Στα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο του Ερτζάν (Τύμπου) στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου θα παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Δευτέρα 18 Απριλίου. Η επίσκεψη Ερντογάν στην περιοχή προαναγγέλθηκε από ανακοίνωση της προεδρίας. Θα ήταν μια είδηση που θα περνούσε στα ψιλά, αν δεν υπήρχαν αξιωματούχοι του ψευδοκράτους που διαβεβαιώνουν ότι ο τερματικός σταθμός δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες!

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι θα εγκαινιαστεί το νέο κτίριο και ο διάδρομος του του τερματικού σταθμού και του διαδρόμου του αεροδρομίου Ερτζάν, που αναμένεται να ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια. Οι ειδικοί του αεροδρομίου, όμως, καθώς και ο υπεύθυνος ασφάλειας δήλωσαν σε τουρκικά ΜΜΕ ότι ούτε ο τερματικός σταθμός στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται στο κατεχόμενο κομμάτι, αλλά ούτε και ο νέος αεροδιάδρομος είναι έτοιμοι.

Ανησυχία για τη λειτουργία

Η είδηση, μάλιστα, ότι ο νέος τερματικός μπορεί να ανοίξει χωρίς να είναι έτοιμος, προκαλεί ανησυχία στον τουριστικό τομέα γιατί κάτι τέτοιο ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στις αφίξεις πτήσεων κατά την διάρκεια του μπαϊραμιού, ο οποίος έπεται αυτού του Ραμαζανιού και παραδοσιακά αυξάνεται η κίνηση στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες δηλώνουν επίσης ότι αν το άνοιγμα γίνει αυτή την ημερομηνία θα αντιμετωπίσουν μεγάλο λειτουργικό κίνδυνο, καθώς εκτιμούν ότι αν ξεκινήσουν οι εργασίες το υπόλοιπο τμήμα του αεροδρομίου δεν θα μείνει ανεπηρέαστο.

Τα εγκαίνια επρόκειτο να γίνουν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και διάφορες ημερομηνίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν αποκλείεται τα εγκαίνια να τελεστούν καθαρά για λόγους επίδειξης, χωρίς το έργο να τεθεί σε λειτουργία. Τέτοιες ενέργειες φαίνεται ότι είναι στο πρόγραμμα του Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαϊου. Οι Τούρκοι του κατεχόμενου κομματιού της Κύπρου δεν ψηφίζουν, ωστόσο το συγκεκριμένο αεροδρόμιο δέχεται πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, κυρίως Τούρκους που αποζητούν διακοπές στις παραλίες του κατεχόμενου τμήματος.