Μπορείς να το δεις σοβαρά και να παραλληλίσεις τον Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζον Κένεντι. Ο ένας τη γλύτωσε, ο άλλος πέθανε. Μπορείς να το δεις στην πλάκα, αφού δεν πέθανε ο Τραμπ (πέθαναν όμως δύο άνθρωποι) και να τον παραλληλίσεις με τον Βαν Γκογκ. Ένα ιστορικό αυτί, ένα ματωμένο αυτί και ένα υψωμένο χέρι που έγινε πρωτοσέλιδο και έπαιξε στα social media σε εικόνες και βίντεο όλο το σαββατοκύριακο.

Αν κάποιος έλεγε στον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τρία 24ωρα, ότι θα βρεθεί κοντά στον θάνατο για να αποκτήσει ένα τεράστιο προβάδισμα για την προεδρία των ΗΠΑ, θα το αγόραζε αυθωρεί και παραχρήμα.

Σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως η δική του δημόσια εικόνα ήταν πιο ισχυρή από του Μπάιντεν, ο οποίος δεχόταν αμφισβήτηση από τους Δημοκρατικούς, ακόμα κι αυτούς που κάποτε τον στήριζαν φανατικά, ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε χρυσάφι στη λάσπη και πλέον θα πορευτεί με αυτό στα χέρια του.

Χρυσάφι ήταν κυρίως για τους επικοινωνιολόγους του, που σίγουρα θα δυσκολεύονταν πολύ να εξαφανίσουν από τη μνήμη του κόσμου την εικόνα του από τη σύλληψη, το περίφημο mugshot, ή την καταδίκη του στην υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς και στις άλλες κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, όμως να, μια σφαίρα τα εξαφάνισε όλα.

Όλα τα βλέμματα στην επόμενη δημοσκόπηση Ντόναλντ Τραμπ-Τζο Μπάιντεν

Ποιος θυμάται τα παραπάνω πια; Σίγουρα στις ΗΠΑ κανένας. Πλέον, όλοι θα μιλάνε για τον ηγέτη που έφαγε μια σφαίρα και επιβίωσε, θα επιχειρούν να αποδώσουν ηθική αυτουργία στους Δημοκρατικούς και τον Μπάιντεν, και σε συνδυασμό με το αφήγημα πως ο Μπάιντεν έχει ξεκουτιάνει, που στέκει, θα στείλουν τον Ντόναλντ Τραμπ μια ανάσα από την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο, μια θητεία που θα είναι καταστροφική για τον πλανήτη, σε μια τέτοια συγκυρία, με δύο πολεμικά μέτωπα ανοιχτά.

Ήδη κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν λόγο για αυτουργία του Μπάιντεν, ο οποίος σε μια τηλεφωνική συνομιλία του λίγα 24ωρα πριν τους πυροβολισμούς, είχε πει τη φράση “it’s time to put Trump in the bullseye”. Αυτή η φράση έγινε αφήγημα για κάποιους που, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν ευθύνεται για αυτό που έγινε, όχι ηθικά, αλλά και ως εντολοδόχος!

Ο Τραμπ δεν θα χρειαστεί καν να μιλήσει, να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Θα δείχνει την εικόνα με το αίμα και το χέρι που λέει «μην ανησυχείτε, είμαι ζωντανός και θα γίνω η ασπίδα σας σε κάθε σφαίρα» και θα πείθει τους πάντες, ακόμα κι αν τα υπόλοιπα που λέει είναι για το πόσο καλός γκολφέρ είναι, πόσο μεγάλα χέρια έχει και ευφημισμοί για το μέγεθός του μορίου του.

Κι οι δηλώσεις του μετά το συμβάν, είναι δηλώσεις που δεν θυμίζουν Ντόναλντ Τραμπ. «Σώθηκα από τύχη ή από τον θεό», «Θα έπρεπε να έχω πεθάνει, δεν θα ήμουν εδώ τώρα». Αυτές οι φράσεις κατεβάζουν πολύ τις εντάσεις, αποτυπώνουν τον Τραμπ ως ειρηνοποιό, ως ενωτικό και ό,τι και να κάνει ο Μπάιντεν, μοιάζει δύσκολο να το ανταγωνιστεί.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν και η στρατηγική του μοιάζουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επισκιάζονται από την εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ που κάνει τον γύρο του κόσμου και θα σημαδέψει την Ιστορία.

Κι ειδικά όταν η συζήτηση από τη μεριά των μη Τραμπικών είναι για τον έλεγχο της οπλοκατοχής ή μιλούν για στημένο συμβάν, αυτό που πετυχαίνουν, είναι να συσπειρώνουν τους Ρεπουμπλικάνους σε ποσοστό που αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στους Δημοκρατικούς.

Υπάρχει μόνο μια συνθήκη που μπορεί ο Μπάιντεν να βρει κέρδος. Πέραν του να αντιμετωπίσει με συμπόνια και ηρεμία τον Ντόναλντ Τραμπ, που είναι απαραίτητο να το κάνει, να δει μια νέα συσπείρωση των Δημοκρατικών στο πρόσωπό του, κατανοώντας όλοι πως ο Τραμπ έχει πια ένα αδιαμφισβήτητο αβαντάζ.

Γι’ αυτό και έχει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δούμε τι θα δείξει η επόμενη δημοσκόπηση για το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.

* Εικονογράφηση: Πέγκυ Δαδάκη