Μπάιντεν και Σι είχαν συνάντηση για περίπου τέσσερις ώρες στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο για να συζητήσουν θέματα που έχουν επιβαρύνει τις αμερικανοκινεζικές σχέσεις, ωστόσο η πολυαναμενόμενη συνάντηση τους, επισκιάστηκε από τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος αποκάλεσε τον Σι «δικτάτορα».

Οι υποβόσκουσες διαφορές παραμένουν, ιδίως όσον αφορά την Ταϊβάν, ωστόσο, υπήρξαν θετικές αποφάσεις, γεγονός που δεν φάνηκε να επηρεάζει τις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Λοιπόν, κοιτάξτε, είναι», είπε ο Μπάιντεν, όταν ερωτήθηκε αν εξακολουθεί να πιστεύει ακόμα στο σχόλιο που είχε κάνει για τον Κινέζο πρόεδρο πριν μερικούς μήνες. «Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι ένας τύπος που διοικεί μια χώρα που είναι μια κομμουνιστική χώρα και βασίζεται σε μια μορφή διακυβέρνησης εντελώς διαφορετική από τη δική μας» πρόσθεσε.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά άλλωστε. Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τον ίδιο χαρακτηρισμό τον Ιούνιο – μία ημέρα μετά από συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Σι.

Η πρώτη αντίδραση του Πεκίνου

Η νέα τοποθέτηση του Μπάιντεν, όσο κι αν προσπάθησε άμεσα να την εξηγήσει, προκάλεσε τις πρώτες – ήπιες για την ώρα – αντιδράσεις από το Πεκίνο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν και πόσο μπορεί να κλιμακωθούν και να «γκρεμίσουν» όσα «εποικοδομητικά» συζήτησαν οι δύο ηγέτες πριν από την επίμαχη δήλωση.

Η Κίνα καταδίκασε τις εκφράσεις του Μπάιντεν, χωρίς να αναφερθεί σε αυτόν ονομαστικά. «Αυτή η δήλωση είναι εξαιρετικά λανθασμένη και πρόκειται για ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με απώτερα κίνητρα που προσπαθούν να βλάψουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας… είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον επιχείρησε, σε πρώτη φάση, να υποβαθμίσει το γεγονός, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι να τονίζει την Πέμπτη σε εκπομπή του ABC News, πως η πρόοδος που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μπάιντεν – Σι δεν θα ακυρωθεί από το σχόλιο περί «δικτάτορα».

«Όχι, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία. Θέλω να πω, είχαμε πολύ καλές συζητήσεις χθες για πολλά θέματα», δήλωσε ο Κίρμπι.