Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στην Πενσυλβάνια, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε στους δημοσιογράφους για την Ουκρανία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η Ουκρανία πρέπει να πληροί τα ίδια πρότυπα με τις άλλες χώρες όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι δεν θα παρασχεθούν ειδικές διευκολύνσεις στη χώρα αυτή στο πλαίσιο αυτό.

Ο Μπάιντεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την επίσκεψή του στην Πενσυλβάνια.

Στην ερώτηση αν θα διευκολύνει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν απάντησε, «όχι. Επειδή πρέπει να πληρούν τα ίδια πρότυπα. Επομένως, δεν θα τη διευκολύνω» απάντησε.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Ουκρανία έχει δείξει την ικανότητα να συντονίζεται στρατιωτικά, αλλά

«Είναι τα συστήματά τους ασφαλή; Δεν είναι διεφθαρμένα;», καθώς και μια σειρά από ζητήματα, όπως το αν πληροί τα πρότυπα που έχει κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, επισήμανε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δήλωσε ότι «νομίζω ότι θα το κάνουν, μπορούν. Αλλά αυτό δεν είναι μια αυτόματη [διαδικασία]».

Όσον αφορά την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία, ο Μπάιντεν επανέλαβε την άποψή του ότι αυτό είναι «εντελώς ανεύθυνο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Μπάιντεν δήλωσε «Φυσικά. Κοιτάξτε, η Κίνα έχει κάποια θεμιτά προβλήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η ένταση που προκλήθηκε από την κινεζική «κατασκοπευτική» φούσκα, η οποία καταρρίφθηκε τον Φεβρουάριο, οφείλεται στην κατάρριψη της φούσκας και σημείωσε ότι «δεν νομίζω ότι η κινεζική ηγεσία γνώριζε πού βρισκόταν [το αερόστατο], τι είχε μέσα και τι συνέβαινε, κάτι που νομίζω ότι ήταν περισσότερο ενοχλητικό παρά σκόπιμο.

Ελπίζω να συναντηθώ ξανά με τον [Κινέζο πρόεδρο] Σι τους επόμενους μήνες και να μιλήσουμε για τις θεμιτές διαφορές που έχουμε, καθώς και για τους τομείς στους οποίους μπορούμε να συμφωνήσουμε».