Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Τιτουάν Μπερνικότ είναι τόσο βαθιά παθιασμένος με τη δουλειά του. Μεγαλωμένος στο αγρόκτημα μαργαριταριών της οικογένειάς του στη γαλλική πολυνησία του Ahe, ο ωκεανός είναι ο καλύτερος φίλο του.
Σε ηλικία μόλις 18 ετών, ίδρυσε την Coral Gardeners, μια οργάνωση που επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση των τοπικών υφάλων και μέσα σε επτά χρόνια από τότε συγκέντρωσε μια ομάδα για να αποκαταστήσει και να φυτέψει περισσότερα από 100.000 ανθεκτικά κοράλλια στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο Μπερνικότ, 25 ετών σήμερα, έχει επίσης στρατολογήσει παγκόσμιους αστέρες ως πρεσβευτές των Coral Gardeners, συμπεριλαμβανομένου του ηθοποιού Jason Momoa.
Τώρα, με το «Aquaman and the Lost Kingdom» του Momoa που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα, το Coral Gardeners συνεργάστηκε με την ταινία σε μια καμπάνια που αναδεικνύει τη λεύκανση των κοραλλιών και τη ζημιά που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.
Η συνεργασία ονομάζεται «The Lost Colors» λόγω της διαδικασίας λεύκανσης των κοραλλιών, που συνήθως προκαλείται από το θερμότερο νερό, διότι κάνει τα κοράλλια να διώχνουν ορισμένα φύκια που τους δίνουν το χρώμα τους. Εάν οι θερμοκρασίες παραμείνουν πολύ υψηλές, τα φύκια δεν μπορούν να επιστρέψουν και το κοράλι πεθαίνει.
While on a field mission to Ahe, our crew discovered a hanging pearl farm like the one of our founder’s family when he was living on this tiny island as a kid years ago. Today, he brings back his craft of coral gardening with the new project we set up to revive the lagoon’s life. pic.twitter.com/gYbOruaOCk
— Coral Gardeners (@coral_gardeners) April 3, 2023
Μόλις πεθάνει ένα κοράλλι, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους υφάλους να επιστρέψουν και να ξαναφυτρώσουν. Αυτό συμβαίνει όταν το οικοσύστημα των υφάλων αρχίζει να καταρρέει – και αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν ο νεαρός και η Coral Gardeners.
Ο ίδιος λέει ότι η «σύνδεσή» του με τον ωκεανό ξεκίνησε όταν ήταν μωρό, μαθαίνοντας «για τις συμπεριφορές των ψαριών, το χταπόδι, τους καρχαρίες και για το πώς συνυπάρχουν».
«Όταν δεν νιώθω καλά, όταν είμαι αγχωμένος, μου αρέσει να πηγαίνω στο νερό», προσθέτει. «Δεν ακούγεται θόρυβος… ακούγεται μόνο ο ήχος του υφάλου και των ψαριών».
Αλλά με την κλιματική κρίση που απειλεί την άγρια ζωή σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται σε επισφαλή θέση. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι έως και το 70-90% των υφιστάμενων κοραλλιογενών υφάλων σε ολόκληρο τον πλανήτη θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, με ολόκληρο το οικοσύστημα να απειλείται με καταστροφή μέχρι το τέλος του αιώνα.
Τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά μοτίβα αποτελούν περαιτέρω αιτία ανησυχίας. Το φετινό El Nino, απειλεί να ζεστάνει ακόμη περισσότερο τους ωκεανούς άλλωστε.
Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές ανησυχίες από τον ιδρυτή της Coral Gardeners ότι αυτοί οι ύφαλοι θα μπορούσαν να γίνουν το πρώτο οικοσύστημα στον πλανήτη που θα καταρρεύσει.
Αναπτύσσουν λοιπόν φυτώρι, τα οποία αποτελούνται από μικρά κομμάτια κοραλλιών που μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον κάτω από το νερό. Μόλις φτάσουν σε ένα υγιές μέγεθος, συνήθως επανεισάγονται σε φυσικά περιβάλλοντα όπου οι ύφαλοι μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν.
Πέρυσι, η Coral Gardeners κατάφερε να φυτέψει περισσότερα από 15.000 κοράλλια στη Γαλλική Πολυνησία και άλλα 9.400 στα φυτώρια της. Το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία, ο συνολικός αριθμός που φυτεύτηκε έχει υπερτετραπλασιαστεί, με πάνω από 70.000 κοράλλια να φυτεύονται φέτος.
Τα φυτώρια χρησιμοποιούνται επίσης για να βοηθήσουν την ομάδα του Bernicot να διεξαγάγει έρευνα, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη των κοραλλιών και τον τρόπο με τον οποίο τα διαφορετικά είδη ζουν σε διάφορες συνθήκες. Το κέντρο Ε&Α του οργανισμού, που ονομάζεται CG Labs, έχει αναπτύξει εργαλεία όπως υποβρύχια ρομπότ χαρτογράφησης, κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη και μια εφαρμογή για τους θεατές να εξερευνήσουν έναν «συνδεδεμένο ύφαλο».
Τα επόμενα χρόνια, ο στόχος της Coral Gardener «Odyssey 2025» είναι να αποκαταστήσει ένα εκατομμύριο κοράλλια, να προσεγγίσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και να επεκταθεί διεθνώς, με μια ομάδα που εργάζεται ήδη στα Φίτζι, λέει ο Bernicot.
«Κανείς δεν σκέφτηκε ότι μια μέρα, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στην ερώτηση «Τι θέλεις να κάνεις;» λέγοντας «Θέλω να γίνω κηπουρός κοραλλιών», λέει ο Bernicot. «Δεν ήταν δουλειά, αλλά τώρα είναι αληθινό».
«Αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι σήμερα μπορείς να πληρωθείς για να κάνεις κάτι ουσιαστικό και ότι η διατήρηση των ωκεανών δεν είναι υποχρεωτική δουλειά μερικής απασχόλησης μόνο εθελοντής», προσθέτει.