Eνα μηχάνημα θανάτωσης γατών που έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύει τοξικό τζελ σε αρπακτικά θα κυκλοφορήσει σε όλη την επικράτεια της χώρας σε μια προσπάθεια να σκοτωθούν εκατομμύρια αγριόγατες για να σωθούν τα γηγενή ζώα. Αυτό αποφάσισε η Αυστραλία, η χώρα που όλοι θαυμάσαμε στην περίοδο της πανδημίας για τη σκληρότητα εφαρμογής μέτρων προς τους πολίτες, που θύμιζαν κακόγουστες δυστοπικές ταινίες.
Το Felixer, που σχεδιάστηκε από την ομάδα Thylation, χρησιμοποιεί τέσσερις αισθητήρες για να ανιχνεύσει άγριες γάτες για να τους ρίξει ένα κολλώδους και εξαιρετικά τοξικού τζελ στη γούνα τους. Στη συνέχεια, η γάτα γλείφει το τζελ από τη γούνα τους, καταπίνει το δηλητήριο και πεθαίνει.
Οι αγριόγατες είναι απίθανο να δεχτούν δολώματα ή να μπουν σε παγίδες, αλλά περιποιούνται συνεχώς τον εαυτό τους, καθιστώντας τη συσκευή πιο αποτελεσματική.
Οι αγριόγατες που έφτασαν στην Αυστραλία ως «χωροκατακτητικό» είδος μέσω Ευρωπαίων αποικιστών εκτιμάται ότι σκοτώνουν δύο δισεκατομμύρια αυτόχθονα θηλαστικά, μαρσιποφόρα, ερπετά, βατράχια και πουλιά ετησίως.
Το τοξικό τζελ εκτοξεύεται μόνο όταν δύο αισθητήρες και στις δύο πλευρές του μηχανήματος ανιχνεύουν το σχήμα μιας γάτας. Ένας αισθητήρας στο κάτω μέρος του μηχανήματος ανιχνεύει τα κοντά πόδια ιθαγενών ζώων όπως οι έχιδνες και οι βομβάτες για να διασφαλίσει ότι το τζελ δεν θα εκτοξευθεί, ενώ ένας αισθητήρας στο επάνω μέρος διασφαλίζει ότι μεγαλύτερα ζώα όπως τα εμού και τα ντίνγκο παραμένουν ασφαλή.
Το Felixer λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, χωράει 20 φυσίγγια τζελ, μηδενίζεται αυτόματα μετά την πυροδότηση και φωτογραφίζει όλα τα ζώα που εντοπίστηκαν.
Η ικανότητά του να ξεχωρίζει μεταξύ ιθαγενών ειδών και άγριων γατών αναμένεται να βελτιωθεί καθώς περισσότερες εικόνες των στόχων του ανεβαίνουν στο λογισμικό διαχείρισής του, αναφέρει η Daily Mail.
Το μηχάνημα παίζει «ηχητικά θέλγητρα» για να προσελκύσει γάτες, ενώ οι ρυθμίσεις λογισμικού ελέγχουν την ευαισθησία του και την πιθανότητα να πυροβολήσει εναντίον ιθαγενών ζώων.
Πρόσφατα, οι συσκευές ήταν εξοπλισμένες με μια νέα τεχνητή τεχνολογία που εμποδίζει τη στόχευση ιθαγενών και απειλούμενων ειδών.
Η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε όλη τη Δυτική Αυστραλία για να σταματήσει τον «καταστροφικό αντίκτυπο» των γατών στην γηγενή άγρια ζωή.
Το κράτος θα δαπανήσει 7,6 εκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια για την καταστολή τους, που θα περιλαμβάνει και αύξηση του αριθμού των δολωμάτων από 600.000 σε 880.000 ετησίως.
Το Felixer έλαβε έγκριση από την Κοινοπολιτεία για ευρεία ανάπτυξη και όχι για ερευνητικούς σκοπούς.
Προχωρώντας πιο ανατολικά, το Queensland Parks and Wildlife Service (QPWS) βρίσκεται στα μέσα της τρίμηνης δοκιμής των νέων Felixers.
Ήδη, 25 γάτες έχουν αφαιρεθεί από μια έκταση μόλις 10 χιλιομέτρων. Προηγουμένως, το QPWS δοκίμασε τις συσκευές για πάνω από δύο χρόνια στο Εθνικό Πάρκο Wooroonooran.
Από το 2016, τα μηχανήματα έχουν δοκιμαστεί σε όλες τις πολιτείες και επικράτειες της Αυστραλίας με την υποστήριξη των κυβερνητικών περιβαλλοντικών φορέων και των ιθαγενών δασοφυλάκων. Η πρώτη δοκιμή του μηχανήματος στόχευσε με επιτυχία 62 γάτες και σημείωσε μείωση 66 τοις εκατό στη δραστηριότητα άγριων γατών.
Το 2020, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας δοκίμασαν με επιτυχία τη συσκευή Felixer σε μια περιφραγμένη ιδιοκτησία 2.600 εκταρίων στη Νότια Αυστραλία.
Μετά από έξι εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα από τις 50 άγριες γάτες στην ιδιοκτησία είχαν σκοτωθεί από τη συσκευή και καμία άλλη άγρια ζωή δεν είχε υποστεί ζημιά.
Μία από τους επικεφαλής ερευνητές της μελέτης, η Katherine Moseby, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ ελπιδοφόρα για την εξάλειψη των άγριων γατών στην Αυστραλία.
«Είναι ένα ακόμα εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας», δήλωσε στην Daily Mail Australia.
Η Δρ Moseby δήλωσε ότι η ομάδα της ήταν «πραγματικά ευχαριστημένη» με τα αποτελέσματα των δοκιμών.
Ο ανθρώπινος πληθυσμός αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία είναι 26,518,400 κάτοικοι, και οι αυτόχθονες Αυστραλοί που ζουν τώρα σε περιοχές εντός της αυστραλιανής ηπείρου μετά τον βρετανικό αποικισμό είναι 812,728 αποτελώντας το 3,2% του γενικού πληθυσμού.