Δυνητική ήττα θα καλλιεργούσε το κλίμα που επικρατούσε στην Τουρκία, με αποκορύφωμα την τραγωδία που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ωστόσο, οι εκλογές της 14ης Μαΐου, αποδείχθηκαν μια ακόμα ευκαιρία εδραίωσης, για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με το CNN είναι προ των πυλών να επεκτείνει την ηγεμονία του.
Όταν ο ισχυρότατος σεισμός στον Ιζμίτ το 1999, προκάλεσε την άνοδο του Τούρκου ηγέτη στην εξουσία, πολλοί αναλυτές θεώρησαν ότι ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία θα έβαζε τέλος στη διακυβέρνηση δύο δεκαετιών του Τούρκου προέδρου. Ο ίδιος ωστόσο, διέψευσε τους δημοσκόπους και τα ποσοστά που του έδιναν, αποδεικνύοντας στον πρώτο γύρο ότι το προβάδισμα σχεδόν πέντε μονάδες έναντι του βασικού του αντιπάλου του έχει έρρεισμα στην εκλογική βάση που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Χαρακτηριστικότερο όλων, ότι έμεινε λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα πίσω από το όριο του 50%, το ποσοστό δηλαδή που απαιτείται για την αυτοδυναμία.
Αυτή την εβδομάδα, ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία, Σινάν Ογάν, επισήμανε δημοσίως ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Ερντογάν, αυξάνοντας τις πιθανότητές του έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής.
Η πολυετής οικονομική κρίση της χώρας και η πενιχρή βοήθεια της κυβέρνησής του στην επιχείρηση διάσωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου, περιορίζουν τη φήμη που επιδιώκει να επιβάλλει επικοινωνιακά, ωστόσο ο τρόπος που ρίζωσε στον θρόνο, αποδεικνύεται πόσα δύσκολα αποκόπτονται οι σχέσεις του με την εξουσία. Ισχυρότερη πιστοποίηση το γεγονός ότι, δεξιές και αριστερές ομάδες της αντιπολίτευσης ενώθηκαν πίσω από τον Κιλιτσντάρογλου, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να ανατρέψουν τον εν ενεργεία πρόεδρο και να ρίξουν ένα ευρύ «δίχτυ» στους Τούρκους ψηφοφόρους. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των συντηρητικών του προπυργίων. Προτού οδηγηθεί στην κάλπη άλλωστε, δεν ποαρέλειψε να επισκεφθεί την Αγία Σοφία για να προσευχηθεί για το Μπαιράμι, μεγάλη μουσουλμανική εορτή.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τη μετατροπή της σε τζαμί, το 2020, ως το μεγαλύτερο επίτευγμά του κάνοντας λόγο για αποκατάστασή της «στην αρχική της μορφή, σύμφωνα με την κληρονομιά του Μωάμεθ του Πορθητή».
Στο μεταξύ, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου «σημάδεψε» την παραμονή του πρώτου γύρου των εκλογών αφήνοντας λουλούδια στον τάφο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας που πρωτοστάτησε στην καθιέρωση του κοσμικού κράτους.
«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει», δήλωσε η Γκοζντέ Ντεμιρσί στο CΝΝ και πρόσθεσε:
«Αυτό είναι ελευθερία, δείχνοντας τη μαντήλα της. Ο Ερντογάν ήρε τους περιορισμούς για το χιτζάμπ στον δημόσιο τομέα το 2013, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως το τέλος μιας «σκοτεινής περιόδου. Έχω αυτή την ελευθερία λόγω Ερντογάν. Αυτοί (η αντιπολίτευση) δεν το θέλουν αυτό. Δεν θέλουν την ελευθερία».
«Αυτή η στρατηγική του «δεν είναι καλός μουσουλμάνος και υποστηρίζεται από τρομοκράτες» άρεσε στους δεξιούς ψηφοφόρους που υποτίθεται ότι θα επέλεγαν τον Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε ο Σονέρ Καγκαπτέι, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι, ενώ το μήνυμα του Ερντογάν δεν είχε απήχηση στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και στις σχετικά εύπορες νότιες παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίες ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό την αντιπολίτευση, συγκέντρωσε την απαραίτητη υποστήριξη από τα φτωχότερα μέρη της χώρας, δηλαδή τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Επιπλέον, τα μηνύματα Ερντογάν ενισχύθηκαν από την ευρεία επιρροή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υποστήριξαν οι επικριτές του Σουλτάνου του Βοσπόρου.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν πρέπει να υποτιμάται επειδή χρησιμοποιεί πάντα πολιτικές τακτικές με χυδαίο τρόπο», τόνισε ο Σερέν Σελβίν Κορκμάζ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου «InstanPol» με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
«Χρησιμοποιώντας τους κρατικούς πόρους και τη συνολική δύναμη των μέσων ενημέρωσης έχει εξασφαλίσει ότι είναι ο ένας και μοναδικός στην πολιτική αρένα», δήλωσε.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν βρίσκεται σε καθοδική πορεία.
Ο επαναληπτικός γύρος της Κυριακής είναι ο πρώτος δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών που διεξάγεται στην ιστορία της χώρας , αναφέρει το CNN.