Αν σου πουν για Ρώμη, ποιες λέξεις θα σου έρθουν πρώτες στο μυαλό; Αυτοκρατορία, αρχαιότητα, ιταλική κουζίνα, Κολοσσαίο, φτηνά εισιτήρια με low cost αεροπορική κάποτε και…Fontana di Trevi. Στο πιο ξακουστό συντριβάνι σε όλο τον κόσμο θα σταθούμε, καθώς μετά την Piazza di Spagna, θα μπει κι αυτό σε καθεστώς «άβατου» από έναν αριθμό τουριστών και πάνω, εν όψει και του Ιωβηλαίου της Καθολικής Εκκλησίας το 2025.

Στο πλαίσιο του Ιωβηλαίου, ο αριθμός των τουριστών στη Ρώμη θα είναι αυξημένος φέτος, με εκατομμύρια προσκυνητές να πηγαίνουν στην πόλη των Επτά Λόφων για να πράξουν το θρησκευτικό τους καθήκον. Περίπου 32 εκατομμύρια τουρίστες εκτιμάται πως θα πάνε το 2025 στην ιταλική πρωτεύουσα, κάτι που σημαίνει υπερσυσσώρευση στα τουριστικά σημεία της πόλης.

Ήδη, τα τελευταία χρόνια, σε κάποια αξιοθέατα έχει μπει πλαφόν τουριστών ή και απαγορεύσεις να κάθεται κόσμος για πάνω από μερικά λεπτά, όπως στην Piazza di Spagna. Και η Fontana di Trevi θα βρεθεί, σίγουρα για το 2025 ίσως και μόνιμα, σε ένα τέτοιο καθεστώς.

Όπως αναφέρει το CNN, η δημοτική αρχή σκέφτεται να περιφράξει τα σκαλιά γύρω από το συντριβάνι και να επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε όσους έχουν κάνει κράτηση από πριν και έχουν το αποδεικτικό της κράτησης για να το επιδείξουν. Μάλιστα, η πρόσβαση δεν θα επιτρέπεται όλες τις ώρες στο peak της ημέρας, αλλά σε συγκεκριμένα time slots.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρχει κάποιο αντίτιμο για την κράτηση θέσης, τουριστικοί πράκτορες πάντως αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να βάλουν φόρο επισκεψιμότητας στα 2 ευρώ περίπου, που θα πηγαίνουν στον δήμο.

Ο δήμαρχος Ρομπέρτο Γκαουλτιέρι έκανε πριν λίγες μέρες δηλώσεις όπου ανέφερε ότι η τουριστική προσέλευση στη Ρώμη και δη στο συντριβάνι, είναι δύσκολα διαχειρίσιμη πλέον και πρέπει κάτι να αλλάξει.

Θα κάνεις κράτηση για να το δεις: Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα στη Ρώμη και την Ευρώπη θέλει να βάλει στοπ στους τουρίστες