Περιεχόμενα
Από τις 23 Φεβρουαρίου και μετά, από τη μέρα δηλαδή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, δεν είχε υπάρξει ποτέ συνάντυξη αξιωματούχων που να εκπροσωπούν την Κόκκινη Αρκούδα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε υπάρξει μόνο μια τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μπάιντεν λίγες εβδομάδες μετά και ουδέν περισσότερο, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών, Μπλίνκεν και Λαβρόφ, είχαν συναντηθεί στην G20 πέρσι, αλλά όχι για διαπραγματεύσεις. Ήταν μια συνάντηση του «ποδαριού».
Οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όμως έφεραν μια τριμερή συζήτηση που έγινε χωρίς ενημέρωση προς τα μίντια και την φέρνει στο φως το Politico. Η συζήτηση έγινε στην Τουρκία με διπλωμάτες από τις τρεις πλευρές λίγες ημέρες πριν γίνει η στρατιωτική επέμβαση του Αζερμπαϊτζάν στην διαμφισβητούμενη περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των Αρμενίων.
Η συγκεκριμένη συζήτηση χαρακτηρίστηκε ως ανεπιτυχής εν τέλει, αλλά δεν παύει να είναι μια πολύ σπάνια συνθήκη τα τελευταία δύο χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου στην Πόλη και είχε στόχο να ασκήσει πίεση στο Αζερμπαϊτζάν για να παύσει την 9μηνη διαδικασία αποκοπής του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία πηγαίνει στην περιοχή από τη Διεθνή Κοινότητα. Περίπου 100.000 Αρμένιοι ζουν εκεί και σε αυτούς τους 9 μήνες αρκετές προμήθειες καταστράφηκαν επειδή έμειναν κολλημένες στα σύνορα.
Αναγκαίος ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία
Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο Λούις Μπόνο, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, την Ε.Ε. ο Τόιβο Κλάαρ, που είναι και επικεφαλής της αντιπροσωπείας για την περιοχή του Ναγκόρνο, ενώ τη Ρωσία εκπροσώπησε ο Ίγκορ Κοβάεφ, επιτετραμμένος του Πούτιν για τις συζητήσεις ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συντηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας με όσους έχουν συμφέροντα και σχετίζονται με την περιοχή, για να αποφευχθούν οι παρεξήγησεις», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico. Αυτή είναι εξάλλου και η πάγια τακτική του Κλάαρ, που έχει αφήσει ανοιχτούς όλους τους διαδρόμους σε διάφορα μέτωπα τα τελευταία χρόνια και είναι σε επικοινωνία με τον Κοβάεφ και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Μικαΐλ Γκαλούζιν.
Από τις ΗΠΑ επικοινωνούν ότι αυτή η συνάντηση είναι αναγκαία, γιατί υπάρχουν συμφέροντα στην περιοχή και η Ρωσία είναι κυρίαρχη χώρα εκεί. «Πρέπει να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία σε αυτό, γιατί έχουν επιρροή στα κόμματα, ειδικά σε στιγμές όπως αυτή».
Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η κατάσταση κλιμακώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν εμφανίστηκαν τανκς και στρατεύματα στην περιοχή, μαζί με βαρύ οπλισμό. Οι ηγέτες της περιοχής αναγκάστηκαν σε παράδοση και για το επόμενο 24ωρο άρχισαν μάχες που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Η αποκλιμάκωση ήρθε γρήγορα αυτή τη φορά και έφερε την αναγκαστική αποχώρηση 100.000 Αρμενίων από τα σπίτια τους.
Ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ δεν θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Πασινιάν
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί από αύριο στην Ισπανία, μετέδωσε το κρατικό αζερικό πρακτορείο ειδήσεων APA.
Αξιωματούχοι από την Ε.Ε., την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επρόκειτο να συμμετάσχουν σε συνάντηση στη Γρανάδα της Ισπανίας, μετά την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού για να αποκαταστήσει τον πλήρη έλεγχό του στο αζερικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου ζούν κυρίως Αρμένιοι.
Εξάλλου στη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία είχε ανταλλάξει απόψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση αστραπή των αζέρικων δυνάμεων τον περασμένο μήνα.
Το Politico είχε αναφέρει νωρίτερα πως κορυφαίοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. είχαν συναντηθεί με ρώσους ομολόγους τους στην Τουρκία για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ μερικές μόλις ημέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν εξαπολύσει την επιχείρησή του στον αποσχισθέντα θύλακα.