Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αφού ένας ιδιοκτήτης σπιτιού πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν έφηβο που είχε πάει σε λάθος σπίτι για να πάρει τα αδέρφια του στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, ανακοίνωσε η αστυνομία την Κυριακή.

Ο Ραλφ Γιαρλ, 16 ετών, «δέχτηκε δύο πυροβολισμούς και χτυπήθηκε στο κεφάλι και το χέρι», ανέφεραν οι δικηγόροι της οικογένειάς του σε δήλωση.

Οι διαδηλωτές παρέλασαν καθώς φώναζαν «δικαιοσύνη για τον Ραλφ» και «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία» και κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν: «Το να χτυπάς ένα κουδούνι δεν είναι έγκλημα» και «Ο δολοφόνος πρέπει να κάνει την ώρα του».

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι αστυνομικοί απάντησαν σε αναφορές για πυροβολισμό το βράδυ της 13ης Απριλίου και όταν έφτασαν βρήκαν έναν έφηβο που είχε πυροβοληθεί από έναν ιδιοκτήτη σπιτιού έξω από μια κατοικία, σύμφωνα με την αστυνομία του Κάνσας.

Ο έφηβος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου ήταν σε σταθερή κατάσταση την Κυριακή, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Παρά τη σοβαρότητα των τραυματισμών του και τη σοβαρότητα της κατάστασής του, ο Ραλφ είναι ζωντανός και αναρρώνει», δήλωσαν οι δικηγόροι πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίοι προσελήφθησαν από τον Yarl και την οικογένειά του.

Η αστυνομία έμαθε ότι οι γονείς του εφήβου του είχαν ζητήσει να πάρει τα αδέρφια του σε μια διεύθυνση στην 115th Terrace, αλλά πήγε κατά λάθος σε ένα σπίτι στην 115th Street, όπου πυροβολήθηκε.

«Ο Ραλφ Γιαρλ μάζευε τα μικρότερα αδέρφια του όταν χτύπησε κατά λάθος το κουδούνι σε λάθος σπίτι. Ένας άνδρας πυροβόλησε τον Ραλφ δύο φορές και τώρα είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η οικογένειά του χρειάζεται υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της τραγωδίας», έγραψε ένας από τους συνηγόρους στο Twitter.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο οποίος δεν έχει ταυτοποιηθεί, τέθηκε υπό κράτηση για 24 ώρες. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος ενώ η αστυνομία εργάζεται για να λάβει μια δήλωση θύματος και να συγκεντρώσει περισσότερα ιατροδικαστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Μιζούρι, ένα άτομο μπορεί να κρατηθεί έως και 24 ώρες για διερεύνηση κακουργήματος, οπότε απαιτείται να κατηγορηθεί ή να αφεθεί ελεύθερος, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας στη συνέντευξη Τύπου.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του τραυματισμένου νεαρού εξέδωσαν δήλωση ζητώντας «ταχεία δράση από τους εισαγγελείς της κομητείας Κλέι και τις αρχές επιβολής του νόμου για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και τη δίωξη σε πλήρη έκταση του νόμου του άνδρα που ευθύνεται για αυτόν τον φρικτό και αδικαιολόγητο πυροβολισμό».

Ερωτηθείς εάν ο πυροβολισμός μπορεί να είχε ρατσιστικά κίνητρα, ο αρχηγός της αστυνομίας είπε, «οι πληροφορίες που έχουμε τώρα, δεν λένε ότι έχουν ρατσιστικά κίνητρα. Αυτό είναι ακόμα μια ενεργή έρευνα. Αλλά ως αρχηγός της αστυνομίας, αναγνωρίζω τα φυλετικά στοιχεία αυτής της υπόθεσης».

Ο αρχηγό της αστυνομίας προσπάθησε να διαβεβαιώσει την κοινότητα του Κάνσας Σίτι την Κυριακή ότι το αστυνομικό τμήμα είναι αφοσιωμένο στην υπόθεση.

«Αναγνωρίζουμε την απογοήτευση που μπορεί να προκαλέσει σε ολόκληρη τη διαδικασία ποινικής δικαιοσύνης. Οι γυναίκες και οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος της πόλης του Κάνσας εργάζονται όσο πιο γρήγορα και ενδελεχώς μπορούμε, για να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία ποινικής δικαιοσύνης θα συνεχίσει να προχωρά όσο πιο γρήγορα αξίζει όλοι οι εμπλεκόμενοι και η κοινότητά μας», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος του Κάνσας Σίτι Κουίντον Λούκας δήλωσε ότι θα υπάρξει ενδελεχής έρευνα και επανεξέταση από το γραφείο του εισαγγελέα.

«Ως γονιός, σίγουρα νιώθω συμπόνια για τη μητέρα του θύματος και άλλους στην οικογένεια. Η καρδιά μου είναι μαζί τους», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ένα GoFundMe που ξεκίνησε από τη Faith Spoonmore, η οποία αυτοπροσδιορίστηκε ως θεία του Παλφ, για να βοηθήσει την οικογένεια να συγκεντρώσει χρήματα για ιατρικά έξοδα, είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε δωρεές μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Ο Ραλφ ανυπομονούσε να αποφοιτήσει από το γυμνάσιο και να επισκεφτεί τη Δυτική Αφρική πριν ξεκινήσει το κολέγιο, έγραψε η θεία του στον έρανο.

Ο έφηβος είναι αρχηγός τμήματος σε μια μπάντα που βαδίζει και συχνά μπορεί να βρεθεί με ένα μουσικό όργανο στο χέρι, έγραψε η Spoonmore. Πιο πρόσφατα, ο Ραλφ κέρδισε την τιμητική διάκριση του Missouri All-State Band παίζοντας μπάσο κλαρίνο, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο του North Kansas City Schools τον Φεβρουάριο. Παίζει επίσης πολλά όργανα στη μητροπολιτική ορχήστρα νέων, έγραψε η θεία του.

Είναι μέλος του Συλλόγου Σπουδαστών Τεχνολογίας και της Ομάδας Ολυμπιάδας Επιστημών του σχολείου του και είναι απόφοιτος της Ακαδημίας του Missouri Scholars του 2022, έγραψε.

«Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ραλφ παρακολούθησε το Missouri Scholar’s Academy, όπου απέκτησε μια πλήρη εμπειρία ζωής στο κολέγιο», έγραψε Η Spoonmore. «Στόχος του είναι να παρακολουθήσει το Texas A&M για ειδικότητα στη Χημική Μηχανική. Όταν ρωτήθηκε πώς σκοπεύει να μπει σε αυτό το πανεπιστήμιο, είπε, «Λοιπόν, αν έχουν υποτροφία για μουσική ή ακαδημαϊκούς, ξέρω ότι μπορώ να την πάρω».

«Η ζωή μοιάζει πολύ διαφορετική αυτή τη στιγμή. Παρόλο που τα πάει καλά σωματικά, έχει πολύ δρόμο μπροστά του ψυχικά και συναισθηματικά. Το τραύμα που πρέπει να υπομείνει και να επιβιώσει είναι αδιανόητο», αναφέρει η ανάρτηση του GoFundMe.

Στο πλευρό του Ραλφ πολλοί διάσημοι

Η υπόθεση προσέλκυσε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο, με διασημότητες και πολιτικούς να απαιτούν τη λήψη μέτρων.

«Η καρδιά μου ράγισε εντελώς όταν έμαθα ότι αυτός ο πολύτιμος 16χρονος, που χτύπησε κατά λάθος την πόρτα της λάθος διεύθυνσης σε μια προσπάθεια να πάρει τα αδέρφια του, πυροβολήθηκε στο κεφάλι… από έναν άνδρα που δεν τον ήθελε στην ιδιοκτησία του» έγραψε στο Twitter η ηθοποιός Χάλι Μπέρι.

Η γνωστή ηθοποιός ωστόσο δεν ήταν μόνοι, καθώς ανάλογη θέση πήραν οι Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Βαϊόλα Ντέιβις και Ναόμι Κάμπελ.