Περιεχόμενα
Ατελέσφορες κρίνονται οι συναντήσεις που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Το Sky News, σχολιάζοντας τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και το κατά πόσο πέτυχε τους στόχους του μετά το μπαράζ επαφών που είχε σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη, Κύπρο, Ιράκ και Τουρκία, εξηγεί τους τρεις στόχους που είχε να επιτύχει, χωρίς ωστόσο να τα κατάφερε.
Να πείσει το Ισραήλ
Ένα από τα βασικά ζητούμενα κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης ήταν να πειστεί το Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε μία ανάπαυλα στις μάχες, για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας και η έξοδος των ομήρων. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρνηθεί εμφατικά καθώς υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα έδινε χρόνο στη Χαμάς να προετοιμαστεί.
Η ανάρτηση του Μπλίνκεν για την επίσκεψη στο Ισραήλ
In my meeting with Minister @gantzbe, I reiterated that the United States firmly supports Israel’s right to defend itself consistent with international law. We discussed ongoing efforts to secure the release of hostages and maintain calm in the West Bank. pic.twitter.com/A6RdzKH34z
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) November 3, 2023
Οι αραβικές χώρες να έρθουν σε συνεννόηση με το Ισραήλ
Ακόμα κι αν τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναπτυχθεί ορισμένα κανάλια επικοινωνίας, οι Άραβες αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι πραγματικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο, με τη Γάζα να έχει γίνει ερείπιο.
Ένα ακόμη πρόβλημα στις σχέσεις Ισραήλ με τους Άραβες είναι και οι εποικισμοί. Όσο αυτοί συνεχίζουν στη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι δύο πλευρές.
Να αποφευχθεί η επέκταση της έντασης
Όσο η άνευ προηγουμένου καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ επιδεινώνει τις γεωπολιτικές διαχωριστικές γραμμές σε όλη την περιοχή, καθιστώντας μια μεγαλύτερη έκρηξη βίας όλο και πιο πιθανή, ουσιώδεις στόχος της Ουάσινγκτον ήταν να αποτραπεί η πιθανή εξάπλωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Τα τωρινά δεδομένα στην περιοχή, μαρτυρούν τον κίνδυνο ανάφλεξης, παρά το γεγονός ότι οι περιφερειακές δυνάμεις αποφεύγουν προς το παρόν γίνουν μέρος των συγγρούσεων.
Οι εικόνες νεκρών παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας, άλλωστε που παρατάσσονται στα νεκρικά τους σάβανα έξω από τα νοσοκομεία και οι τρομερές σκηνές καταστροφής που παρακολουθούνται, προκαλούν συνολικά οργή, κατά του Ισραήλ.