Ο ένοπλος Ρόμπερτ Καρντ στόχευσε αρκετούς κωφούς φίλους σε ένα κλαμπ cornhole για άτομα με προβλήματα ακοής σε μια πιθανή επίθεση εκδίκησης, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα. Ο προηγουμένως αποσπασμένος εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων του Στρατού βρίσκεται ακόμη ελεύθερος αφού εισέβαλε σε μια αίθουσα μπόουλινγκ και ένα μπαρ στη μικρή πόλη του Lewiston με ένα τουφέκι τύπου AR-15 το βράδυ της Τετάρτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 13.

Ο ένοπλος μακελάρης έφερε ακουστικό βαρηκοΐας

Τους μήνες πριν από τον πυροβολισμό, στον Card είχε συνταγογραφηθεί ένα ακουστικό βαρηκοΐας, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, του επέτρεπε να ακούσει ανθρώπους που τον επέκριναν στο Schemengee’s Bar όπου πραγματοποίησε τον δεύτερο πυροβολισμό του.

Ο 40χρονος, από το Bowdon του Maine, άνοιξε για πρώτη φορά πυρ στην αίθουσα μπόουλινγκ Just-In-Time Recreation λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, σκοτώνοντας επτά. Στη συνέχεια, ο ένοπλος μπήκε στο Schemengees Bar & Grille, όπου σκότωσε άλλους οκτώ. Άλλοι τρεις πέθαναν στο νοσοκομείο. Την ώρα της τρομερής επίθεσης, το μπαρ φιλοξενούσε ένα τουρνουά κορνολόι για την «σφιχτή» κοινότητα των κωφών, στην οποία η Card συμμετείχε ενεργά.

Η ομάδα έπαιζε όπως συνήθως κάθε Τετάρτη βράδυ. Η τοπική κοινότητα αναστατώνεται μετά την επιβεβαίωση ότι οι Bryan MacFarlane, Steven Vozzella, Bill Brackett και Joshua Seal ήταν μεταξύ των κωφών που σκοτώθηκαν στο Schemengees. Σε μια συνέντευξη στο The Daily Beast, η κουνιάδα του Card είπε ότι ο ύποπτος ισχυριζόταν ότι μέσω των ακουστικών βαρηκοΐας μπορούσε να ακούσει τους ανθρώπους να τον «χτυπούν». Πρόσθεσε ότι ο Card πάλευε με την ψυχική του υγεία τον περασμένο χρόνο.

Πίστευε πραγματικά ότι άκουγε ανθρώπους να λένε πράγματα. Όλα αυτά συνέβησαν τους τελευταίους μήνες», είπε η Katie Card την Πέμπτη. Είπε επίσης ότι ο Card θα ‘τρελλαιόταν’ όταν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι κανείς δεν μιλούσε για αυτόν.

«Γνωρίζω τον Ρομπ όλη μου τη ζωή. Είναι ήσυχος αλλά ο πιο τρυφερός, εργατικός και ευγενικός άνθρωπος που γνωρίζω. Αλλά τον περασμένο χρόνο, είχε ένα οξύ επεισόδιο ψυχικής υγείας και ήταν ένας αγώνας», πρόσθεσε. Η Katie Card είπε ότι όταν άκουσε για πρώτη φορά για τον πυροβολισμό, ήλπιζε ότι ο κουνιάδος της δεν είχε καμία σχέση με αυτό. «Ξέρουμε ότι είναι εκεί έξω και είναι καλός άνθρωπος στην καρδιά του. Μετά από όλα αυτά, όταν θα έχει χρόνο να προβληματιστεί, θα αηδιάσει. Όλοι θέλουμε να ξέρει ότι τον αγαπάμε και ότι μπορούμε να χειριστούμε τα πράγματα ως οικογένεια. Απλώς πρέπει να απλώσει το χέρι του και να κάνει το σωστό», συνέχισε.

Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο γνωστός Αμερικανός διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας Joshua Seal, 40 ετών. «Ήταν επίσης ένα υπέροχο αφεντικό, ένας απίστευτος διερμηνέας, ένας υπέροχος φίλος, ένας τρυφερός γιος, αδελφός, θείος και εγγονός», έγραψε η σύζυγος του Seal, Elizabeth, σε μια σπαρακτική ανάρτηση στο Facebook. «Αγαπούσε την οικογένειά του και πάντα την έβαζε πρώτη. Γι’ αυτό θα τον θυμούνται πάντα ».

Ο Seal, ο οποίος ήταν κωφός και ο ίδιος, ήταν διευθυντής προγράμματος της Pine Tree Society, μιας υπηρεσίας διερμηνείας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ήταν γεμάτα με κλήσεις για διερμηνείς και συχνά ευαισθητοποιούσε τη σημασία της νοηματικής γλώσσας.

Ήταν επίσης πατέρας τεσσάρων παιδιών που «πάντα του άρεσε να περνά χρόνο μαζί τους, να ταξιδεύει, να πηγαίνει για μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία ή να κάνει κάμπινγκ για το Σαββατοκύριακο», είπε η σύζυγός του. «Η καρδιά μου είναι θρυμματισμένη σε ένα εκατομμύριο κομμάτια για την κοινότητα των Κωφών μας», έγραψε η Krissey Taplin Richardson σε ένα αφιέρωμα. Τα μέλη της οικογένειας του Bill Brackett και του Steven Vozzella επιβεβαίωσαν στο ABC News ότι συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση κωφών που έπαιζαν καλαμπόκι όταν σκοτώθηκαν. Η σύζυγος του Vozzella, Μέγκαν, είπε στο USA Today ότι το τουρνουά cornhole είχε 10 παίκτες, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες που συμμετείχαν δολοφονήθηκαν.

Η αδερφή του MacFarlane, Keri Brooks, είπε στο CNN ότι η ομάδα συγκεντρωνόταν στο μπαρ κάθε Τετάρτη και ότι ήταν περήφανη που ο αδερφός της μπόρεσε να γίνει οδηγός φορτηγού παρόλο που ήταν γεννημένος κωφός.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε στο Schemengees ήταν ο μάνατζερ του μπαρ Joseph Walker, ο Peyton Brewer-Ross, ο Ron Morin και ο Arthur Strout. Πράκτορες του FBI διοργάνωσαν μια δραματική επιδρομή σε μια οικογενειακή ιδιοκτησία το βράδυ της Πέμπτης, αλλά η Card, 40, παραμένει σε φυγή – καθώς οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο 40χρονος κυνηγός ελαφιών και έφεδρος του στρατού ήταν καλά εξοπλισμένος για να επιβιώσει στη φύση και μπορούσε ακόμη και σχεδιάζουν μια νέα επίθεση.

Τώρα φαίνεται ότι άφησε πίσω του το κινητό του, για να αποφύγει τον εντοπισμό, ανέφερε το ABC News. Και το ιστορικό αναζήτησης του στο διαδίκτυο περιείχε θεωρίες συνωμοσίας, καθώς και φόβους για οικονομική κρίση και βουτιά στο χρηματιστήριο. Ζητήματα LGBTQ+. δικαιώματα όπλων και σχόλια για Δημοκρατικούς δημόσιους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανέφερε το ABC News. Η Card εθεάθη για τελευταία φορά το βράδυ της Τετάρτης να φεύγει από τη δεύτερη από τις δύο τοποθεσίες στο Lewiston.

Το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητό του βρέθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ στην πόλη της Λισαβόνας, επτά μίλια από το Lewiston. Έκτοτε, περισσότεροι από 350 κρατικοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι επιβολής του νόμου σαρώνουν την περιοχή για την Card, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, drones και σκύλων.

Ο Card ζούσε στη μικρή πόλη Bowdoin, κοντά σε σπίτια που ανήκαν στους γονείς του και στον αδερφό και την κουνιάδα του. Ένας γείτονας είπε στο The Messenger ότι η συμφωνία της οικογένειας Card ήταν «βασικά ένα σύνθετο» και αυτός και οι συγγενείς του ήταν όλοι «λάτρεις του όπλου». «Πυροβολούσαν όπλα όλη την ώρα, τους άκουγες κάθε μέρα μετά το σχολείο. Ήταν σαν ρολόι», είπε ο Λίαμ Κεντ. Είπε ότι κάποτε είδε τον Card «καλυμμένο με αίμα με ένα όπλο στην πλάτη του, ένα γιγάντιο χαμόγελο στο πρόσωπό του» αφού πήγε για κυνήγι ελαφιών.

Ο Marko Galbreath, πρώην λοχίας της αστυνομίας της Φλόριντα και μέλος της ομάδας SWAT, είπε στην DailyMail.com ότι η Card θα μπορούσε να είχε ταξιδέψει οπουδήποτε – και ολόκληρη η χώρα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. «Θα μπορούσε να είναι ακόμα σε εκείνη την περιοχή, σχεδίαζε να έχει πυροβολισμούς με την αστυνομία, σχεδίαζε να αυτοκτονήσει, σχεδίαζε να διαπράξει άλλη επίθεση. Ή, ξέρετε τι, θα μπορούσε να είναι στο Τέξας αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε ιδέα. «Αν το σχεδίαζε αρκετά καλά, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μακριά από αυτή την περιοχή αυτή τη στιγμή», είπε ο Galbreath, ο οποίος παρέχει εκπαίδευση ενεργητικής απόκρισης σκοπευτών μέσω της εταιρείας του T4Tactics. «Πρέπει να πούμε σε ολόκληρη τη χώρα ότι μέχρι να συλληφθεί αυτός ο τύπος, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δέουσα επιμέλεια». Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να είχε ξυριστεί, θα μπορούσε να βάλει περούκα, μπορεί να αλλάξει την εμφάνισή του. Μπορεί να μην μοιάζει με αυτό που πιστεύουν οι άνθρωποι ότι μοιάζει, γι’ αυτό πρέπει πραγματικά να τον παρακολουθούμε.

Ο Galbreath πρόσθεσε ότι η στρατιωτική εκπαίδευση του Card θα παρείχε επίσης μια «δεξιότητα και νοοτροπία» επιβίωσης που θα έμαθε πώς να «ζεις σε ένα περιβάλλον που δεν είναι άνετο». Ο Card πιστεύεται ότι εντάχθηκε στη στρατιωτική εφεδρεία το 2002.

Ένα δελτίο που στάλθηκε στην αστυνομία σε όλη τη χώρα μετά την επίθεση ανέφερε ότι ο Card είχε δεσμευτεί σε μια μονάδα ψυχικής υγείας για δύο εβδομάδες το περασμένο καλοκαίρι αφού «άκουσε φωνές και απειλές για πυροβολισμό» σε μια στρατιωτική βάση. Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Card εκπαιδευόταν με το 3ο τάγμα της Εφεδρικής Στρατιάς, 304ο Σύνταγμα Πεζικού στο West Point της Νέας Υόρκης, όταν οι διοικητές ανησυχούσαν γι’ αυτόν.

Ο Galbreath είπε ότι το ιστορικό ψυχικής ασθένειας του Card σήμαινε ότι θα μπορούσε να αυτοκτονήσει κάπου απομονωμένο για να «διατηρήσει τον φόβο» στο κοινό. Ο Robert Carlson, ένας αξιωματικός επιβολής του νόμου και εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων που ίδρυσε την Ομάδα Εκπαίδευσης Brave Defender στο Μέμφις, είπε στην DailyMail.com ότι η στρατιωτική ιστορία του Card σημαίνει ότι έχει «το ίδιο, αν όχι ακόμη υψηλότερο επίπεδο, εκπαίδευσης και εμπειρίας με τον ανταποκρινόμενο αξιωματικών.

«Προσθέτει πολύ σημαντικά ένα αυξημένο επίπεδο κινδύνου όταν έχεις κάποιον που έχει κάποιου είδους επίπεδο εκπαίδευσης ή εξοικείωση με τακτικές και όπλα», είπε. Ο Carlson είπε ότι είναι σημαντικό οι αρχές επιβολής του νόμου να παρέχουν πληροφορίες ώστε «το κοινό να γνωρίζει όχι μόνο τον κίνδυνο, αλλά και για να μπορεί να βοηθήσει τις αρχές επιβολής του νόμου στην προσπάθεια ταυτοποίησης ή εντοπισμού αυτού του ατόμου». Η έρευνα περιέλαβε δάση, πλωτές οδούς και μικρές πόλεις γύρω από τις αγροτικές περιοχές στο Μέιν όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Σχολεία, ιατρεία και παντοπωλεία έκλεισαν και οι άνθρωποι έμειναν πίσω από κλειδωμένες πόρτες σε πόλεις που απέχουν 50 μίλια από τις σκηνές των πυροβολισμών. Το απόγευμα της Πέμπτης στις 7:20 μ.μ., οι πράκτορες του FBI ακούστηκαν να χρησιμοποιούν ένα ταυροκέρατο έξω από ένα σπίτι και να λένε: «Βγες έξω με τα χέρια ψηλά». Δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποιον μιλούσαν, αν κάποιος.

Η αστυνομία άρχισε να αποσύρεται στις 8:42 μ.μ. και στις 21:00 η τελευταία συνοδεία – μεταξύ αυτών και η αστυνομία του Μέριλαντ – έφυγε από τη σκηνή. Έφυγε και ένα ελικόπτερο από την αστυνομία του Νιου Χάμσαϊρ.

Οι πράκτορες, χρησιμοποιώντας ένα bullhorn, είχαν πει σε ένα άτομο να έρθει προς το μέρος τους και ρώτησαν αν ήταν κάποιος άλλος μέσα. Ελικόπτερα ήταν από πάνω και drones. Ο Connor Clemente, ένας ρεπόρτερ του τοπικού καναλιού ειδήσεων WMTWTV, είπε ότι άκουσε το FBI να διατάζει τον ίδιο τον Card να βγει από το σπίτι.

Έγραψε στο Twitter ότι άκουσε: «Ρόμπερτ Κάρντ, είσαι υπό κράτηση. Ξέρουμε ότι είσαι μέσα, βγες με τα χέρια ψηλά, δεν θέλουμε να πληγωθεί κανείς ». Η αστυνομία της πολιτείας του Μέιν είπε ότι οι εντολές «να βγείτε έξω με τα χέρια ψηλά» ήταν «τυπικές» και αρνήθηκε να σχολιάσει ποιος ήταν μέσα. «Οι ανακοινώσεις που ακούγονται από ένα δυνατό ηχείο είναι τυπικές ανακοινώσεις εντάλματος έρευνας κατά την εκτέλεση εντάλματος για τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των εμπλεκομένων», δήλωσε η Σάνον Μος, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας Μέιν.

Είναι άγνωστο εάν ο Robert Card βρίσκεται σε κάποιο από τα σπίτια που θα ερευνήσουν οι αρχές επιβολής του νόμου. «Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου απλώς κάνουν τη δέουσα επιμέλειά τους, εντοπίζοντας κάθε δυνητικό στοιχείο σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να συλλάβουν την Card.» Ο Card βρίσκεται σε φυγή από τότε που δολοφόνησε 18 άτομα το βράδυ της Τετάρτης στο Lewiston, 15 μίλια από το σπίτι του στο Bowdoin.

Αποδείχθηκε ότι την Πέμπτη μπορεί να έψαχνε για την πρώην του στο μπόουλινγκ και στο μπαρ όπου άνοιξε πυρ. Και αστυνομικές πηγές είπαν στο ABC News ότι άφησε ένα σημείωμα αυτοκτονίας που απευθυνόταν στον γιο του. Το σημείωμα δεν έδωσε κίνητρο για τους μαζικούς πυροβολισμούς, ανέφεραν οι πηγές. Η Shannon Moss, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας Maine, είπε ότι η δραστηριότητα στην ιδιοκτησία Bowdoin ήταν «μέρος της έρευνας» και είπε ότι δεν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

«Η επιβολή του νόμου βρίσκεται σε ένα σπίτι στο Bowdoin ως μέρος της έρευνας για τους πυροβολισμούς στο Lewiston και την αναζήτηση του Robert Card», είπε. “Όταν είναι σκόπιμο να γίνει αυτό, θα δημοσιοποιηθούν πρόσθετες πληροφορίες.” Και πρόσθεσε: «Είναι μια τακτική επιχείρηση». Η αδερφή του Card είπε στους αξιωματούχους επιβολής του νόμου ότι ο εκπαιδευτής των εφεδρικών πυροβόλων όπλων του στρατού θα μπορούσε να είχε βάλει στο στόχαστρο το Schemengees Bar and Grille και την αίθουσα μπόουλινγκ Just-In-Time Recreation στο Lewiston με την ελπίδα να βρει την πρώην του, ανέφερε το ABC.

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι η πρώην σύζυγός του υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 2007 και τους ανατέθηκε από κοινού η επιμέλεια του παιδιού τους – αν και δεν είναι σαφές εάν είναι η πιο πρόσφατη πρώην του. Ο Καρντ εξακολουθεί να βρίσκεται σε φυγή και θεωρείται οπλισμένος και επικίνδυνος αφού πραγματοποίησε τον πιο φονικό πυροβολισμό της χρονιάς γύρω στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης.

Φοβάται ότι μπορεί να έφυγε με ένα σκάφος που του ανήκει. Ο Ράιαν Κοροκνάι, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, είπε ότι ένα πλήρωμα σκάφους ανταπόκρισης έχει αποσταλεί από το λιμάνι Μπούθμπεϊ και ένα αεροπλάνο με σταθερή πτέρυγα από το Κέιπ Κοντ βοηθά επίσης στις προσπάθειες έρευνας.

Η Card έχει ένα τζετ σκι Sea Doo μήκους 12 ποδιών και προηγουμένως είχε καταχωρίσει ένα σκάφος Bayliner μήκους 15 ποδιών, ανέφερε η Sun Journal. Ο Koroknay δεν είπε εάν το Λιμενικό Σώμα αναζητούσε κάποιο συγκεκριμένο σκάφος.

Ανοίγοντας πυρ με ένα τουφέκι τύπου AR-15, ο ένοπλος σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε άλλους 13 προτού τραπεί σε φυγή. Καθώς η έρευνα πολλών υπηρεσιών για τον ένοπλο δραπέτη μπαίνει στην 22η ώρα, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν επίσης ένα κρυπτικό σημείωμα στο σπίτι του στο Bowdoin.

Τέσσερις πηγές επιβολής του νόμου είπαν στο NBC New York ότι η αστυνομία εξετάζει το νόημα της επιστολής. Ο Card εκπαιδεύτηκε με τη μονάδα του στο 3ο τάγμα της Εφεδρικής Στρατιάς, 304ο Σύνταγμα Πεζικού στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο West Point στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο, όταν οι στρατιωτικοί διοικητές του είπαν ότι τον παρατήρησαν να ενεργεί ακανόνιστα. Σε μια επικαιροποιημένη δήλωση, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι η Card δεν είχε εκπαιδευτεί ως εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων, όπως είχε αρχικά αναφέρει η αστυνομία. Είπε ότι η μονάδα του Card εκπαιδεύτηκε στο West Point αυτό το καλοκαίρι, αλλά κανένα αρχείο δεν δείχνει ότι ο Card συμμετείχε σε αυτή την εκπαίδευση.

Η Card μεταφέρθηκε στο Keller Army Community Hospital για να αξιολογηθεί, σύμφωνα με την έκθεση του AP. Ένα αστυνομικό δελτίο που στάλθηκε στις αρχές επιβολής του νόμου ανέφερε ότι βρισκόταν σε μια μονάδα ψυχικής υγείας για δύο εβδομάδες αυτό το καλοκαίρι και ότι είχε αναφέρει ότι «άκουγε φωνές και απειλές για πυροβολισμό» στη στρατιωτική βάση. Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία ή τη διάγνωση της Card.

Πηγή: DailyMail

photo credits: Getty Images