Συνιστά αδιαμφισβήτητα μία από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες της ψυχροπολεμικής εποχής. Μισητός από την μια πλευρά της ιστορίας, ηγετική φυσιογνωμία για την απέναντι.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος γιορτάζει αύριο, Σάββατο, τα 100α γενέθλιά του, παραμένει πολυγραφότατος, προσφέρει τις συμβουλές σε ζητήματα γεωπολιτικής, άλλοτε διχάζει λόγω… πρότερου βίου του κι άλλοτε οι απόψεις του κεντρίζουν το ενδιαφέρον ως αντικείμενο μελέτης.
Ο Γερμανο-Αμερικανός πολιτικός, εβραϊκής καταγωγής διπλωμάτης και ακαδημαϊκός, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το 1973 έως το 1977 υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ
Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, συμμετείχε την Τρίτη σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του στην πολύ εκλεκτική Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, σβήνοντας κεράκια πάνω σε μια σοκολατένια τούρτα.
Henry Kissinger is 100 years old, because neither God nor the Devil wants him!pic.twitter.com/AmNDWZuOhP
— Oddemann 😷 aka Dark Brandon (@oddemann) May 24, 2023
Οι δημόσιες εμφανίσεις του έχουν γίνει σπάνιες με το πέρασμα των χρόνων και τις κάνει συνήθως μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός, όμως για τον άνθρωπο που έβαλε τη σφραγίδα του στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, αυτή η μακροβιότητα είναι εντυπωσιακή.
Και διατηρεί, από τα γραφεία του στη Νέα Υόρκη και την εταιρεία συμβούλων Kissinger Associates, μια σχετική αίγλη στην ελίτ στην Ουάσινγκτον και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων και σε δημοκρατικούς, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε πει κάποτε πως «βασίζεται στις συμβουλές» του «φίλου» της.
Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της παγκόσμιας διπλωματίας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτός ο βραβευμένος με το Νόμπελ της Ειρήνης άρχισε την προσέγγιση με τη Μόσχα και το Πεκίνο στα χρόνια του ’70, έχοντας ένα ρεαλιστικό όραμα για τον κόσμο, ένα είδος «ρεαλπολιτίκ» α λα αμερικανικά.
Σε μια ένδειξη πως το όραμά του για τον κόσμο δεν έχει αλλάξει, δήλωσε την Τρίτη ενώπιον των συνδαιτυμόνων του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να υπερασπιστούν τα «ζωτικά συμφέροντά» τους.
«Πρέπει να είμαστε όλο και πιο δυνατοί ώστε να αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε πίεση», υπογράμμισε.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρότεινε μια κατάπαυση του πυρός. «Φθάσαμε σε ένα σημείο όπου έχουμε εκπληρώσει το στρατηγικό στόχο μας. Η στρατιωτική απόπειρα της Ρωσίας να απορροφήσει την Ουκρανία απέτυχε».
Όμως η εικόνα του άνδρα με τη βραχνή φωνή και την προφορά που κληρονόμησε από τη γερμανική καταγωγή του παραμένει σκοτεινή και συνδεδεμένη με σκοτεινές σελίδες της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η υποστήριξη στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 στη Χιλή ή η εισβολή στο Ανατολικό Τιμόρ το 1975 και, ασφαλώς, το Βιετνάμ.
«Για μένα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβοία πως η πολιτική του προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και κατέστρεψε τη δημοκρατία σε πολυάριθμες χώρες», λέει ο Ριντ Καλμάν Μπρόντι, δικηγόρος εξειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Μένω έκπληκτος που κατάφερε να γλιτώσει έτσι», προσθέτει.