Έκλεισαν στην Τουρκία οι κάλπες με βασικούς αντιπάλους τον απερχόμενο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία επί δύο δεκαετίες και τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. Σύμφωνα με τις πρώτες καταμετρήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προβάδισμα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 50,68% με καταμετρημένο το 77,05% των ψήφων. Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 43,52%.

Το εκλογικό θρίλερ αποτυπώνεται πρωτ′ απ′ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ′ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος. Στις 20:50, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πέρασε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη με 47,84%, έναντι 47,24% του Ερντογάν. Με αυτά τα ποσοστά πάντως δεν εκλέγεται πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή και θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία στις 28 Μαϊου μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν.

Σε όλη την τουρκική επικράτεια, ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,32% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,51%. 

Στο καταμετρημένο 77,05% των ψήφων σταδιακά ενσωματώνονται η Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας και ενισχύεται το ποσοστό του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο «Ανατολή» (anadolu agency) που προφανώς δημοσιεύει ροή αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργείου Εσωτερικών που ελέγχεται από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο χάρτης της Τουρκίας δείχνει την προέλευση των ψηφόφορων κάθε υποψηφίου. Ο Κιλιτσντάρογλου αντλεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του από τα μικρασιατικά παράλια ενώ ο Ερντογάν έχει μεγάλη ισχύ στην ενδοχώρα της Τουρκίας και την Ανατολία.

Λεπτό προς λεπτό, όσο ενσωματώνονται περισσότερα τμήματα στα επίσημα αποτελέσματα, η τάση δείχνει ότι μειώνεται το αρχικό προβάδισμα του Ταγίπ Ερντογάν και ενισχύεται το ποσοστό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη, από τις 16:30 έχουν  ξεκινήσει να ετοιμάζουν το μπαλκόνι, από το οποίο πρόκειται ο Ερντογάν να βγάλει τον προεδρικό του λόγο.

Το αρχηγείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη έχει αρχίσει να γεμίζει με κόσμο, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ενώ εκεί βρίσκονται ψηφοφόροι του που κρατούν σημαίες και κομποσκοίνια. Στο κτήριο βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικων εκλογών στην Τουρκία, ενώ η ροή των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει μετά τις 9 το βράδυ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Νοθεία φοβάται ο Κιλιτσντάρογλου στο πρώτο του μήνυμα

Ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν έστειλε μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του και ζήτησε να μην απομακρυνθεί κανείς από τις κάλπες, υπό τον φόβο νοθείας . 

Στην ίδια ανάρτηση, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επευφημεί τους συμπολίτες του ως «ήρωες της Δημοκρατίας», λέγοντας παράληλλα ότι παρά την κούραση ο κόπος τους θα αναταμειφθεί.

Ομέρ Τσελίκ για τα σχόλια της αντιπολίτευσης: Προσπάθεια δολοφονίας της εθνικής βούλησης

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, επέκρινε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τα σχόλιά τους αναφορικά με τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων από κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Έκαναν μια πολύ βαριά δήλωση. Επιτίθενται στο πρακτορείο Anadolu και ανακοινώνουν εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια δικτατορική προσέγγιση. Είναι μια προσπάθεια δολοφονίας της εθνικής βούλησης», είπε.

Τόνισε τη σημασία της αναμονής για την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.

«Ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, ξαφνικά, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν βιαστικά στην τηλεόραση. Ως συνήθως, άρχισαν να λένε ότι το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί δεδομένα», τόνισε και πρόσθεσε:

«Το πρακτορείο Anadolu λαμβάνει αυτά τα δεδομένα από κανονικούς ανθρώπους».

Συμπλήρωσε δε, ότι «μόνο ο λαός μπορεί να μας φέρει [στην εξουσία] και μόνο ο λαός μπορεί να μας ρίξει».

Τα πρώτα επεισόδια από τις εκλογές στην Τουρκία

Στην περιοχή Σανλιούρφα στην Νοτιαοανατολική Τουρκία, ένας άνδρας θέλησε να δώσει τη δική του ψήφο… διαμαρτυρίας για όλες τις γυναίκες, ψηφίζοντας Ερντογάν.

Για πρωτιά κάνουν λόγο στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα

Όπως αναφέρει ο Μανσούρ Γιαβάς, αντιπρόεδρος της αντιπολίτευσης των 6 κομμάτων που έχουν ενωθεί υπό τον Κιλιντσάρογλου, ο διεκδικητής της προεδρίας του Ερντογάν προηγείται πλέον με 47,42% έναντι 46,8% του Σουλτάνου, με 91.913 κάλπες από τις 192.169 να έχουν μετρηθεί, όπως μεταδίδει το CNN.

Σε κάθε περίπτωση, οι ως τώρα μετρήσεις διαφέρουν απ’ αυτό που μεταφέρει ο Γιαβάς, με το 85% των ψήφων να έχει ενσωματωθεί και να φέρνει τον Κιλιντσάρογλου 3 εκατομμύρια ψήφους πίσω από τον Ερντογάν – 50,2% ο «υπερασπιστής», 44,02% ο διεκδικητής. Ο δεύτερος γύρος μοιάζει βέβαιος και θα γίνει στις 28 Μαΐου.

Αυτό δηλώνει και ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος έχει το 5% των ψήφων και αποτελεί ρυθμιστή του τελικού νικητή. Ο Ογκάν υποστήριξε ότι στις 28/5 θα κριθεί ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, θέτοντας τους εθνικιστές και τους Κεμαλιστές ως το κλειδί της εκλογικής αναμέτρησης.

Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη βρίσκονται πίσω σε επίπεδο καταμέτρησης (στο 50% σύμφωνα με το BBC) και είναι τα τρία μεγάλα κέντρα στα οποία θα παιχτεί η τελική έκβαση. Ο Κιλιντσάρογλου φαίνεται να έχει πάρει τη Σμύρνη και την Πόλη, ενώ ο Ερντογάν προηγείται με βραχεία κεφαλή στην Άγκυρα.

Πριν από λίγο, ο Ερντογάν έκανε μια ανάρτηση στο Twitter, όπου κατηγορεί την πλευρά Κιλιντσάρογλου για βιασύνη στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Παρόλο που οι εκλογές έγιναν με τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και με την καταμέτρηση να συνεχίζεται, το να προσπαθεί κανείς να ανακοινώσει βιαστικά αποτελέσματα, συνιστά μια παράκαμψη της εθνικής επιθυμίας. Ζητώ από όλους τους αξιωματούχους και τους συναδέλφους μου να μείνουν στις κάλπες, ό,τι και να γίνει, μέχρι να οριστικοποιηθούν ττα αποτελέσματα. Συγχαίρω όλους τους πολίτες που στο όνομα της δημοκρατίας συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες».

Κάθε εκλογικό τμήμα που ολοκληρώνει την καταμέτρηση, φέρνει τον Ερντογάν όλο και πιο χαμηλά, με την απόσταση του από τον Κιλιντσάρογλου να είναι πλέον λίγο πάνω από τις 5 μονάδες, με 49,78% για τον πρώτο και 44,38% για τον δεύτερο στο 90% της ενσωμάτωσης ψήφων.