Το αποτέλεσμα των exit polls για τις ελληνικές εκλογές φιγουράρει σε περίοπτη θέση σε αρκετά ξένα ΜΜΕ. Όλα στέκονται στο θρίαμβο που προαλείφεται για τη Νέα Δημοκρατία και τη μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζοντας όμως πως αυτό το γεγονός δεν θα είναι πιθανότατα αρκετό για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, αφού δεν προκύπτει αυτοδυναμία.

Το βρετανικό BBC αρχικά κάνει μια καταγραφή της κατάστασης, των πρώτων εκτιμήσεων:

«Η συντηρητική παράταξη Νέα Δημοκρατία προορίζεται να νικήσει στις εκλογές της Κυριακής, αλλά απέχει αρκετά από την αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πηγαίνει για το 36-40% των ψήφων.

Ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας του κεντροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά πίσω, με 25-29%.

Αν κανένα κόμμα δεν μπορέσει να σχηματίσει συνασπισμό για το σχηματισμό κυβέρνησης, τότε οι Έλληνες ψηφοφόροι θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν για ένα δεύτερο εκλογικό γύρο, στις αρχές Ιουλίου».

Εν συνεχεία, το βρετανικό δίκτυο σπεύδει να τονίσει πως θα πρέπει να περιμένουμε και τα επίσημα αποτελέσματα. Πριν κάνει μια αναγωγή στο τι μπορεί το μέλλον να φέρει:

«Έλληνες ειδικοί προειδοποιούν ότι τα exit polls μπορεί να αποδειχθούν αναξιόπιστα επειδή πολλοί ψηφοφόροι αρνούνται να αποκαλύψουν ποιο κόμμα υποστήριξαν.

Εάν πάντως επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ο κ. Τσίπρας μπορεί να αναζητήσει συνασπισμό με το αντίπαλο της κεντροαριστεράς ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να κερδίσει το 9,5-12,5% των ψήφων, σύμφωνα με το κοινό exit poll έξι δημοσκοπήσεων.

Η κεντροδεξιά παράταξη του κ. Μητσοτάκη κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μπορεί να καυχηθεί ότι η ανάπτυξη της χώρας πέρυσι ήταν κοντά στο 6%.

Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία επισκιάστηκε από μια σιδηροδρομική τραγωδία τον Φεβρουάριο που σκότωσε 57 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους φοιτητές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν την καταστροφή ως σύμπτωμα ενός δυσλειτουργικού κράτους που έχει καταρρεύσει μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και ανεπαρκών επενδύσεων.

Πριν από τέσσερα χρόνια η κατάκτηση του 40% των ψήφων ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών.

Τώρα είναι πάνω από 45%, επειδή το νικητήριο κόμμα δεν δικαιούται πλέον μπόνους 50 θέσεων στον πρώτο γύρο, καθιστώντας το σενάριο ενός β’ γύρου πολύ πιο πιθανό».

Ξένα ΜΜΕ

Η γερμανική Deutsche Welle, αφού πρώτα αναφέρει επίσης την είδηση, κάνει επίσης μια πρώτη εκτίμηση για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, τονίζοντας πως η απουσία κουλτούρας και παράδοσης συνεργασιών κάνει πρακτικά βέβαια μια ακόμα εκλογική διαδικασία στο εγγύς μέλλον:

«Οι πρώτες προβλέψεις βάζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το συντηρητικό του κόμμα Νέα Δημοκρατία μπροστά από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εάν δεν προκύψει ξεκάθαρος νικητής, οι Έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να κερδίσει περισσότερες έδρες από τον βασικό του αντίπαλο, το αριστερό κόμμα Σύριζα του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κοινό exit poll.

Στη Νέα Δημοκρατία η πρόβλεψη έδωσε 36% έως 40% των ψήφων, πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, 25-29%.

Εάν το exit poll επιβεβαιωθεί από τα επίσημα αποτελέσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κερδίσει οριστικά και θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους συνασπισμού προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Δεδομένων των βαθιών διαφορών μεταξύ των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να είναι ακανθώδεις, καθιστώντας πιθανή μια δεύτερη ψηφοφορία στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου»

Ξένα ΜΜΕ

Η αριστερών πεποιθήσεων Liberation, στη Γαλλία, στέκεται μεν στο τι έδειξαν τα exit polls, αλλά περισσότερο στο ότι δεν πρόκειται πιθανότατα να σχηματιστεί «μια σταθερή κυβέρνηση»

Ξένα ΜΜΕ

Για «μεγάλη νίκη» της ΝΔ κάνει λόγο το Politico, σπεύδοντας πάντως να συμπληρώσει πως δεν συγκεντρώθηκαν αρκετές ψήφοι (45%) για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης – εξηγώντας παράλληλα επιγραμματικά τα της απλής αναλογικής. Στέκεται επίσης και στο υψηλό ποσοστό αποχής.

«Παρότι είναι πιθανή μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει πως θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και αναμένεται να πάει σε ένα δεύτερο γύρο εκλογών, στο οποίο μπορεί να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία χάρη σε ένα σύστημα που δίνει μπόνους 50 έδρες στο νικητήριο κόμμα».

«Ο Μητσοτάκης κατάφερε όπως φαίνεται να βγει αλώβητος από τα τέσσερα τελευταία χρόνια ως πρωθυπουργός, παρά το βάρος ενός σκανδάλου υποκλοπών, την αύξηση του πληθωρισμού και τις ανησυχίες περί κράτους δικαίου»

Πρώτο θέμα στο βελγικό RTBF οι ελληνικές εκλογές:

Ξένα ΜΜΕ