Σε πονοκέφαλο για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν εξελίσσεται η επιτυχία και η άνοδος της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και πόντους στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η νομιμότητα αλλά και η επιτυχία της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού αποτελεί μια ακόμα σοβαρή απειλή για τον Γάλλο πρόεδρο και το κόμμα του ενόψει των ευρωεκλογών.

Βασικό αντικείμενο έντασης μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Τζόρτζια Μελόνι είναι το μεταναστευτικό, αν και η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Mακρόν είναι η άνοδος της Τζόρτζια Μελόνι στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Με την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές να πλησιάζει, οι υπουργοί του Εμανουέλ Μακρόν εξαπολύουν επιθέσεις στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, έχοντας το βλέμμα τους στο εσωτερικό της Γαλλίας και στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τη δυναμική της γαλλικής ακροδεξιάς της Μαρίν Λε Πεν. Στόχος είναι να εμποδίσουν την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι να «νομιμοποιηθεί» ως μια «σεβαστή» πολιτική ηγέτης στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Politico, για το Παρίσι είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να μην είναι επιτυχημένη η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι και των συμμάχων της.

Τζόρτζια Μελόνι

«Ο Mακρόν και οι σύμμαχοί του φοβούνται ότι η επιτυχία της Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να είναι μεταδοτική και να αποδυναμώσει περαιτέρω τη γαλλική κυβέρνηση» υποστηρίζει ο Νικόλα Προκατσίνι, ευρωβουλευτής με το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, Fratelli d’Italia, ο οποίος προσθέτει: «η γαλλική κυβέρνηση είναι τρομοκρατημένη από την ιδέα ότι η κεντροδεξιά στη Γαλλία θα μπορούσε να ενωθεί και να γίνει στη Γαλλία αυτό που συνέβη στην Ιταλία».

Η αρχή της σχέσης Mακρόν – Mελόνι δεν ήταν άσχημη

Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ηγέτης που συνάντησε την Τζόρτζια Μελόνι μετά την εκλογική της νίκη τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι σχέσεις όμως κλονίστηκαν, όταν οι ιταλικές αρχές κατεύθυναν ένα πλοίο με μετανάστες στη Γαλλία.
Έκτοτε τόσο ο Μακρόν όσο και η γαλλική κυβέρνηση άρχισαν να εξαπολύουν πυρά κατά των Ιταλών.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, όταν η Τζόρτζια Μελόνι κατηγόρησε τον Macron ότι δεν την προσκάλεσε σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η ένταση κλιμακώθηκε, όταν ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε επίσημη επίσκεψη του στο Παρίσι ύστερα από τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ρώμη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Το αγκάθι των ευρωεκλογών

Πέρα από το μεταναστευτικό, μείζον ζήτημα για τον Mακρόν είναι οι ευρωεκλογές του 2024.
Η «νομιμοποίηση» της Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη στρατηγική του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς μια συμμαχία του ΕΛΚ με το κόμμα της Mελόνι θα είχε ως αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερη επιρροή των Ευρωπαίων συντηρητικών στις Βρυξέλλες. Κάτι που προφανώς και θα λειτουργούσε σε βάρος της κεντρώας ομάδας Renew του Εμανουέλ Μακρόν.

Έτσι άλλωστε δικαιολογούνται και οι συνεχείς επιθέσεις του Στεφάν Σεζουρνέ, του επικεφαλής του Renew Europe στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της Μελόνι για την πολιτική της απέναντι στους μετανάστες και στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Κλιμάκωση της έντασης

Κατά τον Γάλλο αναλυτή, Μαρκ Λαζάρ, η ένταση Γαλλίας – Ιταλίας θα κλιμακωθεί ενόψει των εκλογών της ΕΕ. «Η γαλλο-ιταλική σχέση θα ταλαντεύεται διαρκώς μεταξύ της ανάγκης να συνεργαστούμε σε μεγάλα θέματα και της ανάγκης ο καθένας από αυτούς να αποστασιοποιηθεί και να διαφοροποιηθεί από τον άλλο για εγχώριους πολιτικούς λόγους» ενώ ο Φερντινάντο Νελί Φερότσι, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων στη Ρώμη, επισημαίνει πως «είναι ανησυχητικό για τον Mακρόν το γεγονός ότι η Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να γίνει μια ευπαρουσίαστη, λογική συντηρητική ηγέτης».

Αν και ο Mακρόν δεν έχει καταφερθεί ποτέ έως σήμερα κατά της ιταλικής κυβέρνησης, το γεγονός ότι τόσο πολλά μέλη της κυβέρνησης του το πράττουν με τόση ένταση, σημαίνει ότι έχουν πάρει την «έγκριση» από το προεδρικό μέγαρο.

Μακρόν

Την ίδια στιγμή, η Τζόρτζια Μελόνι στην προσπάθεια της να μην ταυτιστεί με τη Le Pen, έχει εγκαταλείψει την αντι-γαλλική και αντιευρωπαϊκή στάση που είχε πριν κερδίσει την εξουσία. Παρά κάποιες διαμάχες με τις Βρυξέλλες, η Τζόρτζια Μελόνι έχει υιοθετήσει μια πιο φιλοευρωπαϊκή στάση, τάσσεται στο πλευρό του ΝΑΤΟ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επισημαίνει διαρκώς ότι το κόμμα της δεν φλερτάρει με το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας.

Πάντως, και παρά τα προβλήματα, Γαλλία και Ιταλία εξακολουθούν να συνεργάζονται σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η βιομηχανική πολιτική, θέμα που αποτελούσε τριβές μεταξύ των δύο κρατών.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα έντασης. Αλλά δεν πρόκειται για μια κρίση μεταξύ του προέδρου Mακρόν και της Μελόνι» αναφέρει Γάλλος διπλωμάτης μιλώντας στο Politico. Μάλιστα η Mελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι η επίσκεψη της στο Παρίσι θα γίνει εντός του καλοκαιριού ενώ και η σημερινή επίσκεψη του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα αναμένεται να συνδράμει στη μείωση των εντάσεων στις σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να είναι ικανή να καταπραΰνει τον ανταγωνισμό των κομμάτων του Εμανουέλ Μακρόν και της Mελόνι ενόψει των ευρωεκλογών.