Glory days. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τις τελευταίες εβδομάδες του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος και διεκδικητής της επόμενης προεδρίας, βρίσκεται για δεύτερη φορά αντιμέτωπος με κατηγορίες, 37 τον αριθμό αυτή τη φορά. Κι αν τυχόν κριθεί ένοχος για όλες, τότε θα μπει στη φυλακή για 400 χρόνια.

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται φυσικά να συμβεί, ιδίως από τη στιγμή που ο δικαστής που θα κρίνει την αθωότητα ή ενοχή του για τα κρυμμένα έγγραφα στο Mar-a-Lago, λέγεται πως είναι υποστηρικτής του και σκοπεύει να τον αντιμετωπίσει με επιείκεια.

Οι λεπτομέρειες γύρω από το παρκάρισμα των εγγράφων σε ένα μπάνιο στο εξοχικό του στο Mar-a-Lago, αν δεν είσαι Αμερικάνος ή αν δεν είσαι πολύ σοβαροφανής, είναι ως και αστείες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διψήφιο αριθμό με κούτες αρχείων που αναφέρονταν σε απόρρητα ζητήματα των ΗΠΑ και τα οποία, αν κατέληγαν σε χέρια άλλων, θα έθεταν σε κίνδυνο το έθνος και θα ετίθετο ζήτημα εσχάτης προδοσίας.

Για τον Τραμπ όμως υπάρχει αυτό που λένε «απαλλαγή λόγω βλακείας», τουλάχιστον προς το παρόν. Ο Τραμπ μοιράστηκε κάποιες πληροφορίες με πρόσωπα που δεν θα έπρεπε να μοιραστεί και εξέθεσε το απόρρητο.

Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ

Η αγάπη του Ντόναλντ Τραμπ για τις τουαλέτες

Αν αναδεικνύεται κάτι περισσότερο από αυτή την υπόθεση, είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάποιο φετίχ με τις τουαλέτες και με τα καζανάκια. Τέτοιο που στην διάρκεια της θητείας του είχε συνήθεια να παίρνει αρχεία μαζί του στην τουαλέτα και να τα ξεχνάει εκεί, με αποτέλεσμα πολλά μέλη του προσωπικού να τον ακολουθούν και να ψάχνουν μετά στην τουαλέτα για αυτά.

Η «βλακεία» που αναφέρθηκε, δεν είναι δική μας θέση. Είναι fact αυταπόδεικτο. Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς έναν πρόεδρο που τον Απρίλιο του 2021, τρεις μήνες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και την παράδοση της προεδρίας στον Μπάιντεν, ζήτησε από συνεργάτες του να μεταφέρουν τις κούτες με τα έγγραφα σε ένα μπάνιο στη λέσχη γκολφ στο Mar-a-Lago και δη δίπλα ακριβώς στη λεκάνη.

Αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα είναι βέβαιο πως είχαν γεμίσει με βακτήρια και σταγόνες από το βρώμικο νερό, αλλά και, κατά πάσα πιθανότητα, με κομμάτια από τις κενώσεις των ανθρώπων που επισκέπτονταν την τουαλέτα.

Εκτός από την τουαλέτα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητούσε και ένα άλλο μέρος. Έναν μήνα μετά την αρχική του κίνηση, σκέφτηκε ότι πρέπει να βάλει κάποια αρχεία και κάπου αλλού. Έτσι, τον Μάιο του 2021, μετέφερε κάποια από τα αρχεία στην αποθήκη, που βρίσκεται δίπλα στο δωμάτιο με τα ποτά και στα αποδυτήρια.

Τι είπε ο άνθρωπος; Μπράβο του!

Όταν το περασμένο καλοκαίρι πήγαν από το FBI για να ελέγξουν το Mar-a-Lago, ο Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε το όριο της βλακείας, καθώς φέρεται να πρότεινε στους ανθρώπους του εκεί να σβήσουν τα φώτα και να μείνουν ακίνητοι, ελπίζοντας πως οι πράκτορες θα τα παρατούσαν και θα γύριζαν σπίτι.

Σε αυτόν τον κυκεώνα πανέξυπνω ιδεών, ο Τραμπ συνέχισε και πρότεινε το μυθικό στους δικηγόρους του για να πουν στους πράκτορες: «Δεν θα ήταν καλύτερα αν απλώς τους λέγαμε ότι δεν έχουμε τίποτα;». Και δεν σταμάτησε εδώ, όταν του αποκρίθηκαν πως δεν είναι επιχείρημα αυτό. «Δεν είναι καλύτερο να μην υπάρχουν αρχεία;», είπε με αυτή τη γεροντική αφέλεια.

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό από ευφυΐα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη μοιραστεί κάποια από αυτά που διάβαζε στα αρχεία, τα οποία αφορούσαν επιθέσεις σε άλλη χώρα σε περίπτωση απειλής και μάλιστα, λέγεται, πως έδειχνε κάποια από αυτά καθώς και την σφραγίδα του Secret και Highly Confidential που είχαν πάνω τους.

Έναν χρόνο μετά τον Μάιο του 2021, στις 30 Μαΐου του 2022, ο βαλές του Τραμπ, Γουόλτ Νότα, έλαβε ένα μήνυμα που έλεγε: «Καλησπέρα Γουόλτ, καλή Εθνική Ημέρα Μνήμης. Είδα που έβαλες κουτιά στο δωμάτιο του προέδρου. Προς ενημέρωσή σου, και θα το πω και σε εκείνον, δεν ξερω πόσους θέλει να πάρει μαζί του στο αεροπλάνο την Παρασκευή. Δεν θα έχουμε χώρο για αυτούς. Το αεροπλάνο θα είναι γεμάτο με αποσκευές. Σε ευχαριστώ».

Αυτές οι αποσκευές δεν ήταν βαλίτσες. Ήταν κούτες που θα μετέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ από τη Φλόριντα στο Νιου Τζέρσι. Μια μικρή σημείωση εδώ: και ο Νότα συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Οι ιδέες κατέβαιναν βροχή στο μυαλό του Τραμπ και το επόμενο που σκέφτηκε να προτείνει, είναι οι δικηγόροι του να καταστρέψουν τα αρχεία, επειδή είχε κάνει το ίδιο ο δικηγόρος της Χίλαρι Κλίντον με τα 30.000 emails της πίσω στο 2015, τότε που την κατηγορούσε ότι παρανόμησε εις βάρος του συντάγματος. Η Χίλαρι δεν είχε νομικές ευθύνες αφού ο δικηγόρος της ήταν ο υπεύθυνος για την διαγραφή των 30.000 mails.

Οι δικηγόροι στη Φλόριντα του γυρίζουν την πλάτη

Πώς να μην πηδάνε οι δικηγόροι του από το καράβι σαν τα ποντίκια μετά απ’ όλα αυτά; Ο Τζέιμς Τράστι και ο Τζον Ρόουλι, δύο από τα μέλη της ομάδας εκπροσώπων του, αν και δήλωσαν ότι νιώθουν τιμή που τον υπερασπίστηκαν τον τελευταίο χρόνο και πως πιστεύουν στην δικαίωσή του, είναι ξεκάθαρο πως ήθελαν να κόψουν κάθε σύνδεση με έναν άνθρωπο που έφερε 37 κατηγορίες πάνω του.

Και δεν ήταν οι μόνοι που τον απέρριψαν. Από την αποχώρησή τους και μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε σε επικοινωνία με αρκετούς δικηγόρους στη Φλόριντα και πολλοί αρνήθηκαν να τον εκπροσωπήσουν.

Σεναριογράφος κωμικών σειρών ή επιθεωρήσεων, δε θα μπορούσε να γράψει αυτό το σενάριο. Ο Μπένι Χιλ και ο Mr. Bean θα νιώθουν μειονεκτικά μπροστά στο μεγαλείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα μεγαλείο πάντως που εξακολουθει να προκαλεί ανησυχία όσο εμφανίζονται διάφοροι υπερασπιστές του που λένε ότι «αν θέλετε να πιάσετε τον πρόεδρο Τραμπ, θα πρέπει να περάσετε από πάνω μου και θα πρέπει να περάσετε πάνω από 75 εκατ. Αμερικάνους όπως εγώ. Και θα σας πω ότι οι περισσότεροι εξ υμών έχουμε κάρτα μέλους στον NRA».

Αυτό το τελευταίο είναι μια ξεκάθαρη απειλή, αφού ο NRA είναι ο εθνικός οργανισμός αδειοδότησης για οπλοκατοχή. Μια απειλή που σύρεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες…

* Με πληροφορίες από VanityFair