Περιεχόμενα
Οι εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν σε χώρες που θεωρούν ελκυστικές και τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Ωστόσο υπάρχουν και χώρες που οι εκατομμυριούχοι εγκαταλείπουν σε πολύ υψηλό ποσοστό.
Τη μεγαλύτερη φυγή εκατομμυριούχων από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη αναμένεται να καταγράψει τη φετινή χρονιά η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο πληθυσμό στον κόσμο, αναφέρει μια νέα έρευνα.
Σύμφωνα με στοιχεία της λονδρέζικης εταιρείας Henley & Partner’s, που μεσολαβεί μεταξύ ζάπλουτων και χωρών που πωλούν υπηκοότητες, η Κίνα αναμένεται να χάσει λόγω μετανάστευσης τη φετινή χρονιά τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων.
Τα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν, σύμφωνα με το CNBC, ότι 10.800 εκατομμυριούχοι είχαν μεταναστεύσει την περασμένη χρονιά από την Κίνα και τη φετινή χρονιά αναμένεται να την εγκαταλείψουν άλλοι 13.500.
Μαζική έξοδος εκατομμυριούχων από την Κίνα την τελευταία δεκαετία
Η φυγή αυτή δεν ξεκίνησε, όπως πολλοί θα ανέμεναν, με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και μία δεκαετία, με την Κίνα να καταγράφει κάθε χρόνο τη μεγαλύτερη έξοδο εκατομμυριούχων, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η γενική αύξηση του πλούτου στη χώρα, όπως επεσήμανε ο Άντριου Άμοιλς, επικεφαλής της έρευνας της New World Wealth, που συνέβαλε στη σύνταξη της έκθεσης.
«Οι πρόσφατες εκροές θα μπορούσαν να είναι πιο επιζήμιες από όso συνήθως. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε έντονα από το 2000 έως το 2017, αλλά η αύξηση του πλούτου και των εκατομμυριούχων στη χώρα είναι έκτοτε αμελητέα», πρόσθεσε.
Σε ποιες άλλες χώρες παρατηρείται μαζική φυγή εκατομμυριούχων
Η Henley & Partners προβλέπει ότι δεύτερη μετά την Κίνα θα είναι φέτος η Ινδία στη φυγή εκατομμυριούχων – κάπου 6.500, χίλιοι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα μετακομίσουν στο εξωτερικό.
Η έκθεση σημειώνει ότι την τάση μετανάστευσης επενδύσεων από την Ινδία έχουν προκαλέσει εν μέρει «η απαγορευτική φορολογική νομοθεσία σε συνδυασμό με τους δαιδαλώδεις, περίπλοκους και ανοικτούς σε παρερμηνείες και καταχρήσεις κανόνες αναφορικά με τα εμβάσματα στο εξωτερικό».
Αλλά, όπως σημειώνει ο Άμοιλς, η εξέλιξη αυτή δεν είναι ανησυχητική για τη χώρα, καθώς «η Ινδία παράγει πολύ περισσότερους νέους εκατομμυριούχους, από εκείνους που χάνει λόγω της μετανάστευσης».
Το Χονγκ Κονγκ, αναμένεται να χάσει φέτος κάπου χίλιους εκατομμυριούχους – μετά τη μαζική φυγή πέρυσι κατοίκων της ασιατικής μεγαλούπολης λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και τη διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων. Εκροές εκατομμυριούχων θα αντιμετωπίσουν επίσης και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία (800 και 300 αντίστοιχα).
Όσον αφορά στη Ρωσία, παρά την πολιτική αναταραχή και την οικονομική αβεβαιότητα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, υπολογίζεται ότι περί τους 3.000 εκατομμυριούχους θα την εγκαταλείψουν τη φετινή χρονιά από 8.500 τον περασμένο χρόνο.
Η Ρωσία βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας φυγής εκατομμυριούχων μετά τη Βρετανία, που θα μπορούσε να χάσει κάπου 3.200 το 2023, δηλαδή διπλάσιους σε σύγκριση με πέρυσι καθώς «το Brexit κατέστησε λιγότερο φιλόξενο το Ηνωμένο Βασίλειο σε άτομα με υψηλά εισοδήματα, που είναι πλέον δυσκολότερο να μετακινηθούν μεταξύ του ΗΒ και κρατών μελών της ΕΕ», όπως σημειώνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Lloyds Bank Commercial, Τρέβορ Ουίλιαμς.
Οι χώρες «μαγνήτες» για τους εκατομμυριούχους
Σύμφωνα με την έκθεση η Αυστραλία θα μπορούσε να ξεπεράσει φέτος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην υποδοχή του μεγαλύτερου αριθμού εκατομμυριούχων –5.200 έναντι 4.500 αντίστοιχα- ενώ ακολουθεί η Σιγκαπούρη με εκτιμώμενη εισροή 3.200 εκατομμυριούχων το 2023.
Οι δυτικές χώρες στο σύνολό τους παραμένουν ελκυστικός προορισμός για τους εκατομμυριούχους, σύμφωνα με την έρευνα με τις ΗΠΑ (2.100), την Ελβετία (1.800) και τον Καναδά (1.600) να φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα.