Οι διεθνείς αναλυτές μιλούν για παράθυρο διαπραγματεύσεων που αφήνουν οι ΗΠΑ για αλλαγή συνόρων στην Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ολόκληρη μπαλκονόπορτα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλαγής συνόρων στα ανατολικά της Ουκρανίας σε μια συμφωνία για ειρήνη με τη Ρωσία. Όσο κι αν έσπευσε να διευκρινίσει αργότερα ότι οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν, η δήλωση αυτή έπεσε σαν βόμβα σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου.

Η ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει ο Μπλίνκεν στο Κογκρέσο είχε τεθεί από τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Κρις Στιούαρτ και αφορούσε το καθεστώς της Κριμαίας, η οποία έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από το 2014. Ο Μπλίνκεν, όμως, προτίμησε να πάει ένα βήμα παρακάτω. «Νομίζω πως υπάρχουν περιοχές στην Ουκρανία τις οποίες οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για αυτές και πιθανόν υπάρχουν περιοχές που θα αποφασίσουν πως πρέπει να προσπαθήσουν να ανακτήσουν με άλλα μέσα». Αυτή ήταν η ακριβής του δήλωση.

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε για την Κριμαία

Στη συνέχεια, κι ενώ είχε προκληθεί αναταραχή στους γερουσιαστές, είπε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για ειρήνη με τη Ρωσία πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη και να σέβεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Διευκρίνισε, όμως, ότι το πώς θα οριστεί αυτή η εδαφική ακεραιότητα οι ΗΠΑ περιμένει να της το πουν οι Ουκρανοί. Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του δεν θέλει να λυθεί το ζήτημα με τρόπο τέτοιο που να επιτρέψει στους Ρώσους να επαναδιαταχθούν, να επανεξοπλιστούν και να επιτεθούν πάλι κατά των αμφισβητούμενων περιοχών.

Με τον τρόπο του, δηλαδή, ο Μπλίνκεν έστειλε το μήνυμα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι βλέπει δύσκολο να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μετά τις ρωσικές προσαρτήσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες, έστω κι αν αυτές έγιναν με διαβλητά δημοψηφίσματα, σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα.

Τη συζήτηση επίτηδες προφανώς την έστρεψε ο Μπλίνκεν προς τις περιοχές του Ντόνμπας, έστω κι αν η ερώτηση αφορούσε την Κριμαία. Η χαλαρή αντίδραση των ΗΠΑ όταν η Ρωσία είχε προσαρτήσει την στρατηγική χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα το 2014 και οι υπεκφυγές της τώρα να στηρίξει μια προσπάθεια ανακατάληψης στέλνουν το μήνυμα ότι τουλάχιστον αυτό το γεγονός πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο. Η συζήτηση, πλέον, αφορά τις τέσσερις επαρχίες (κυρίως αυτές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ) με πλειοψηφία ρωσόφωνου πληθυσμού, οι οποίες κατά τη Ρωσία έχουν προσαρτηθεί και αποτελούν μέρος της επικράτειάς της. Άρα οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εκεί θα μπορούσε να εκληφθεί σαν επίθεση εναντίον της ίδιας της Ρωσίας.