«Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν θέλαμε, αλλά ήμασταν προετοιμασμένοι γι’ αυτήν», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, σε συνέντευξη Τύπου. «Το σημαντικό τώρα για την Σουηδία είναι να εξασφαλίσει τις δύο επικυρώσεις που απομένουν» από την Τουρκία και την Ουγγαρία και η χώρα να θωρακίσει την ίδια της την ασφάλεια, κατά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνουν αυτές οι επικυρώσεις», τόνισε.

Τα άλλα άσχημα νέα για τη Σουηδία έρχονται από την Ουγγαρία, καθώς το εγχώριο κοινοβούλιο όρισε σήμερα την 27ή Μαρτίου για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας, αλλά η περίπτωση της Σουηδίας θα κριθεί «αργότερα», τόνισε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δεν έχει καμία επιβεβαίωση από τη Βουδαπέστη.

Εμμένει στο «όχι» ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ότι «δεν έχει γίνει καμία θετική ενέργεια από τη Σουηδία όσον αφορά τον κατάλογο τρομοκρατών», αναφερόμενος σε «περισσότερα από 120» αιτήματα έκδοσης που έχει υποβάλλει η Άγκυρα. Η Στοκχόλμη επαναλαμβάνει τακτικά ότι η δικαιοσύνη, όχι η κυβέρνηση, έχει τον τελευταίο λόγο για τις εκδόσεις στη Σουηδία.

«Θα υπάρξουν απαντήσεις που μπορεί να είναι θετικές και άλλες αρνητικές από την οπτική της Τουρκίας και έτσι θα γίνει, πολύ απλά», επιβεβαίωσε σήμερα ο Μπίλστρομ.

«Πρέπει η Σουηδία να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό» σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Σε ανακοίνωσή του ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε τα εξής: «Σουηδία και Φινλανδία είναι και οι δύο ισχυρές, ικανές να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ καθώς μοιράζονται τις ίδιες αξίες και θα ενισχύσουν τη Συμμαχία, συνεισφέροντας παράλληλα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.