάθαρα ένα αντικείμενο που μοιάζει καταπληκτικά με αεροσκάφος. Κι όχι οποιοδήποτε αεροσκάφος, αλλά το μικρό Lockheed 10-E Electra, το οποίο πιλοτάριζε η Αμέλια Έρχαρτ τον Ιούλιο του 1937, την τελευταία φορά που την είδαν ζωντανή.
Ο Ρομέο δεν έκρυψε τη συγκίνησή του στην δήλωση που έκανε στην εφημερίδα. «Αυτό είναι ίσως το πιο συναρπαστικό πράγμα που θα κάνω ποτέ στη ζωή μου», είπε. «Νιώθω σαν ένα 10χρονο παιδί που πηγαίνει σε ένα κυνήγι θησαυρού».
Δεν έχει καθόλου άδικό. Επί 87 χρόνια, από τη στιγμή δηλαδή που η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε από προσώπου γης χωρίς το παραμικρό ίχνος, όλες οι έρευνες που έχουν γίνει για τον εντοπισμό του αεροπλάνου της έπεσαν στο κενό. Και πυροδότησαν μια σειρά από σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας.
Η εικόνα του σόναρ είναι, βέβαια, μια ισχυρή ένδειξη, αλλά όχι απόδειξη. Ο ίδιος ο Ρομέο είπε ότι θα μπορούσε να είναι και συστάδα βράχων, που μοιάζει με το σχήμα ενός αεροσκάφους. Προφανώς χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, κι αυτή απαιτεί χρόνο και χρήμα. Ο Ρομέο, πάντως, είναι διατεθειμένος να αφιερώσει όσο χρόνο χρειαστεί κι έχει ξεκινήσει ήδη μια προσπάθεια να ανευρεθούν οι πόροι, έτσι ώστε να φτάσουν ειδικά σκάφη στο σημείο, να το εξερευνήσουν εξονυχιστικά κι ενδεχομένως με σύγχρονο βαθυσκάφος-ρομπότ να προσεγγίσουν αυτό το αντικείμενο στο βάθος του ωκεανού, για να βεβαιωθούν.
Αμέλια Έρχαρτ: Η γυναίκα-θρύλος της αεροπλοϊας
H Αμέλια Έρχαρτ, γεννημένη στο Κάνσας των ΗΠΑ το 1897, υπήρξε ένα σύμβολο όχι μόνο για τη διεθνή αεροπλοϊα, αλλά και για τη γυναικεία χειραφέτηση. Ανήσυχος χαρακτήρας από μικρή, βίωσε την πρώτη της αεροπορική πτήση ως επιβάτιδα το 1920 και αφιέρωσε τη ζωή της στα αεροπλάνα. Τη βοήθησαν η οικονομική ευμάρεια της οικογένειάς της, αλλά και ο ατσάλινος χαρακτήρας της, σε μια εποχή που οι γυναίκες ήταν αδιανότητο ακόμα και να οδηγήσουν αυτοκίνητο, πόσο μάλλον αεροπλάνο.
Ήταν η πρώτη γυναίκα που πιλοτάρισε αεροσκάφος, όχι σε μικρές πτήσεις, αλλά πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό το 1928, μόλις ένα χρόνο μετά το επίτευγμα του Τσαρλς Λίντμπεργκ. Αυτό την έκανε διάσημη σε όλη την υφήλιο. Το 1932 η Αμέλια Έρχαρτ επιχείρησε να πιλοτάρει μόνη της υπερατλαντική πτήση και τα κατάφερε. Ήταν η πρώτη πιλότος, οποιουδήποτε φύλου, που κατάφερε να πιλοτάρει μόνη της από τη Χονολουλού της Χαβάης στην Καλιφόρνια.
Το 1937 έβαλε σκοπό να γυρίσει τον κόσμο με αεροπλάνο και χάθηκε σ’ αυτή της την προσπάθεια. Τελευταία φορά που την είδαν απογειώθηκε από την πόλη Λάε της σημερινής Παπούα Νέας Γουινέας και κατευθυνόταν προς το απομακρυσμένο νησί Χάουλαντ στον κεντρικο Ειρηνικό (ακατοίκητο, ανήκει στις ΗΠΑ). Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε χωρίς να στείλει καν σήμα κινδύνου και χωρίς, φυσικά, να υπάρξει καταγραφή από τα πενιχρά μέσα της εποχής. Τον Ιανουάριο του 1939 η Αμέλια Έρχαρτ κηρύχθηκε επισήμως νεκρή, χωρίς να υπάρξει βέβαια κανένα στοιχείο, ούτε καν συντρίμμια του αεροσκάφους.
Οι θεωρίες, βέβαια, που καλλιεργήθηκαν από τα αναπάντητα ερωτήματα, είναι πολλές και ποικίλες. Κάποιος επιμένουν στην πιο λογική εξήγηση, ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων και δεν πρόλαβε να επιστρέψει σε στεριά. Άλλοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να έχει αιχμαλωτιστεί από τις ιαπωνικές δυνάμεις ή ότι κατάφερε να να προσγειωθεί με ασφάλεια σε ένα απομακρυσμένο νησί, όπου ζει ακόμα χωρίς να εντοπιστεί! Φυσικά υπάρχουν και πιο τραβηγμένες θεωρίες, όπως ότι η Έρχαρτ ήταν κατάσκοπος, η οποία στη συνέχεια απέκτησε νέα ταυτότητα και έζησε μ’ αυτήν χωρίς να αποκαλυφθεί ποτέ η αλήθεια.