H λατρεία των Γιαπωνέζων για τις μηχανές αυτόματης πώλησης είναι γνωστή, άλλωστε εκεί πρωτοεμφανίστηκαν οι μηχανές που έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η λειτουργία μιας τέτοιας μηχανής δεν είναι πια είδηση, εκτός αν πουλάει κάτι ξεχωριστό. Κι αυτό συμβαίνει στην επαρχία Ακίτα, στα βόρεια του νησιού Χονσού, όπου από το Νοέμβριο του 2022 λειτουργεί αυτόματος πωλητής που προμηθεύει με ωμό κρέας άγριας αρκούδας!

Το θέμα αποκάλυψε η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Μαϊνίτσι Σιμπούν κι έχει ήδη ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες. Όχι τόσο για την ίδια τη διαδικασία πώλησης, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, όσο για το αν πράγματι προστατεύεται επαρκώς το είδος της ασιατικής μαύρης αρκούδας, που ζει στα γύρω δάση και κινδυνεύει να αποδεκατιστεί αν η ζήτηση αυξηθεί.

Ο καταναλωτής που βρίσκεται μπροστά στη μηχανή έχει μία επιλογή: Πληρώνει 2.200 γεν (περίπου 19 ευρώ) και παραλαμβάνει από τη σχισμή στο κάτω μέρος ένα συσκευασμένο φιλέτο μαύρης αρκούδας, βάρους 250 γραμμαρίων. Η συσκευασία είναι τόσο προσεγμένη, που το κατεψυγμένο κρέας μπορεί να διανύσει μεγάλη απόσταση εκτός ψυγείου, χωρίς να αλλοιωθεί.

Ο συγκεκριμένος αυτόματος πωλητής βρίσκεται μπροστά από ένα τοπικό εστιατόριο στην πόλη Σεμπούκου. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου παραδέχτηκε ότι αυτός είχε την ιδέα κι αυτός τροφοδοτεί το μηχάνημα, με κρέας που του προμηθεύουν ντόπιοι κυνηγοί. Όπως είπε, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο για την ώρα, καθώς ο πωλητής προμηθεύει 10-15 πακέτα την εβδομάδα.

“Σουβενίρ” κι ενδιαφέρον από Τόκιο

Όλο αυτό, όμως, πρόκειται να αλλάξει, δεδομένου ότι ο ίδιος θέλει να καταστήσει το πακέτο με κρέας αρκούδα ως το δημοφιλέστερο «σουβενίρ» από την περιοχή και ήδη υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από πολλούς κατοίκους άλλων περιοχών, μέχρι και του Τόκιο, να προμηθευτούν τέτοια πακέτα μέσω αλληλογραφίας!

Η ιαπωνική μαύρη αρκούδα βρίσκεται στην επίσημη λίστα απειλούμενων ειδών της IUCN (International Union for Conservation of Nature, Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης). Το είδος της καφέ αρκούδας και της γκρι αρκούδας πιστεύεται ότι έχουν εκλείψει. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει αυστηρή νομοθεσία όσον αφορά το κυνήγι της μαύρης αρκούδας κι έχει περιορίσει, θεωρητικά πάντα, σε μόλις 30 τον αριθμό που επιτρέπεται να θανατώνονται κάθε χρόνο.

Το ζήτημα είναι ποιος μπορεί να ελέγξει αυτή τη διαδικασία αν το κρέας της μαύρης αρκούδας εξελιχθεί πράγματι σε σουβενίρ ή προσελκύσει μεγάλα εστιατόρια του Τόκιο.