Δεν πρόλαβε η ανθρωπότητα να ανασάνει με ανακούφιση μετά τις ανακοινώσεις περί «υποβιβασμού» της πανδημίας COVID-19 σε «εποχική γρίπη» και βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο εφιάλτη. Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων της Candida Auris, μιας θανατηφόρας μυκητιακής λοίμωξης, η οποία είναι ανθεκτική στα υπάρχοντα φάρμακα και δύσκολο να αντιμετωπιστεί, έχει σημάνει συναγερμό στα υπουργεία Υγείας κυρίως των ανεπτυγμένων χωρών.
Το καμπανάκι χτύπησε πρώτη φορά από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τα κρούσματα στις ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2021, από 756 σε 1.471. Παρ’ ότι οι υγιείς άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από το Candida Auris, ο κίνδυνος είναι μεγάλος για όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ή χρησιμοποιούν ιατρικές συσκευές όπως αναπνευστήρες και καθετήρες. Γι’ αυτούς υπάρχει ενδεχόμενο μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους.
Πολλοί ασθενείς απ’ αυτούς που προσβλήθηκαν βρίσκονται σε νοσοκομεία και γηροκομεία. Η έκθεση αναφέρει ότι η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί από επαφή με προσβεβλημένους ασθενείς και μολυσμένες επιφάνειες ή και εξοπλισμό. Τονίζεται επίσης, ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής ρόλος που έπαιξε το Candida Auris σε ευάλωτους ασθενείς, αλλά ένας στους τρεις ασθενείς με επεμβατικές λοιμώξεις καταλήγει.
Ανθεκτική λοίμωξη στα φάρμακα
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πυρετός και ρίγη που δεν βελτιώνονται μετά τη θεραπεία. Επειδή οι περισσότεροι ασθενείς είναι ήδη άρρωστοι, μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί η μυκητίαση. Επιβεβαιώνεται μόνο με εργαστηριακή εξέταση. Το πιο ανησυχητικό είναι η αύξηση των κρουσμάτων που έγιναν ανθεκτικά στις εχινοκανδίνες, δηλαδή το αντιμυκητιακό φάρμακο που συνιστάται περισσότερο για τη θεραπεία της λοίμωξης.
Η μόλυνση αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2016. Η πιο ταχεία αύξηση των κρουσμάτων ήταν από το 2020 έως το 2021. Το CDC αποδίδει την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε κακή πρόληψη λοιμώξεων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Στην έκθεση αναφέρεται πως η έξαρση μπορεί να οφείλεται και στην πίεση που δέχτηκαν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις το 2022 συμπεριέλαβε τη λοίμωξη Candida Auris στη λίστα με τους παθογόνους μύκητες. Η συγκεκριμένη λοίμωξη έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, αλλά όχι με την ένταση που παρουσιάζεται στις ΗΠΑ.