«Ιρλανδία, είμαστε σε πόλεμο». Αυτό το μήνυμα έγραψε στον λογαριασμό του στο Χ ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ στις 22 Νοεμβρίου 2023. Εκτός από τα σχεδόν 10 εκατομμύρια ακολούθους του, το μήνυμα αυτό υπολογίζεται ότι το είδαν σχεδόν 19 εκατομμύρια άνθρωποι μετά τις κοινοποιήσεις που έγιναν κυρίως από λογαριασμούς που συνδέονται με την ιρλανδική ακροδεξιά. Το είδαν, δηλαδή, τόσοι άνθρωποι, όσο ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιρλανδίας επί πέντε.
Την επόμενη μέρα μετά το «πολεμικό» μήνυμα του σταρ των μεικτών πολεμικών τεχνών και πρωταθλητή του UFC, σημειώθηκε ένα περιστατικό βίας στο κέντρο του Δουβλίνου. Ένας άνδρας μαχαίρωσε τρία παιδιά κι έναν ενήλικα. Τα τοπικά μέσα ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν πολιτογραφημένος Ιρλανδός πολίτης που ήρθε στην Ιρλανδία από την Αλγερία το 2003, αλλά πριν επιβεβαιωθεί η είδηση, η προπαγάνδα είχε κάνει τη δουλειά της: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε γρήγορα διαθοθεί ότι ο δράστης είναι αλλοδαπός.
Ο 36χρονος πια Κόνορ ΜακΓκρέγκορ δεν ξεκαθάρισε ακριβώς τι εννοούσε και με ποιον τα έβαλε στο συγκεκριμένο μήνυμα. Με τη συχνότητα και τη θεματολογία των μηνυμάτων του, όμως, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τις απόψεις του: Ταυτίζεται με τις θέσεις κατά των μεταναστών στην πατρίδα του την Ιρλανδία. Και προφανώς παίζει ένα παιχνίδι δημοφιλίας, που μπορεί να του ανοίξει νέες καριέρες, ακόμα και στο άμεσο μέλλον.
Είναι φανερό ότι οι Ιρλανδοί ακροδεξιοί προωθούν τον Κόνορ ΜακΓκρέγκορ ως τη φωνή του λαού, εκμεταλλευόμενοι τις πλατφόρμες του για να ενισχύσουν την ιδεολογία τους. Το ζήτημα είναι ότι και ο ίδιος ο ΜακΓκρέγκορ απολαμβάνει αυτό το ρόλο, αν δεν τον επιδιώκει κιόλας.
Το ίδιο βράδυ μετά το περιστατικό με το μαχαίρωμα, περίπου 500 ταραχοποιοί ξεχύθηκαν στους δρόμους του Δουβλίνου και η κατάσταση έγινε γρήγορα βίαιη. Αστυνομικά αυτοκίνητα, λεωφορεία και τραμ πυρπολήθηκαν. Οι ταραχοποιοί πέταξαν πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες και μπουκάλια τραυματίζοντας αστυνομικούς, ενώ καταστήματα λεηλατήθηκαν προκαλώντας ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Για την ώρα τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Ιρλανδίας, το Ιρλανδικό Εθνικό Κόμμα και το Ιρλανδικό Κόμμα Ελευθερίας, έλαβαν αντίστοιχα περίπου 0,2% και 0,3% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2020. Παρ’ όλα αυτά, η ακροδεξιά στην Ιρλανδία είναι μια μικρή αλλά αυξανόμενη μειοψηφία, και σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με τους μετανάστες. Μόνο το 2023 ότι έγιναν 231 δημόσιες συγκεντρώσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση.
Ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ κάνει συχνά τέτοιου είδους «παρεμβάσεις» στην επικαιρότητα. Αυτό πυροδότησε, μεταξύ άλλων, και αστυνομική έρευνα για τον αστέρα του UFC και άλλους για φερόμενη «υποκίνηση μίσους στο διαδίκτυο». Δεν απαγγέλθηκε, πάντως, καμία κατηγορία σε βάρος του. Αυτό ενδεχομένως του άνοιξε την όρεξη για περισσότερα.
Κόνορ ΜακΓκρέγκορ: Πάει για υποψήφιος πρόεδρος;
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ έφτασε στο σημείο να αυτοπροταθεί για πρόεδρος της χώρας. Το συγκεκριμένο μήνυμα στο Χ μεταφράζεται ως εξής: «Αυτά τα κόμματα κυβερνούν τον εαυτό τους και κυβερνούν τον λαό… Ακούω. Υποστηρίζω. προσαρμόζομαι. Δεν έχω καμία σχέση/προκατάληψη/ευνοιοκρατία προς κανένα κόμμα. Θα λογοδοτούσαν πραγματικά για την τρέχουσα επιρροή των συναισθημάτων του κοινού… Δεν θα ήμουν εγώ στην εξουσία ως Πρόεδρος, λαέ της Ιρλανδίας. Θα ήμασταν εγώ και εσύ». Τι καταλαβαίνει κανείς απ’ αυτό το μήνυμα;
Βεβαίως τον τελευταίο καιρό αποφάσισε να στρογγυλέψει τη στάση του. Σε γραπτή δήλωσή του προς την εφημερίδα Guardian τόνισε ότι «εμείς οι Ιρλανδοί είμαστε γνωστοί για τις όμορφες καρδιές μας και έχουμε μια περήφανη ιστορία που δεν αποδεχόμαστε τον ρατσισμό».
Ένα παιδί της εργατικής τάξης, ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ ξεκίνησε να πυγμαχεί στην ηλικία των 12 ετών, όπως έχει πει ο ίδιος για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να γλυτώσει τον σχολικό εκφοβισμό που του ασκούσαν ψηλότεροι και δυνατότεροι συμμαθητές του. Το MMA είναι άγνωστο και αντιδημοφιλές στην Ιρλανδία, όμως αυτός κατάφερε να σταδιοδρομήσει στην επαγγελματική λίγκα UFC για πάνω από δέκα χρόνια, με βάση το δυναμικό του στυλ και την αθυροστομία του, ακόμη και μέσα στο ρινγκ. Γι’ αυτό και πήρε το παρατσούκλι «Notorious», διαβόητος.
Ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου το 2021, σύμφωνα με το Forbes. Τον τελευταίο καιρό, πάντως, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δέχτηκε κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, τις οποίες έχει αρνηθεί. Μια σειρά από ήττες από νεότερους διεκδικητές τον έχουν κάνει πολύ προσεκτικό σχετικά με την επόμενη κίνησή του. Τελευταία, εκτός από «πολεμικά» μηνύματα, έχει στρέψει την προσοχή του στις φιλανθρωπίες με ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που έχει αγγίξει τον μέσο Ιρλανδό.
Στην αρχή είχε πλασάρει τον εαυτό τον ως ιδεαλιστή Ιρλανδό πατριώτη. Φαίνεται, όμως, πως έχει μεταλλαχθεί σε ένα ακροδεξιό Ιρλανδό εθνικιστή. Ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ έχει γίνει ένας παράγοντας επιρροής κατά της μετανάστευσης και χρησιμοποιεί την τεράστια εμβέλεια και την επιρροή του για να ενθαρρύνει την εχθρότητα και την καχυποψία για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Έχει κατηγορηθεί από ορισμένους Ιρλανδούς πολιτικούς ότι άναψε τις φλόγες της δυσαρέσκειας στο διαδίκτυο, εκφράζοντας την οργή του για τη μεταναστευτική πολιτική της Ιρλανδίας και θέτοντας ερωτήσεις που χτυπούν τον πυρήνα της ιρλανδικής συνείδησης: Η Ιρλανδία είναι εν πολλοίς η ίδια μια μεταναστευτική χώρα.
Ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ είχε στο παρελθόν ισχυριστεί ότι διαγράφει τακτικά τις αναρτήσεις του στο X για «προσωπικούς» λόγους, αλλά έχει επίσης διευκρινίσει ότι όλες ισχύουν. Όταν πρωτομπήκε στη σκηνή του ΜΜΑ χρησιμοποίησε την αίσθηση της ιρλανδικότητας για να απεικονίσει μια εικόνα ενός μαχόμενου Ιρλανδού πολεμιστή, αλλά τους τελευταίους μήνες, το στράφηκε προς τον εθνο-εθνικισμό και την ιδέα ότι Η Ιρλανδία πρέπει να προστατευθεί από τους πρόσφυγες.
Τον Ιανουάριο ο αστέρας του UFC, σε μια επίσης διαγραμμένη ανάρτηση, είπε: «Στέκομαι με τους ανθρώπους του Ανατολικού Τείχους». Αναφερόταν στις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν στην περιοχή East Wall του Δουβλίνου τον Νοέμβριο του 2022 για τα σχέδια στέγασης προσφύγων σε ένα τετράγωνο γραφείων που δεν χρησιμοποιείται. Το μήνυμα του Κόνορ ΜακΓκρέγκορ κυκλοφόρησε τότε ευρέως στο Telegram, κυρίως σε λογαριασμούς που σχετίζονται με την ακροδεξιά.
Η Ιρλανδία, μια χώρα με λίγο περισσότερους από 4 εκατομμύρια κατοίκους, είδε 141.600 μετανάστες να φτάνουν στις ακτές της το 2023. Αυτός ήταν ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 16 ετών, με ορισμένους να προσελκύονται από τις ισχυρές οικονομικές της επιδόσεις (9,4% αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2022). Το 2020, η Ιρλανδία κατατάχθηκε στις δέκα κορυφαίες χώρες του Δείκτη Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ίδια στιγμή, η Ιρλανδία θεωρείται συχνά ως ένα έθνος εξόριστων. Περισσότεροι από 64.000 ανθρώπους την εγκαταλείπουν κάθε χρόνο για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους αλλού.
Ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ πρωταγωνιστεί πλέον και σε εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Και τον δείχνουν επικεφαλής ενός αγριεμένου όχλου, με το όπλο στο χέρι. Η εστεμμένο με μια κορώνα στα τρία χρώματα της ιρλανδικής σημαίας. Ορισμένοι ακροδεξιοί τον αποκαλούν πια «Πρόεδρο».
Οι πολιτικές φιλοδοξίες του, αν υπάρχουν τέτοιες, θα αποκαλυφθούν το επόμενο διάστημα. Ο ΜακΓκρέγκορ προβάλλεται πια ως ένα έμβλημα ενός χώρου που αυξάνει τις δυνάμεις του. Θα μπει στον πειρασμό να κατέβει στην πολιτική για να το εκπροσωπήσει; Και ποια θα είναι η απήχησή του; Το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας παραμένει πια ένα από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά χωρίς εκπροσώπους ακροδεξιών πεποιθήσεων.
** Με πληροφορίες από CNN.
** Φωτογραφίες: Getty Images