Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρτοποιείο 3.000 ετών στο Μετσαμόρ της Αρμενίας κατά την διάρκεια ανασκαφών, φέροντας στο φως εικόνες μιας άλλης, πανάρχαιας εποχής.

Πρόκειται για συνοικία που εξακολουθεί να φιλοξενεί πολλά σακιά αλεύρι βυθισμένα στο χώμα. Η ανακάλυψη έγινε στα απομεινάρια μιας μεγάλης κατασκευής, που στέγαζε πολλούς φούρνους, αλλά η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή βύθισε τα πάντα στις στάχτες.

«Το αλεύρι έχει διατηρηθεί σε μορφή φωτεινών κηλίδων. Με την πρώτη ματιά, έμοιαζε με ελαφριά καμένη τέφρα. Χάρη στην επίπλευση (ξέπλυμα) αποδείξαμε ότι είναι αλεύρι, όχι στάχτη», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Krzysztof Jakubiak από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Το αλεύρι είχε σχηματίσει ένα στρώμα πάχους πολλών δεκάδων εκατοστών. Υπολογίζεται ότι στο κτίριο είχαν αρχικά αποθηκευτεί έως και 3,5 τόνοι αλεύρι. Δυστυχώς, μόνο λίγα σακιά οργανικής ύλης έχουν διασωθεί ανά τους αιώνες. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως αλεύρι σίτου και οι ποσότητες δείχνουν μεγάλη παραγωγή και μια συγκεκριμένη καλλιέργεια ψωμιού στην περιοχή, τόσο σε μικρο- όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο.