Ήταν ένας δικηγόρος, ένας λογοθεραπευτής και μια δασκάλα… Έτσι συνήθως ξεκινούν κάποια ανέκδοτα, αλλά η ιστορία που θα κληθούν να ακούσουν και να εκφέρουν γνώμη οι συγκεκριμένοι, μαζί με κάποιους άλλους, μόνο ανέκδοτο δεν είναι. Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στο εδώλιο του οποίου κάθεται από το μεσημέρι της Δευτέρας ο Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 12 ενόρκων, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την τύχη του.
Μην περιμένετε ονόματα. Δεν δημοσιοποιήθηκαν. Η αμερικανική δικαιοσύνη είναι πολύ ευαίσθητη σ’ αυτό το σημείο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην στοχοποιήσει τους ανθρώπους που καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για το αν κάποιος είναι «ένοχος» ή «μη ένοχος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ετυμηγορία τους. Ειδικά για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, όλοι γνωρίζουν την (πολιτική πρώτα απ’ όλα) βαρύτητα αυτής της δίκης. Στους λίγους που δεν το γνωρίζουν, θυμίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει συνολικά 34 κατηγορίες για απάτη, μετά τη δωροδοκία της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016, για να αποκρύψει ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.
Τα στοιχεία των ενόρκων, που δημοσιεύτηκαν στις αμερικανικές εφημερίδες, είναι αρκετά για να σχηματιστεί ένα γενικό προφίλ του ποιοί θα δικάσουν τον Τραμπ. Οι 12 ένορκοι είναι όλοι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής του Μανχάταν της Νέας Υόρκης (εκεί που βρίσκεται και το δικαστήριο), πλην όμως κατάγονται από διάφορα μέρη των ΗΠΑ. Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προκύπτει ότι είναι απλοί άνθρωποι, της διπλανής πόρτας, με διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορετικό ενδιαφέρον για τις ειδήσεις και την επικαιρότητα, αλλά και πολύ διαφορετικά χόμπι.
Η διαδικασία επιλογής των ενόρκων δεν είναι απλή. Τόσο οι δικηγόροι του Τραμπ, όσο και οι εισαγγελείς και, φυσικά, ο δικαστής που θα διευθύνει την υπόθεση, έχουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν κάποιους από τη διαδικασία, και μάλιστα χωρίς να αιτιολογήσουν την απόφασή τους (αν και οι περισσότεροι το κάνουν). Από τους 12 ενόρκους οι επτά είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες. Όλοι τους πέρασαν από μια μίνι συνέντευξη απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους, στην οποία οι δικηγόροι και ο δικαστής προσπαθούν να ανιχνεύσουν την αμεροληψία τους.
Ειδικά οι δικηγόροι του Τραμπ έκαναν πολλές ερωτήσεις για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, προκειμένου να εξιχνιάσουν τη γνώμη των ενόρκων για την προεδρία του Τραμπ και γενικά για τη ζωή τους. Λίγο πριν την έναρξη της δίκης ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν, ο οποίος διευθύνει τη διαδικασία, ζήτησε να απομακρυνθούν δύο άτομα από τη λίστα των ενόρκων, χωρίς να δικαιολογήσει την απόφασή του.
Επαγγέλματα και ενημέρωση για τον Τραμπ
Ποια είναι, λοιπόν, τα επαγγέλματα των 12 ενόρκων που κρατούν την τύχη του Τραμπ στα χέρια τους;
Γυναίκες: Φυσιοθεραπεύτρια, σχεδιάστρια ρούχων, λογοθεραπεύτρια, προγραμματίστρια, δασκάλα
Άνδρες: Δύο δικηγόροι, Υπάλληλος σε διαδικτυακή εμπορική εταιρεία, Συνταξιούχος τραπεζικός σύμβουλος, μηχανικός ασφαλείας, τραπεζικός υπάλληλος επενδύσεων, πωλητής
Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το γενικό μορφωτικό τους επίπεδο είναι σχετικά υψηλό, οι δέκα από τους 12 κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο. Και το εισόδημά τους μπορεί να χαρακτηριστεί από ικανοποιητικό μέχρι μεγάλο. Αυτό το ζήτησαν οι εισαγγελείς, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να υπάρξει οποιαδήποτε υποψία για οικονομικό αντάλλαγμα, προκειμένου να επηρεαστεί η γνώμη τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σχέση των ενόρκων με τα ΜΜΕ και τις ειδήσεις γενικότερα. Μόνο τρεις απ’ αυτούς παραδέχτηκαν ότι παρακολουθούν τα βραδινά δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία συνοψίζουν την επικαιρότητα της ημέρας σε παναμερικανικό επίπεδο. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι απλά κοιτάζουν τα πρωτοσέλιδα των New York Times, όπως οι περισσότεροι Νεοϋορκέζοι, χωρίς όμως να αγοράζουν την εφημερίδα. Κάποιοι δεν κατονόμασαν συγκεκριμένες πηγές ενημέρωσης, απλά τόνισαν ότι ενημερώνονται με ό,τι ακούσουν εδώ κι εκεί ή χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,ως και το TikTok (!) για να καταλάβουν τι συμβαίνει στον κόσμο.
Και μόνο ένας απ’ αυτούς (ο τραπεζίτης) είναι ακόλουθος του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ στο “X” και ενημερώνεται για τις απόψεις του πρώην Αμερικανού προέδρου. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι τον ακολουθεί επειδή θέλει να ενημερώνεται για τη δουλειά του κι όχι επειδή συμφωνεί πάντα μαζί του.
** Με πληροφορίες από Wall Street Journal.