Ακόμα ένα βήμα προς τον ακραίο συντηρητισμό όσον αφορά τις αμβλώσεις έκανε η Φλόριντα. Το πολιτειακό Κογκρέσο της πολιτείας, το οποίο ελέγχεται από Ρεπουμπλικάνους, ψήφισε χθες νέο νόμο, ακόμα πιο περιοριστικό για τις αμβλώσεις. Χωρίς να τις απαγορεύει τελείως, η Φλόριντα πια θέτει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, στην ουσία δεν επιτρέπει σε καμία γυναίκα την άμβλωση μετά την 15η εβδομάδα της κύησης.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου υπήρξε άμεση. Δεν πέρασε μία ώρα από την ψήφιση του νόμου και υπήρξε ανακοίνωση από την προεδρία, στην οποία ο νόμος χαρακτηρίζεται ακραίος και επικίνδυνος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, βέβαια, μόνο να φωνάζει μπορεί, αφού σύμφωνα με το νομοθετικό σύστημα των ΗΠΑ κάθε πολιτεία είναι ελεύθερη να θεσπίζει τους νόμους που θέλει στην επικράτειά της.

Επικυρώνει και ο Ντε Σάντις

Στο πολιτειακό Κογκρέσο της Φλόριντα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 70 βουλευτών έναντι 40 των Δημοκρατικών. Ακριβώς αυτή ήταν η πλειοψηφία που πέτυχε και η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Το επόμενο βήμα είναι ο νόμος να επικυρωθεί από τον επίσης Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Ρον Ντε Σάντις. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θεωρείται παραπάνω από σίγουρο.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού θα μετατρέψει τη Φλόριντα σε μια από τις πολιτείες που περιορίζουν περισσότερο την άμβλωση. Όλα αυτά γίνονται μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πριν σχεδόν ένα χρόνο να ακυρώσει τη συνταγματική προστασία της στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας και να μεταθέσει στις πολιτείες την ευθύνη της νομοθεσίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι μοναδικές εξαιρέσεις που προβλέπονται στο κείμενο που εγκρίθηκε στη Φλόριντα είναι αυτές του σοβαρού κινδύνου για την υγεία της εγκύου, της θανατηφόρας ανωμαλίας του εμβρύου, του βιασμού ή της αιμομιξίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα επιτρέπεται η άμβλωση ως τη 15η εβδομάδα της κύησης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (μέχρι και κύηση από βιασμό) η άμβλωση απαγορεύεται.

Οι βουλευτές από το κόμμα των Δημοκρατικών, που αντιτάχθηκαν στην ψήφιση του νόμου, υποστήριξαν ότι οι αμβλώσεις στην πολιτεία δεν θα σταματήσουν, αλλά θα γίνονται ιδιωτικά, χωρίς ιατρική επίβλεψη και με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία και τη σωματική και ψυχική ευημερία των γυναικών.