Περιεχόμενα
Σε έναν χρόνο περίπου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ίσως να είναι παρελθόν από την ηγεσία της Κομισιόν της Ε.Ε. Οι ευρωεκλογές θα φέρουν αλλαγές και ήδη στα γραφεία των Ευρωβουλευτών ψάχνουν την διαδοχή. Όμως, υπάρχουν πάρα πολλοί που θεωρούν ότι εκείνη πρέπει να είναι η πρώτη για την οποία θα καταργηθούν τα πρωτόκολλα και θα κάνει μια δεύτερη 5ετία.
Χωρίς κανείς να γνωρίζει αν η φον ντερ Λάιεν θέλει να συνεχίσει σε αυτό το πόστο, αλλά με την διάθεσή της να διαδραματίσει ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις – το πρόσφατο ταξίδι της στην Κίνα με τον Μακρόν ήταν μια τέτοια δήλωση – να είναι σαφής, η πιθανότητα να μη βρίσκεται και μετά το 2024 στην ηγεσία της Κομισιόν, ανησυχεί παρά ικανοποιεί.
Ο Όλαφ Σολτς είναι ένας ηγέτης που στηρίζει την διατήρηση του ρόλου της, ενώ και ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να το κάνει, αφού ήταν αυτός που την έφερε σε αυτή τη θέση το 2019.
Για να πάρει ακόμα μια πενταετία σε αυτό το πόστο η φον ντερ Λάιεν, αρκεί να την ψηφίσει η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών. Κάτι που δεν φαντάζει δύσκολο, ιδίως από τη στιγμή που όσοι επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο μια καλή εναλλακτική, έναν αντίπαλο, δεν τα καταφέρνουν.
«Αν είναι να υπάρξει μια σοβαρή διεκδίκηση απέναντι της, αυτή θα προέλθει είτε από την άκρα αριστερά είτε από την άκρα δεξιά», λέει στο Politico στέλεχος της Ε.Ε.
Κάτι που δύσκολα θα αντέξει, αφού η Ευρώπη κινείται κατ’ επιλογή στο κέντρο, φοβούμενη πως τα άκρα μπορεί να την φέρουν σε θέση αμηχανίας απέναντι στον Πούτιν και την Κίνα.
Άρα, η φον ντερ Λάιεν μοιάζει σαν ένα μονοπώλιο. Γι’ αυτό και η ανανέωση της θητείας της παρομοιάζεται, εφόσον συμβεί, διόλου άδικα, με μια Στέψη, παρά με μια δημοκρατική διαδιασία.
«Αν υπάρχει κάτι κοντινό στη βρετανική μοναρχία, αυτό είναι η φον ντερ Λάιεν», λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου στις Βρυξέλλες.
Γεννημένη για να άρχει στα ευρωπαϊκά δρώμενα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η φον ντερ Λάιεν έχει, εκτός από την εμπειρία, και το background, αφού ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, ήταν ένας από τους πρώτους πολιτικούς συμβούλους στην Ε.Ε. Μέχρι τα 13 της η Ούρσουλα ζούσε στη γειτονιά Ιξέλ των Βρυξελλών. Είχε ξεκάθαρη γεύση από τους θεσμούς. Μαθήτευσε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο, συναναστρεφόταν τα παιδιά που θα γίνονταν στο τότε μέλλον αξιωματούχοι, μάθαινε γαλλικά και γερμανικά, τις δύο κυρίαρχες γλώσσες στην Ε.Ε.
Το 2019 το ταξίδι της έφτασε στον τελικό του προορισμό. Και δεν έγινε με δημοκρατική διαδικασία. Δεν αποτέλεσε πρόταση των Συντηρητικών της Ευρώπης, αλλά αντιθέτως ήθελαν τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Τότε παρενέβησαν οι ηγέτες των μελών και επέλεξαν την φον ντερ Λάιεν. Ούτως ή άλλως, η θέση του Επικεφαλής της Κομισιόν, δεν φτιάχτηκε για να εκλέγεται, αλλά για να τοποθετούνται εκεί αξιωματούχοι-επιλογές των πρωθυπουργών της Ε.Ε.
Όταν της ανετέθη η ηγεσία της Κομισιόν, φον ντερ Λάιεν επέλεξε ένα ρετιρέ στην περιοχή Μπερλεμόν που στεγάζει αξιωματούχους της Ε.Ε. και φρόντισε να θωρακίσει καλά το περιβάλλον της. Οι επαφές της με δημοσιογράφους εκτός των ενημερώσεων και ανακοινώσεων, είναι ελάχιστες αυτά τα 5 χρόνια.
Ο τρόπος που συμπεριφέρεται, έχει αρκετές ομοιότητες με ένα βασιλικό πρόσωπο. Όταν για παράδειγμα ένας λύκος κατασπάραξε το πόνι της στη Γερμανία, πίεσε για να αλλάξουν νόμοι προστασίας των λύκων στην Ένωση. Ο εν λόγω λύκος μπήκε σε λίστα θηρευτών στη Γερμανία και για το κεφάλι του υπήρξε ποσό που θα δινόταν ως αμοιβή.
Στη δική της θητεία ο ρόλος της «Κομισιονέρ» έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ απ’ αυτή που ήθελαν να έχει οι ηγέτες των κρατών-μελών όταν δημιουργούσαν τη θέση. Η πανδημία και η ρωσική απειλή έδωσαν μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στην φον ντερ Λάιεν και έγινε εκείνη το πρόσωπο που οδηγούσε την ευρωπαϊκή πολιτική σε υγειονομικό και αμυντικό επίπεδο.
Αυτή της η ενδυνάμωση ώθησε αρκετούς να ζητούν αυτή η θέση να καλύπτεται κατόπιν εκλογικού αποτελέσματος και όχι με ανάθεση. Η διαδικασία που εφαρμόζεται από το 2014 θέλει το Spitzenkandidat, δηλαδή την ομάδα με τους περισσότερους Ευρωβουλευτές, να προωθεί δικό της υποψήφιο. Όπως στην περίπτωση Βέμπερ. Η Ούρσουλα το ανέτρεψε.
Ο ρυθμιστής Βέμπερ
Κι επειδή έχει πια αυτή τη δύναμη και στην Ε.Ε. δεν θέλουν να υπάρξουν έντονες φωνές για μη δημοκρατικές διαδικασίες, εν όψει και των ακροδεξιών σκιών που παραμονεύουν (βλέπε Λεπέν ή Έικσον), ήδη δύο δυνατές ομάδες Ευρωβουλευτών, οι Χριστιανοδημοκρατικοί της Γερμανίας και το European People’s Party, έχουν εκφράσει ανοιχτά την στήριξή τους.
Σημείωση: στο EPP ηγείται ο Βέμπερ, που παίζει κι αυτός τα δικά του πολιτικά παιχνίδια και δεν παρέχει τυφλή στήριξη, αλλά θέλει να δείξει ότι η μοναρχική διάσταση που έχει πάρει η εξουσία της φον ντερ Λάιεν δεν θα αντέξει, αν δεν συναινεί.
Ο Βέμπερ είναι και το ζιζάνιο στα πόδια της, καθώς συζητιέται πως η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να δείξει τα δόντια της στον εκλογικό αγώνα και να διεκδικήσει την ψήφο στην Κατώτερη Σαξονία. Δεδομένου ότι ο Μάρκους Σέντερ, υπουργός και πρόεδρος της Βαυαρίας και ηγέτης των Χριστιανοσοσιαλιστών, όρισε τον Βέμπερ για υποψήφιο του κόμματος, άρα, αν η φον ντερ Λάιεν θέσει υποψηφιότητα, θα τεθεί αντιμέτωπη με αυτόν που του πήρε τη θέση.
Σε κάθε περίπτωση, σε λιγότερο από χρόνο, τα μάτια όλων θα είναι πάνω στην φον ντερ Λάιεν και στην επιθυμία της να συνεχίσει ή να αναζητήσει άλλη θέση στα ευρωπαϊκά κοινά. Πάντοτε με το ονόρε μιας «βασίλισσας».