Το γαλλικό περιοδικό «Charlie Hebdo» κυκλοφόρησε το νέο του τεύχος και στο εξώφυλλο, φιγουράρει σκίτσο που σατιρίζει τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών της 14ης Μαϊου.

Πρωταγωνιστής της γελοιογραφίας, δεν είναι άλλος από τον Ερντογάν. Οι αντιδράσεις λοιπόν από πλευράς Άγκυρας ήταν έντονες.

«Προσβλητικό», χαρακτηρίζει η τουρκική ηγεσία το εξώφυλλο του γαλλικού, γνωστού σατιρικού περιοδικού, ενώ υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν είχε αντιδράσει με ανάλογο δημοσίευμα, που εξόργισε την Άγκυρα. Τότε, Οκτώβριος του 2020, είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο τον Ερντογάν φορώντας εσώρουχα, να σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας.

Εν προκειμένω πάντως, εμφανίζεται ο τούρκος πρόεδρος γυμνός σε μία μπανιέρα, λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, να πιάνει μια λάμπα και να παθαίνει ηλεκτροπληξία.

«Ερντογάν: Όπως με τον Κλοκλό, μόνο η μοίρα θα μας απαλλάξει από αυτόν» αναφέρει ο τίτλος του περιοδικού, κάνοντας μνεία στον θάνατο του δημοφιλούς τραγουδιστή Κλοντ Φρανσουά (Κλοκλό), από ηλεκτροπληξία στο μπάνιο του, το 1978.

«Αφού η φυλλάδα του Charlie Hebdo έχει τρελαθεί τόσο πολύ αυτό σημαίνει πως είμαστε στο σωστό δρόμο. Το κακό μερικές φορές είναι έτσι. Οδηγεί στο καλό. Μην ανησυχείς Σαρλί Εμπντό. Το έθνος μας στις 28 Μαϊου, θα σας δώσει την καλύτερη απάντηση, με την πιο στεντόρεια φωνή» ανέφερε χαρακτηριστικά οεκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, έκανε λόγο για «προβοκάτσια, προσβολή και χυδαιότητα», λέγοντας πως το περιοδικό απέδειξε για άλλη μια φορά «πόσο αηδιαστικό είναι με την τελευταία ανήθικη και απάνθρωπη γελοιογραφία του εναντίον του Προέδρου μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα πνέει τα μένεα κατά του ίδιου εντύπου.