Ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Associated Press και Reuters απέκτησαν φωτογραφίες απ’ τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θέτει το Παρατηρητήριο HonestReporting.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ HonestReporting, που παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης για μεροληψία σχετικά με την τωρινή σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ, φωτορεπόρτερ με έδρα τη Γάζα απαθανατίστηκαν στην κάμερα, ενώ τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυαν τις επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, πράγμα που δημιούργησε την υποψία ότι αυτοί οι δημοσιογράφοι μπορεί να είχαν προηγούμενη γνώση των σχεδίων της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης.
Scoop: What were @AP, @Reuters, @CNN & @nytimes Gaza freelance photographers doing inside Israel on October 7? Coincidence or were they part of the plan? https://t.co/KcdXMd4DYF
— HonestReporting (@HonestReporting) November 8, 2023
Ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στο Τορόντο, Ίντιτ Σαμίρ, ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ δύο φωτογραφίες φωτορεπόρτερ από τη Γάζα που κάλυπταν την επίθεση της Χαμάς. Σε μια εξ’ αυτών διακρίνεται ο δημοσιογράφος Χασάν Εσλάια να δέχεται φιλί στο μάγουλο από τον αρχηγό της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, εγκέφαλο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Shocking exposé by @HonestReporting: Photographers working for AP, Reuters, NY Times and CNN were embedded with Hamas on the Oct 7th massacre. Did they know about the attack beforehand?!
— Consul General Idit Shamir (@ShamirIdit) November 9, 2023
Gazan freelance journalist Hassan Eslaiah whom both AP & CNN used on Oct. 7.
Here he is… pic.twitter.com/T73dMrzlbv
Ο Εσλάια είναι ένας από τους έξι φωτορεπόρτερ που κατονομάζει το HonestReporting στην έκθεσή του μαζί με τους Γιούσεφ Μασούντ, Αλί Μαχμούντ, Χατέμ Αλί, Μοχάμεντ Φαϊκ Αμπού Μοσταφά και Γιασέρ Κουτνίχ, ως παρόντες στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία δολοφονήθηκαν εκατοντάδες Ισραηλινοί άμαχοι.
Οι φωτορεπόρτερ αυτοί (εξωτερικοί συνεργάτες των πρακτορείων Reuters, Associated Press, των New York Times και του CNN) τράβηξαν φωτογραφίες από ένα φλεγόμενο ισραηλινό άρμα μάχης και ενόπλους της Χαμάς να απαγάγουν ομήρους, όπως η Ισραηλινογερμανή Σάνι Λουκ, ο θάνατος της οποίας ανακοινώθηκε μερικές μέρες αργότερα και να μεταφέρουν σορούς αμάχων.
Meet Hassan Eslaiah, a freelance journalist for @CNN, @Reuters, @AP in this video 👇he's on a motorbike, with a grenade in his hand, on his way to the Massacre of innocents in Israel.
— Consul General Idit Shamir (@ShamirIdit) November 9, 2023
pic.twitter.com/OyUyDaSYxd
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν viral τα φωτογραφικά στιγμιότυπα διαγραμμένων πλέον αναρτήσεων των φωτορεπόρτερ που κάλυπταν την επίθεση της Χαμάς.
Σε ένα απ’ αυτά ο Χασάν Εσλάια διακρινόταν να στέκεται δίπλα σε ισραηλινό άρμα μάχης που κατέλαβαν ένοπλοι της Χαμάς και να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να φορά κράνος ή γιλέκο με την ένδειξη Press, που οφείλουν να φορούν οι πολεμικοί ανταποκριτές.
Στην έκθεσή του το HonestReporting υποστήριξε ότι το Associated Press αφαίρεσε τα ονόματα αυτών των φωτορεπόρτερ – εξωτερικών συνεργατών από ορισμένες φωτογραφίες στη βάση δεδομένων του.
Και διερωτήθηκε κατά πόσον οι εν λόγω φωτορεπόρτερ εμφανίστηκαν στα σύνορα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου χωρίς «προηγούμενο συντονισμό με τους τρομοκράτες», ή μήπως γνώριζαν τα σχέδιά τους.
Reuters και AP διαψεύδουν γνώση της επίθεσης από τη Χαμάς
Ο διεθνής ειδησεογραφικός οργανισμός Reuters διέψευσε κάθε ισχυρισμό ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με στόχο Ισραηλινούς αμάχους και στρατιώτες, με δήλωσή του στην οποία απαντά στο άρθρο της ΜΚΟ HonestReporting.
Please read our report. We did not accuse @Reuters of collusion. We quite rightly raised some serious ethical issues regarding news outlets' association with these freelancers and asked important and relevant questions that everyone deserves answers to.https://t.co/KcdXMd4DYF https://t.co/MmCvA5orDo
— HonestReporting (@HonestReporting) November 9, 2023
«Γνωρίζουμε για την έκθεση της HonestReporting και για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος δύο φωτογράφων, που συμμετείχαν στην κάλυψη από το Reuters της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Το Reuters διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση ή ότι είχε ενσωματώσει δημοσιογράφους του στις τάξεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», τονίζει το πρακτορείο.
Επιπλέον το Reuters αναφέρει ότι «απέκτησε φωτογραφίες από δύο ανεξάρτητους φωτογράφους που εδρεύουν στη Γάζα, οι οποίοι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονταν στο σύνορο και με τους οποίους δεν είχε προηγούμενη συνεργασία.
Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters ελήφθησαν δύο ώρες μετά την εκτόξευση από την Χαμάς ρουκετών πάνω από το Ισραήλ και πάνω από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένοπλοι είχαν διασχίσει το σύνορο. Δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν επί του πεδίου στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο του HonestReporting».
Από την πλευρά της η Νικόλ Μέιρ, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Associated Press σημείωσε ότι πρακτορείο χρησιμοποιεί «φωτογραφίες που τραβούν εξωτερικοί συνεργάτες ανά την υφήλιο, της Γάζας περιλαμβανομένης. Ο Χασάν Εσλάια ήταν κατά καιρούς εξωτερικός συνεργάτης του AP και άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών. Το Associated Press δεν είχε πρότερη γνώση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Ο ρόλος του Associated Press είναι να συλλέγει πληροφορίες για έκτακτες ειδήσεις ανά την υφήλιο, όπου συμβαίνουν ακόμη κι αυτά τα γεγονότα είναι τρομακτικά και προκαλούν μαζικές απώλειες», σημείωσε.
Photo credits: GettyImages