Δηλώσεις στο αμερικανικό κανάλι PBS, στο παρά ένα της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την πολεμική εις βάρος της χώρας, μας, ο Ερντογάν τόνισε ότι «ο Μενέντεζ δεν γνωρίζει την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουμε δεκαετίες φιλίας με την Ελλάδα, δεν βρεθήκαμε σε εχθρικά στρατόπεδα».

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε άλλα σημαντικά ζητήματα καθώς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στην ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κράτησε ίσες αποστάσεις τονίζοντας ότι εμπιστεύεται τόσο τη Δύση όσο και τη Ρωσία.

«Περιμέναμε στο κατώφλι της ΕΕ τα τελευταία 50 χρόνια και αυτή τη στιγμή εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι και τη Δύση», δήλωσε χαρακτηριστικά και όταν ρωτήθηκε αν προτιμά την Αμερική ή τη Ρωσία, απάντησε λέγοντας:

«Η διπλωματία συνίσταται στη δημιουργία επαφών με έθνη σε όλο τον κόσμο με βάση το σενάριο win-win. Όπως έχω καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα έχω καλές σχέσεις και με τη Ρωσία. Θα συνεχίσω έτσι. Θα κάνουμε ό,τι κάνουν τα μέλη της ΕΕ για τη Ρωσία; Η κατάσταση και η θέση της Τουρκίας και της ΕΕ είναι διαφορετική».