Στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Μπέστεπε θα συμμετάσχουν 21 αρχηγοί κρατών και 13 πρωθυπουργοί, καθώς και πολλοί υπουργοί και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

Στην τελετή ισχυρή παρουσία έχουν οι ηγέτες των Βαλκανίων, της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ασίας, ενώ απουσιάζουν ηγέτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, θα παραστεί πρώτα στην τελετή ορκωμοσίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας το Σάββατο στις 14.00 και θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Ερντογάν θα λάβει τον όρκο του από τον προσωρινό πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μετά την τελετή, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ανιτκαμπίρ το Μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ στις 15.00 και θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας στο Προεδρικό Συγκρότημα στο Μπεστεπέ στις 17.00.

Οι 21 αρχηγοί κρατών που θα παραστούν στην τελετή, στην οποία συμμετέχουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από 78 χώρες, είναι οι εξής:

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο Πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπόνγκο Οντιμπά, ο Πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου Ουμάτο Σισόκο Εμπάλο, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοφ Μιλάτοβιτς, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγιεφ, ο Πρόεδρος του Κιργιστάν Σαντίρ Καπάροφ, ο Πρόεδρος του Κονγκό Ντενί Σασού Νγκουέσσο, η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σεβκέτ Μιρζιγιόγιεφ, ο Πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, ο Πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Σέιχ Μαχμούντ, ο Πρόεδρος του Τόγκο Φορ Γκνασινγκμπέ, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, ο Πρόεδρος του Μπαγκλαντές Μοχάμεντ Σαχάμπουντιν, και ο Πρόεδρος της Γουινέας Μαμαντί Ντουμπουγιά.

Στην τελετή ορκωμοσίας θα παραστούν επίσης πρωθυπουργοί 13 χωρών, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουχαμίντ Ντμπέιμπα. Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ντινγκ Ζονγκλι, ενώ συνολικά 12 χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο Προέδρων της Βουλής.

Στην τελετή θα παραστούν επίσης ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, το πρώην μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και ο πρόεδρος της σερβικής οντότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Milorad Dodik.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ξένων προσκεκλημένων στο Μέγαρο Τσάνκαγια στις 19.00. Μετά το δείπνο, ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.