Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας, ανέφερε, την Τρίτη (04/04), πως «οι πόλεις μας που καταστράφηκαν από τον σεισμό σχεδόν, ανυπομονούν να οικοδομηθούν πιο δυνατές από πριν». Μάλιστα, έκανε και… επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας, τονίζοντας πως «η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα είναι ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο παραδοσιακό ιφτάρ των πρεσβευτών που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK), του οποίου ηγείται.

Αναφερόμενος και στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι «η πρόσφατη ατμόσφαιρα με τη χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η Άγκυρα υποστηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και στην ειρήνη των Βαλκανίων και ότι, παρά τις αδικίες που έχει υποστεί, η ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία.

«Κανένας από τους φίλους μας δεν μας άφησε μόνους»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων, των θυμάτων και των πασχόντων, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την ανταπόκριση ορισμένων χωρών κατά τη διάρκεια της καταστροφής από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Κάποιοι από τους φίλους μας προσευχήθηκαν για το έθνος μας, κάποιοι οργάνωσαν εκστρατείες βοήθειας, κάποιοι έστειλαν αεροπλάνα γεμάτα σκηνές και υλικά βοήθειας, κάποιοι κινητοποίησαν ό,τι είχαν, παρά τους λιγοστούς πόρους τους, κάποιοι ήθελαν να βοηθήσουν αλλά έχυσαν δάκρυα λόγω της απελπισίας τους ότι δεν μπορούσαν, αλλά για ένα χρονικό διάστημα τους κρατήσαμε τα χέρια, σπεύσαμε να τους βοηθήσουμε και θεραπεύσαμε τις πληγές τους.

Κανένας από τους φίλους μας, τους οποίους υποστηρίξαμε στην αποκατάσταση, δεν μας άφησε μόνους. Εύχομαι ο Θεός να ευλογεί τον καθέναν και όλους τους φίλους μας στις σκοτεινές μέρες. Θέλω να γίνει γνωστό ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτό το χέρι βοήθειας που μας απλώθηκε ως έθνος.

Είμαστε ένα έθνος που έχει περάσει από αμέτρητες δοκιμασίες κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της χιλιόχρονης ύπαρξής μας σε αυτά τα εδάφη, έχουμε επιβιώσει από πολλές επιθέσεις, απόπειρες εισβολής και πολλές καταστροφές. Δεν τα παρατήσαμε μπροστά στις δυσκολίες, δεν μας ένοιαζαν τα εμπόδια μπροστά μας, δεν επιτρέψαμε να καμφθεί η θέλησή μας για ανεξαρτησία.

Φροντίσαμε για την ανεξαρτησία και το μέλλον μας, ακόμα και με το κόστος της ταφής των 250.000 παιδιών μας, όταν ήταν απαραίτητο. Παρ’ όλο που πληρώσαμε βαρύ τίμημα, καταφέραμε κάθε φορά να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας σαν φοίνικας. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα, δείχνοντας την ίδια ακλόνητη αποφασιστικότητα στον αγώνα μας ενάντια στην καταστροφή του αιώνα».

Photo credits: Shutterstock