Σε μία βαθιά πολιτική κρίση βρίσκεται η Γαλλία μετά τις πρόσφατες επιλογές του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις και τα επεισόδια σε όλη τη χώρα παρέκαμψε την Εθνική Συνέλευση και επέβαλε την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση των συντάξεων χωρίς να έχει ψηφιστεί.

Σύμφωνα με το Politico, το νομοσχέδιο αυτό έχει φέρει τεράστιες αντιδράσεις, καθώς αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 μέχρι και το 2030. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προτάσεις μορφής

Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα δύο προτάσεις μομφής, η απόρριψη των οποίων από τους βουλευτές θα μεταφρασθεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Αν μια από αυτές τις προτάσεις μομφής εγκριθεί, ωστόσο, τότε θα συμπαρασύρει εκτός από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αφού το προεδρικό διάταγμα θα ακυρωθεί.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε την Κυριακή η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία σήμερα, «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».