Δεδομένου ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στο Ισραήλ για να συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα το βράδυ της Τετάρτης τονώνοντας τον ισχυρισμό ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο al-Shifa ως αρχηγείο διοίκησης και ελέγχου, μετά τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ, ενισχύουν τις θέσεις Νετανιάχου.

Από την έναρξη του πολέμου, άλλωστε, η παροχή δημόσιας υποστήριξης, των ΗΠΑ στις ισραηλινές επιθέσεις ήταν σαφής, ωστόσο, φαίνεται ότι στο παρασκήνιο, οι εντάσεις κλιμακώνονται και τα ζητήματα γύρω από την στρατηγική των IDF και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, παραμένουν άλυτα.

Πράγματι, η ειλικρινής παραδοχή του Έλι Κοέν, υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ είχε «δύο με τρεις εβδομάδες» πριν αντιμετωπίσει σημαντική διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός μπορεί να αποδειχθεί αισιόδοξη. Λέγεται ότι οι IDF έχουν ετοιμάσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια εκστρατείας, ανάλογα με το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Στο προσκήνιο ενδείξεις ότι το Ισραήλ βρίσκεται υπό πίεση

Στο Σαν Φρανσίσκο, ο Μπάιντεν είπε ότι ο ισραηλινός τρόπος λειτουργίας κατά την επιδρομή στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα έδειξε ότι το Ισραήλ έχει αλλάξει, τονίζοντας πως «είναι μια διαφορετική ιστορία από αυτή που πιστεύω ότι συνέβαινε πριν, ένας αδιάκριτος βομβαρδισμός», υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει μια διαφορετική τακτική.

Παράλληλα. δυτικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική του Ισραήλ.

Βρετανός διπλωμάτης σημειώνει: «Αυτή η ιδέα των ασφαλών ζωνών [για τους πολίτες της Γάζας μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θέτετε τους ανθρώπους σε κίνδυνο, εγκαθιστώντας τους σε μια τοποθεσία. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι πολύ διστακτικά σχετικά με τις ασφαλείς ζώνες και έχουν 100% δίκιο γιατί όλοι θυμούνται τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα, το βόρειο Ιράκ και τη Ρουάντα. Ναι, μπορείτε να βάλετε ένα στρατόπεδο με σκηνές στην αριστερή γωνία της Γάζας, 5 χλμ πάνω από την ακτή και 1 χλμ μέσα, μπορεί να ακούγεται καλό στα χαρτιά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό αν δεν συμφωνήσουν όλοι με το όπλο. σεβαστείτε το.”

Ομοίως, η επιδρομή στο νοσοκομείο, δεν έχει θεωρηθεί στο Ισραήλ και στον αμερικανικό Τύπο όπως ακριβώς η στιγμή που παρουσίασε ο Μπάιντεν. Ήταν υψηλού κινδύνου και υψηλής ανταμοιβής καθώς, σύμφωνα με ισραηλινούς ισχυρισμούς που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, θα αποκάλυπτε ότι η Χαμάς είχε πράγματι χρησιμοποιήσει το νοσοκομείο ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

Η ανάλυση της Jerusalem Post, η οποία υποστηρίζεται ευρέως από έρευνες των New York Times, άφηνε ερωτηματικά αναφορικά με το πώς είχαν εξαφανιστεί 2.000 μαχητές της Χαμάς. Διπλωμάτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Κατάρ εξέδωσαν δηλώσεις που απέρριψαν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Το Ισραήλ μπορεί εύλογα να υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ψάξει μέσα σε ένα τεράστιο συγκρότημα και να σκάψει βαθιά κάτω από το κτίριο, αλλά περισσότερος χρόνος ήταν η έκκληση των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ το 2003, και τελικά έβγαλαν ένα ντροπιαστικό κενό.

Οι περισσότεροι δυτικοί αξιωματούχοι τείνουν περισσότερο να πιστεύουν το Ισραήλ παρά τη Χαμάς, και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πριν από την επιδρομή ισχυρίστηκαν ανεξάρτητα ότι η Χαμάς είχε διαπράξει έγκλημα πολέμου εγκαθιστώντας ένα διοικητήριο στο νοσοκομείο. Αλλά σε έναν πολύ πολωμένο πόλεμο, κάθε πλευρά θα ερμηνεύσει τα στοιχεία ώστε να ταιριάζει στις προκαταλήψεις της.

Οι ΗΠΑ φαίνονται επίσης δυσαρεστημένες με όσα ακούνε για τα μεταπολεμικά σχέδια του Ισραήλ. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog, επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν μπορούσε να αφήσει κενό στη Γάζα και ότι αυτό θα απαιτούσε μια πολύ ισχυρή ισραηλινή παρουσία. Καθώς το έλεγε αυτό, ο Μπάιντεν επαναλάμβανε ότι μια εκ νέου κατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος.

Στη Νέα Υόρκη, η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε ότι μια βιώσιμη ειρήνη πρέπει να θέσει «τις φωνές και τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού στο επίκεντρο της διακυβέρνησης μετά την κρίση στη Γάζα». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να περιλαμβάνει διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων και τη Γάζα ενωμένη με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή. Πρέπει να περιλαμβάνει έναν βιώσιμο μηχανισμό για την ανοικοδόμηση στη Γάζα. Και πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η Γάζα ως πλατφόρμα για τρομοκρατία ή βίαιες επιθέσεις. Και πρέπει να περιλαμβάνει μια πορεία προς μια λύση δύο κρατών». Αυτό αφήνει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σε κάποια απόσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό να θεωρηθεί σημαντική η απόφαση των ΗΠΑ να απέχουν αντί να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση την Τετάρτη. Ήταν η πέμπτη προσπάθεια του ΟΗΕ να καταλήξει σε κοινή θέση.

Στις 18 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ είχαν σηκώσει ένα μοναχικό χέρι για να ασκήσουν βέτο σε ένα πιο φιλόδοξο ψήφισμα της Βραζιλίας με τη βάση ότι το ψήφισμα δεν επέκρινε τη Χαμάς ή δεν διεκδικούσε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Το τελευταίο ψήφισμα, που συντάχθηκε από τη Μάλτα, δεν περιείχε επίσης κριτική στη Χαμάς – ένα σημείο που έκανε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας – αλλά οι ΗΠΑ ένιωσαν ξεκάθαρα ότι το κλίμα της διπλωματικής και της κοινής γνώμης είχε στριμωχτεί αρκετά εναντίον του Ισραήλ τον περασμένο μήνα για να κάνει μια περαιτέρω βέτο δεν συνιστάται.

Ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταλήξει σε συλλογική άποψη για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη από το 2016. Το ψήφισμα μπορεί να ήταν μια χλιαρή έκκληση για παύσεις, και μια που το Ισραήλ απέρριψε αμέσως, αλλά όπως είπε ένας παρατηρητής ΜΚΟ μερικές φορές δεν Δεν χρειάζεται να είσαι μετεωρολόγος για να ξέρεις από ποια πλευρά φυσάει ο άνεμος.

Υπάρχει μια περαιτέρω ανησυχία. Οι δυτικές πρωτεύουσες ανησυχούν βαθιά από το δευτερογενές αποτέλεσμα της Γάζας στην υποστήριξη του παγκόσμιου Νότου για κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ένας ανώτερος πρώην Βρετανός διπλωμάτης είπε αυτή την εβδομάδα: «Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία εδώ και μια υποψία μεταξύ των ηγετών τους ότι όταν τους παροτρύνουμε να επιβάλουν κυρώσεις, η Δύση δεν βλάπτει τόσο πολύ από τις κυρώσεις, αλλά κάνουν. Αυτό φοβάμαι ότι θα χειροτερέψει εξαιτίας αυτού που συμβαίνει στη Γάζα αυτή τη στιγμή όπου πιστεύουν ότι δείχνουμε διπλά μέτρα και σταθμά και δίνουμε αυτό που θα δουν ως άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ. Επομένως, όσο πιο γρήγορα τελειώσει η Γάζα τόσο το καλύτερο, αλλά θα εκπλαγώ αν δεν υπάρχουν σημάδια από αυτό».

Σε τελική ανάλυση, αυτό μπορεί να καταλήξει σε πολιτικούς υπολογισμούς. Ο Νετανιάχου, κρίνοντας από τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να οργώσει με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανακτήσει τον μανδύα του κ. Ασφαλείας και να σώσει τη δουλειά του εξαλείφοντας τη Χαμάς.

Αλλά ο Μπάιντεν, φίλος του Ισραήλ αλλά όχι του Νετανιάχου, έχει τους δικούς του υπολογισμούς να κάνει. Η δύναμη των ΗΠΑ βασίζεται στην ποιότητα και το εύρος των διεθνών συμμαχιών τους, τη λεγόμενη «ασπίδα της δημοκρατίας». Αυτή η ασπίδα φαίνεται χτυπημένη στο βαθμό που το Ιράν, παίζοντας ένα έξυπνο διπλωματικό παιχνίδι, διευρύνει τις φιλίες του σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χωρίς φίλους της Χαμάς, θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

Το πιο ανησυχητικό για τον Τζο Μπάιντεν, το ίδιο και ο αμερικανικός λαός. Δημοσκόπηση Reuters-Ipsos έδειξε ότι το 68% των Αμερικανών υποστήριξε την κατάπαυση του πυρός.