To δρόμο της επιστροφής στη χώρα του πήρε την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο. Ο 77χρονος πολιτικός εκδόθηκε από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, και παραδόθηκε σε Περουβιανούς αστυνομικούς που τον συνόδεψαν στη Λίμα με πτήση από το Λος Άντζελες. Ο Τολέδο θα είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακρά αλυσίδα των Περουβιανών αρχηγών του κράτους που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Ο Τολέδο καταζητείτο από την περουβιανή δικαιοσύνη από το 2018. Κατηγορείται πως δωροδοκήθηκε με 35 εκατομμύρια δολάρια από τον βραζιλιάνικο κατασκευαστικό όμιλο Οντεμπρέχτ με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων έργων. Η συγκεκριμένη εταιρεία ακολουθούσε αυτή την τακτική σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής.

Η διαδικασία προβλέπει προφυλάκιση του Τολέδο για τους επόμενους 18 μήνες, μέσα στους οποίους θα έχει γίνει η δίκη του. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής βρίσκεται στη φυλακή Μπαρβαντίγιο, μέσα στο στρατόπεδο της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων της αστυνομίας, όπου είναι έγκλειστοι άλλοι δυο πρώην πρόεδροι, οι Πέδρο Καστίγιο (2021-2002) και Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).

Επτά πρώην πρόεδροι στο σκαμνί

Ο Τολέδο συνελήφθη το 2019 στις ΗΠΑ, όπου εργαζόταν στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, από το οποίο πήρε διδακτορικό. Αρχικά φυλακίστηκε, κατόπιν του επιβλήθηκε κατ’ οίκον κράτηση στο Σαν Φρανσίσκο. Έχει προσφύγει επανειλημμένα στη δικαιοσύνη για να αποφύγει την έκδοσή του. Η τελευταία προσφυγή του απορρίφθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά επτά (!) πρώην πρόεδροι του Περού τα τελευταία 30 χρόνια έχουν καταδικαστεί ή έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για διαφθορά. Ο κύκλος ξεκίνησε με τον Αλμπέρτο Φουχιμόρι και συνεχίστηκε με τον Ογιάντα Ουμάλα, τον Πέδρο Πάμπλο κουτσίντσκι, τον Μαρτίν Βισκάρα και τον Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος εγκατέλειψε την εξουσία μόλις τον περασμένο χρόνο. Άλλος ένας πρώην πρόεδρος, ο Άλαν Γκαρσία, προτίμησε να αυτοκτονήσει το 2019 για να αποφύγει τη σύλληψη και την σχεδόν βέβαιη καταδίκη του.