Ναμίμπια στη γλώσσα των Βουσμάνων σημαίνει «Η χώρα όπου δεν υπάρχει τίποτα». Και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς πρόκειται για την ξηρότερη χώρα στην Υποσαχάρια Αφρική.

Αναλογικά με τη μεγάλη έκταση της χώρας ο πληθυσμός είναι ελάχιστος, με αποτέλεσμα η Ναμίμπια να αποτελεί την πιο αραιοκατοικημένη χώρα του κόσμου μαζί με την Αυστραλία, τη Μογγολία και τη Μαυριτανία. Συγκεκριμένα η πυκνότητα πληθυσμού φτάνει μόλις τους 2,2 κατοίκους ανά τ. χλμ.

Δεν είναι περίεργο ότι μπορεί να οδηγείς επί ώρες χωρίς να δεις ούτε ένα αυτοκίνητο, έναν άνθρωπο ή έστω κάποιο σημάδι ανθρώπινης ζωής.

Η χώρα πρόσφατα έγινε αρνητική είδηση καθώς αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ναμίμπια εξάντλησε ήδη το 84% των αποθεμάτων σε τρόφιμα, με περίπου τον μισό πληθυσμό να αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με σοβαρή επισιτιστική κρίση τους ερχόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση της Ναμίμπια κρίνει «απαραίτητη» τη λήψη ενός αμφιλεγόμενου μέτρου σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί την επισιτιστική ανασφάλεια. Αυτό δεν είναι άλλο από τη θανάτωση περισσότερων από 700 άγριων ζώων, το κρέας των οποίων στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους πολίτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Τουρισμού της αφρικανικής χώρας πρόκειται να θανατωθούν 83 ελέφαντες, 30 ιπποπόταμους, 60 βουβάλια, 50 ιμπάλα (μεσαίου μεγέθους αντιλόπη), 100 μπλε γκνου και 300 ζέβρες.

Η εκτέλεση του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί σε εθνικά πάρκα και κοινοτικές περιοχές όπου οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ζώων υπερβαίνει τα διαθέσιμα βοσκοτόπια και τα αποθέματα νερού.

Το κρέας των 83 ελεφάντων θα διανεμηθεί, κυρίως, στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από την ξηρασία. Στη Νότια Αφρική υπολογίζεται πως ζουν περισσότεροι από 200.000 ελέφαντες, αλλά έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία και πιστεύεται πως πολλoί πέθαναν το περασμένο έτος, όταν στέρεψαν οι πηγές νερού στις οποίες συνήθιζαν να καταφεύγουν.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι θα εκτελεστούν ζώα από πληθυσμούς που κρίνονται βιώσιμοι, ενώ ανάμεσα στους στόχους της πρωτοβουλίας είναι η άμβλυνση των προβλημάτων υπερπληθυσμού που επιβαρύνουν τα διαθέσιμα βοσκοτόπια και τους υδάτινους πόρους.

«Περισσότερα από 150 ζώα έχουν, ήδη, θανατωθεί παρέχοντας 57.000 κιλά κρέας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να συνδράμουμε τη χώρα σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή και όταν είναι απολύτως απαραίτητο», ανέφερε η ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.

Το κρέας των υπόλοιπων ζώων που θα θανατωθούν αναμένεται να μοιραστεί σε κατοίκους αγροτικών περιοχών που βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας ή ακόμα και πείνας, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο επεσήμανε πως οι αγροτικές περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από την έλλειψη σε τρόφιμα και βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με το All Africa για την εκπόνηση του αιματηρού σχεδίου δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, καθώς όπως αναφέρει, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα ζώα για τη βόσκηση και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επιλογή των ελεφάντων ανάμεσα στα θύματα της σφαγής, εξηγώντας ότι το κρέας τους έχει υψηλή απόδοση. Επομένως, εκτιμάται ότι η πρόθεση δεν αφορά τόσο στον έλεγχο του πληθυσμού τους, όσο στην προμήθεια μεγάλης ποσότητας κρέατος για πολιτικούς σκοπούς.

Παράλληλα, η οργάνωση Elephant-Human Relations Aid (EHRA) που παρακολουθεί και μελετά τους ελέφαντες στην περιοχή, προειδοποιεί ότι ακόμα και ο μικρός αριθμός ελεφάντων που θα χαθεί μπορεί να απειλήσει τη μελλοντική τους επιβίωση.

Σχεδόν 118 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική θα εκτεθούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έως το 2030, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, προειδοποιεί έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (2/9), με τον κίνδυνο εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους να είναι ορατός.

«Μέχρι το 2030, υπολογίζεται ότι έως και 118 εκατομμύρια εξαιρετικά φτωχοί άνθρωποι (που ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια ΗΠΑ την ημέρα) θα εκτεθούν στην ξηρασία, τις πλημμύρες και την ακραία ζέστη στην Αφρική, εάν δεν ληφθούν επαρκή μέτρα αντιμετώπισης», σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Αφρική το 2023.

Η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις και πρωτοβουλίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην αχανή ήπειρο.

Οι αφρικανικές χώρες χάνουν κατά μέσο όρο 2-5% του ΑΕΠ ετησίως και πολλές διαθέτουν έως και το 9% των προϋπολογισμών τους ανταποκρινόμενοι στις ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Μόνο στην υποσαχάρια Αφρική, το κόστος της κλιματικής προσαρμογής προβλέπεται να ανέλθει μεταξύ 30 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως την επόμενη δεκαετία, δηλαδή στο 2-3% του ΑΕΠ της περιοχής.

Ενώ οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής, στη Νότια Αφρική και στη Βορειοδυτική Αφρική αντιμετώπιζαν παρατεταμένες, πολυετείς ξηρασίες, άλλες περιοχές υπέφεραν από ακραίες βροχοπτώσεις που οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες. Αυτές οι ακραίες κλιματικές συνθήκες είχαν σοβαρές συνέπειες, προκαλώντας απώλειες ζωών, εκτεταμένο εκτοπισμό και σημαντική οικονομική ζημιά.

Με πληροφορίες από το: CNN και WMO

Photo Credit: Shutterstock