Εκτεταμένα και πρωτοφανή επεισόδια σημειώνονταν το βράδυ της Πέμπτης στο Δουβλίνο, στο κέντρο της πόλης, μετά την επίθεση με μαχαίρι κατά παιδιών σε σχολείο στο βόρειο τμήμα της πόλης. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν διακινήθηκε η είδηση ότι υπεύθυνος για την επίθεση ήταν ένας Αλγερινός μετανάστης, εντούτοις αφού «κάηκε» η πόλη έγινε γνωστό ότι συνελήφθη ένας Ιρλανδός.

Πυρπολήθηκε όχημα της αστυνομίας, αλλά και λεωφορείο, και βανδαλίστηκαν καταστήματα ενώ για ώρες το κέντρο της πόλης έγινε πεδίο ταραχών.

«Ακροδεξιοί χούλιγκαν πίσω από τα επεισόδια», λέει η αστυνομία για όσα συνέβησαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας.

Εκατοντάδες άτομα έκλεισαν κεντρικούς δρόμους κοντά στο σημείο της επίθεσης, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρία παιδιά, μια γυναίκα και ο μοναδικός δράστης, που σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες ήταν Αλγερινός αλλά όπως τονίζεται σε νεότερη ενημέρωση, πρόκειται για Ιρλανδό.

Στη συνοικία κοντά στο σημείο της επίθεσης ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας, στην οποία πετούσαν μπουκάλια και πυροτεχνήματα. Φώναζαν «πετάξτε τους έξω», αναφερόμενοι στους μετανάστες, και κρατούσαν ιρλανδικές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετρούν».

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο όπου η κυβέρνηση φιλοξενεί ανθρώπους που έχουν κάνει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

Πυρπόλησαν ακόμη ένα κέντρο μεταναστών, τουλάχιστον ένα λεωφορείο και ένα όχημα της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν και λεηλάτησαν ένα κατάστημα παπουτσιών και ένα πολυκατάστημα.

Τα επεισόδια προκλήθηκαν από «παρανοϊκούς χούλιγκαν που τους καθοδηγεί ακροδεξιά ιδεολογία» δήλωσε επιθεωρητής της αστυνομίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «αλήτες» χρησιμοποιούν το περιστατικό «για να προκαλέσουν χάος».